Osallistu Pohjantuli-kilpailuun!

16.11.2022 Rmaki

Oulun sarjakuvafestivaalit järjestettiin 10.-13.11. jo yhdettätoista kertaa. Tällä kertaa festivaalien teemoja olivat pohjoisuus, tarinallisuus ja visuaalisuus. Paikalla oli runsas kattaus kotimaisia sarjakuvataiteilijoita sekä teemaan täydellisesti sopivan Pohjantuli-sarjan tekijä Malin Falch Norjasta!

Malin Falch (s. 1993)

Malin oli Suomessa nyt ensimmäistä kertaa, ja hän esiintyi festareilla lauantaina 12.11. Haastattelussa Malin kertoi, miten hän päätyi sarjakuvataiteilijaksi sekä kuvaili työtapojaan. Pohjantuli-sarja syntyi alun perin Peter Panin innoittamana nettisarjakuvana, kunnes Norjan Egmont otti Maliniin yhteyttä ja ilmoitti olevansa kiinnostunut julkaisemaan sarjaa kirjamuodossa.

Malinia haastatteli yleisön edessä hänen norjalainen toimittajansa Tonje Tornes.

Malin ei laadi varsinaisia käsikirjoituksia eikä piirrä sarjaa perinteisesti kynällä, vaan hän luo huikeat, maalaukselliset sivut täysin tietokoneella. Yhdeksi inspiraationlähteeksi hän mainitsi japanilaisen animaatio-ohjaaja Hayao Miyazakin.

Malin signeerasi kirjoja Valveen aulan nimmaripisteessä.

Haastattelun jälkeen Malin signeerasi kirjoja ja jutteli lukijoiden kanssa. Hän oli varsin kiinnostunut kuulemaan, millaisia sarjakuvia Suomessa luetaan — ja myös suomalaiset myytit (kuten tietysti Kalevala) kiehtoivat häntä.

Supersankareista juttelivat Vesa Vitikainen, Markus Tuppurainen, Sippo Mentunen ja Rmäki.

Pohjantulen lisäksi Oulun festareilla käsiteltiin myös supersankareita — lavalla aiheesta olivat puhumassa toimittaja Rmäki, Kersantti Napalmin käsikirjoitaja Vesa Vitikainen ja kuvittaja Markus Tuppurainen sekä Curtvile-nimimerkillä tunnettu alan vannoutunut harrastaja Sippo Mentunen. Tarinaa trikoosankareista riitti niin paljon, että paneelille varattu aika loppui kerrassaan kesken, mutta panelistit lupasivat jatkaa juttua ensi vuoden festareilla — kenties Porissa!

Supersankareita!

Kuten aina, Oulussa oli hauskaa ja oli mukava tavata sarjakuvaharrastajia eri puolelta Suomea. Festareiden pääjehu Harri Filppa ryhtyi jo lauantai-iltapäivänä pohtimaan kiivaasti ensi vuoden sarjisfestareiden ohjelmaa…

Vaikka Malin piirtää sarjakuvat tietokoneella, näkyy nimmaripiirroksista, että kynäkin pysyy taiteilijan kädessä varsin oivallisesti.

Mutta sitä ennen kiitos kaikille festarikävijöille, järjestäjille sekä Malinille. Hän signeerasi paikan päällä myös 3 Pohjantuli-kirjaa (yhden jokaista osaa), ja olemme arponeet ne kaikkien kyselyyn vastanneiden sarjan fanien kesken.

Avainsanat