Joululahjavinkit 2022!

16.12.2022 Tri Tuomio

Joulu on jo aivan nurkan takana, joten on tämän vuoden viimeisten sarjakuvavinkkien aika. Kurkistamme verkkokaupamme valikoimaan ja esittelemme kymmenen mainiota sarjakuva-albumia, joilla voi lahjoa joko lähimmäisiä tai itseään. Jos kukkaroon on ilmestynyt Matti, niin toivottavasti tämä kirjoitus tarjoaa osviittoja kirjastoon suuntautuvalle joululukemistojen metsästysretkelle.

Jalkapallon MM-kisat 2022 ovat likipitäen lusitut. Tulevaa futisdraamaan puutetta voi paikata myös sarjakuvilla. Busterin toista näköispainettua tarinavalikoimaa on vielä saatavilla. Pallolle antavat tässä opuksessa kyytiä Pulla ja Super-Mac. Huumori edellä siis mennään, eikä näiden tarinoiden taktisia kuvioita kannata yrittää toisintaa tosielämässä. Aikaisempi hehkutuksemme löytyy täältä. Hehkuttelijavieraana tuolloin toimi televisiostakin tuttu futistohtori Sami Kolamo!

Wanted Lucky Luke kuuluu ainakin allekirjoittaneen mielestä vuoden 2022 sarjakuvajulkaisujen kärkipäähän. Matthieu Bonhommen upea lännenseikkailu tasapainottaa huumorin, romantiikan ja jännityksen mestarillisesti. Tätä lukee sydän sykkyrällä useammastakin syystä. Konnat ovat inhottavia, kaunottaret ihania ja Lucky Luke myyttisen sankarin perikuva. Hehkutus löytyy täältä. Lämmin suositus kaikille laadukkaan lännenviihteen ystäville, sekä modernin että klassisen.

Kohtalokkaista kaunottarista ja suoraselkäisestä sankarista tuli hakematta mieleen Mustanaamio, jonka tämän syksyn teemakokoelma kantaa nimeä Pahuuden vihollinen. Nimi voisi myös olla Blue Dragon, sillä sitä nimeä kantaa pahamaineinen kapakka, jonka ympärille tämän albumin tarinoiden tapahtumat kietoutuvat. Ehtiikö henkilökunta vuosien varrella oppia, että se maitoa tilaava ja sutta muistuttavan koiran kanssa liikkuva trenssitakkimies on tosissaan kysymystensä ja vaatimustensa kanssa? Ja vastausten kannattaa olla nopeita ja rehellisiä. Ja maidon kylmää ja aitoa. Kuvitusnäytteitä ja lisää tietoa sisällöstä löydä täältä.

Viidakkotoiminnasta siirrymme savannille. Afrikkalaista taikuutta ja villiä luontoa meille tarjoilee Pikon ja Fantasion seikkailu Niokolo-Koban arvoitus. 70-lukulaisen toimintaviihteen ja huumorin ystäville tämän on takuuvarma viihdepommi, mutta järkevää ja realistista juonta viihteeltään kaipaaville on tarjolla pettymyksiä ja jopa mielipahaa. Luvassa on toimivia taikakaluja, pillastuneita norsuja, pippurinen orava ja kahjoudestaan huolimatta katalia konnia. Täällä kerromme albumista lisää.

Toimivat taikakalut tuovat mieleen Milla Magian, joten napataanpa tähän kattaukseen mukaan myös Minä Milla Magia. Jättikirjassa riittää kokoa, näköä, noituutta ja naisenergiaa, joten tässäpä mainio lahjaidea vaikkapa Netflixin Wednesdaylle sydämensä menettäneille ja kaikille mustiin pukeutuvien kohtalokkaiden kaunottarien ystäville. Kohkasimme tästä kokoelmasta Halloweenin tienoilla täällä, mutta nämä tarinat toimivat jouluna ja juhannuksenakin.

Toimivasta taikuudesta rakennamme aasinsillan Pandorientin maailmaan. Soittorasia-sarjan avaava albumi heittää lukijansa ja päähenkilönsä päistikkaa Pandorientiin, jonka asukkailta eivät kummalliset tavat ja vaaralliset metkut ihan heti lopu kesken. Ainakin allekirjoittanut odottaa Nolan ja kumppanien seikkailuille jatkoa malttamattomuudesta sihisten. Onneksi tämä ensimmäinen osa tarjoaa tutkittavaa useammankin lukukerran ajaksi. Uutta eurooppalaista lapsille ja nuorille tuunattua ja aikuisillekin tarpeeksi kunnianhimoista fantasiasarjakuvaa ei kuitenkaan koskaan ole liikaa. Albumin esittelyn löydät täältä.

Ja nyt kun tuo eurooppalainen lapsille ja nuorille tuunattu ja aikuisillekin erittäin passeli fantasiasarjakuva tuli mainittua, niin Malin Falchin Pohjantuli-sarja on sekin juuri sitä itseään. Kolmas osa Lintusisaret karautti kirjakauppoihin lokakuussa. Huumori on mustaa ja piikikästä kuin parhaissa saduissa. Osa tämän fantasiamaailman väestöstä saattaa olla liian pelottavaa perheen pienimmille, mutta muille onkin sitten tarjolla pohjoisella metsämystiikalla maustettua viikinkifantasiaa mahan täydeltä. Falch on kova Disney-fani, joten esimerkiksi eläinhahmot ovat hyvin hallussa ja todella tärkeitä tarinan kannalta. Lintusisarten hehkutuksen löydät täältä.

Sukelletaanpa vielä yhteen maagiseen maailmaan. Vaikka Rmäki hehkuttelikin BD-sarjan albumeita joulumielellä jo viikko sitten, niin allekirjoittanut ei malta olla mainitsematta Filemon-albumia Epäuskoisen retki. Fredin mutkikas mielikuvitus ja taipuisa sivellin singauttelevat lukijan aivot nyrjäyttäviä kierrepalloja tasaisen tappavaa tahtia. Klassikko mikä klassikko. Tsekkaa Hesarin arvio, jos et meitä usko.

Ihastuttavan vinkeästä sekopallomaailmasta siirrymme ihastuttavan vinkeään dystopiaan. Vesa Vitikaisen juonima ja Markus Tuppuraisen kuvittama Kersantti Napalm: Barracuda tuo kasaritoiminnan monet railakkaat ristiriidat tähän päivään. Uljasta uhoamista, sysimustaa huumoria ja lakonista väkivaltaa. Kersantti Napalm on kulttisuosikki ihan syystäkin. Tähtivaeltaja alleviivaa tämän tosiasian.

Tämän session viimeisen lahjavinkin paikan nappaa Tex Willer Värialbumi 2. Viimeinen tehtävä on tyylipuhdas lännenseikkailu, joka tarjoaa koskettavasti kasvavan antisankaritarinan, jossa lunastus ansaitaan maksamalla siitä todella korkea hinta. Matteo Vattanin väritys on niin upeaa, että tätä ei tarvitse edes paketoida. Silmäkarkkiähkyä siis tarjolla eritoten spagettiwesternien ystäville. Hehkutus löytyy täältä.

Toivottavasti onnistuimme tarjoamaan lahjavinkkejä tai lukuvinkkejä joulun odottelun ratoksi. Verkkokauppavastaavamme uskaltaa luvata, että sunnuntaina 18. joulukuuta tehdyt tilaukset ehtivät varmasti perille jouluaattoon mennessä. Maanantaina ja siitä eteenpäin varman päälle pelaaja suosii paikallista sarjakuvakauppiasta, mikä toki on suositeltavaa toimintaa joka tapauksessa muutenkin.

Suositeltavaa toimintaa on myös säännöllisesti ilmestyvien sarjakuvien tilaaminen. Tilaukset toimivat hyvin myös joululahjoina. Varma tieto allekirjoittaneen lapsuudesta.