Alkuvuoden sarjakuvasatoa 2023!

20.01.2023 Tri Tuomio

Ei tätä introa kukaan jaksa kuitenkaan lukea, joten pidemmittä puheitta ja mahdollisimman lyhyin lausein siirrymme itse asiaan, eli hehkuttelemaan vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen sarjakuvasatoa. Pari albumia ehti tosin jo ilmestymäänkin, mutta niiden ja kuuman glögimukillisen seurassa on nautinnollista odotella tulevia julkaisuja!

Lähdemme liikenteeseen naiskauneus edellä. Vaikka Natashalla onkin vakiduuni matkailualalla, niin oheistoimintaa kuten rikoksia ratkottavaksi pukkaa silti hurjaa tahtia. Epävakaat laitteet jatkaa edellisessä albumissa alkanutta seikkailua. Luvassa on komeaa piirrosjälkeä ja klassista eurooppalaista huumoritoimintaa. Vaiko sittenkin toimintahuumoria? Tämä selviää albumin lukemalla. Löydät sen sarjakuvakaupoista kautta maan. Linkki verkkokauppaamme ei sekään varmasti jää huomaamatta. Se on heti tuossa alapuolella.

Vakaata vanhaa lännenviihdettä meille tarjoilee Tex Willer Kirjasto 67. Ensin päättyy tarina, jossa jäljitetään epätavallisen ovelaa ja armotonta mescalero-pomo Luceroa. Tämän emäkonnajahdin jälkeen Kit Willer päätyy shanghaijatuksi, joten Tex tovereineen joutuu vaihtamaan hevoset purjelaivaan. Merellinen seikkailu virkistää mukavasti aavikkomaisemissa vietetyn tarinan jälkeen.

1. helmikuuta

Carl Barksin luomia huimia sarjakuvasankareita esittelevä sarja etenee nyt viidenteen osaansa. Carl Barksin sankarit: Hannu Hanhi tarjoilee kivan kattauksen tämän Akun ihon alle ikuisesti hiipivän onnettaren ikisuosikin parhaita seikkailuja. Tämä opus korkkaa helmikuun itsevarmalla tyylillä ja aurinkoisella asenteella. Pakkorasti kaikille Barks-entusiasteille. Ennakkotilaaminen onnistuu jo. Linkki siihen operaatioon löytyy tuosta alapuolelta.

8. helmikuuta

Korkeajännityksen ystäville tarjoilemme nyt niin deluxea toimintaa, että saattaa upota muillekin kuin vannoutuneimmille sotasarjakuvasisseille. Hugo Pratt taiteili uransa alussa sotaseikkailuja War Picture Library ja Battle Picture Library -julkaisuihin, ja nyt nämä sotatarinat paketoidaan neljän albumin sarjaksi. Kaikki nämä albumit julkaistaan kaksilla kansilla, eli sekä kirjakaupat että Lehtipisteet saavat oman näköisensä Hugo Pratt Korkeajännitykset! Kovimmat fanit kotiuttavat luonnollisesti ne molemmat. Vähemmän kovat fanit voivat valita oman yksilönsä vaikkapa mieluisemman kannen perusteella. Lehtipisteistä näitä albumeja tosin saa vain rajoitetun ajan. Nopeat syövät hitaat. Viidakon Korkeajännityksellä aloitetaan!

15. helmikuuta

Carl Barksin faneja hemmotellaan Hannu Hanhen teema-albumin lisäksi myös uudella albumisarjalla. Eli kaikki maestro Barksin ankka-seikkailut mahdollisimman kronologisessa järjestyksessä ja viimeisen päälle viritellyllä taitolla ja ladonnalla. Pehmeät kannet ja jakelu sekä kirjakaupoissa että Lehtipisteissä. Toivottavasti saamme tällä sarjalla yllytettyä jälleen uuden sukupolven sarjakuvan ystäviä Ankkalinnan kaduille seikkailemaan. Ja tarjottua vanhoille faneille vanhat tutut seikkailut mahdollisimman käyttäjäystävällisessä formaatissa.

Hemmottelemme helmikuussa myös Lucky Luken ystäviä. Morris eli Maurice de Bevere loi lännensankarinsa pian toisen maailmansodan jälkeen, ja ensimmäinen albumi Dick Diggerin kultakaivos näki päivänvalon vuonna 1947. Ja nyt se näkee jälleen päivänvalon uudella käännöksellä varustettuna. Klassisen Disneyn fanit tuntevat olonsa kotoisaksi varmasti myös Morrisin huumorilla ladatussa Villissä lännessä. Varjoaan nopeamman yksinäisen cowboyn ensiaskeleet ovat kiehtovaa seurattavaa. Tämäkin albumi löytyy sekä kirjakaupoista että Lehtipisteistä.

Villiä ja värikästä länttä on luvassa myös vuoden ensimmäisessä Tex Willer Värialbumissa. Kyllä. Ensimmäisessä. Eli värialbumeja on luvassa kaksin kappalein! Tämä ensimmäinen niistä jakaa varmasti mielipiteitä, sillä jo värit Tex Willerin sivuilla ovat monelle punainen vaate, ja vielä punaisempi vaate saattaa olla Enrique Breccian taide. Tämä ilmaisuvoimainen tekijä ei juuri perusta miellyttävän näköisistä ihmishahmoista, eikä muutenkaan mene yli aidan populaareimmasta kohdasta, eli Tex päätyy taidesarjakuvan tontille tallustelemaan osan lukijoista riemuksi ja osan kauhuksi. Allekirjoittanut kohkaa Breccian vuoden 2016 Tex Willer Suuralbumista täällä ja on innoissaan myös tästä värialbumista.

Kevään Nemi tarjoilee taas taattua synkiökomiikkaa. Tällä kertaa sisältö on uusinta uutta Lise Myhreä. Annetaanpa takakansitekstin hoitaa esittely: “Uutistulvan perusteella maailma on kamala paikka elää, eivätkä koulukaverit, sukulaiset tai muut kanssaeläjät usein tee arjesta selviämistä yhtään helpommaksi. Onneksi Nemi ja hänen ystävänsä rakastavat mustaakin mustempaa huumoria. Sen avulla synkinkin päivä saattaa saada yllättävän hopeareunuksen.”

17. helmikuuta

Uusi Asterix-elokuva tärähtää valkokankaille perjantaina 10. maaliskuuta. Tähän komeaan kuvakirjaan voi suhtautua vaikkapa trailerina. Se tosin kertoo elokuvan koko tarinan, joten spoilereita välttelevät tutustuvat tähän teokseen vasta elokuvan katsottuaan!

 22. helmikuuta

Helmikuu on hyvä sarjakuvakuu. Siitä todistaa myös Niilo Pielinen, joka suorittaa paluun meikäläisiin sarjakuvakauppoihin osana BD-sarjaamme. Franquin osaa venkoilevan viivakäytön ja Niilo on hänen päävenkoilijansa. Luvassa on siis venkoilua laatutakuulla.

Allekirjoittanut on odottanut paluuta Pandorientin maailmaan into piukeana, ja se tapahtuu albumin Cyprianin salaisuus myötä. Aikuisemmassa fantasiassa kun kaikki tuppaa nykyisin olemaan niin grimdarkia että, niin tällainen lapsillekin sopiva fantasiamaailma virkistää kuin talvinen merituuli. Konnat toki on maustettu sopivan mustalla huumorilla. Ensimmäinen osa on sekä kriitikoiden että heidän jälkikasvunsa suosikki, joten odotukset ovat katosta läpi tämän toisen osan suhteen.

Nuorisolaisten sarjakuvakasvatuksen ensimetrejä sulostuttamaan soveltuu myös Idefixin ja tämän karvakamujen ensimmäinen albumi. Idefix ja Voittamattomat: Gallian karvakorvat perustuu animaatiosarjaan, mutta tämä sarjakuvasovitus soljuu komeasti ihan ilman liikkuvaa kuvaakin. Idefix ja kumppanit antavat huutia roomalaisille ja näiden hulluilta vaikuttaville lemmikeille. Suosittelemme ainakin kaikille koirien, kissojen, pöllöjen ja pulujen ystäville.

15. maaliskuuta

Tex Willer Kirjasto 68 kantaa komeaa nimeä Verinen laguuni. Kaapatun Kit Willerin saaga saa päätöksensä, mutta jatkamme merellisissä tunnelmissa, kun Anutan koralliatollille haaksirikkoutunut Tex kumppaneineen pääsee pelastamaan paikallisia helmenkalastajia julman paroni Von Kramarin otteesta. 

22. maaliskuuta

Sokeri on jälleen säästynyt pohjalle? Vankan nuortenfantasiavalikoimamme ykköslyöjiin kuuluvat myös sisarukset Grémillet, joiden kolmas seikkailu Lucillen aarre karauttaa kirjakauppoihin juuri sopivasti Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalien alla. Kannen perusteella luvassa on merellisiä meininkejä, joita yksi jos toinenkin odottaa vesi kielellä. Grémillet’n sisarusten seurassa riemu vaihtuu melankoliaan kuin varkain, ja albumin luettuaan huomaa matkanneensa mestarillisesti rakennetussa tunteiden vuoristoradassa. Näihin hahmoihin haluaa tutustua aina vain paremmin!

Loppukaneettina ja menovinkin poikasena mainittakoon, että maaliskuun lopulla Tampere todellakin Kuplii jälleen. Silloin allekirjoittanutkin liikkuu Tampere-talon käytävillä kuin kuka tahansa meistä. Jo annettujen lukuvinkkien lisäksi kevään odotusta voi sulostuttaa myös viime vuoden julkaisuillamme. Pieni valikoima täkyjä siltä osastolta heti tuossa alapuolella, silvuplee.