Loppusyksyn sarjakuvasatoa 2022

07.10.2022 Tri Tuomio

Syksy on edennyt siihen vaiheeseen, että on kauden toisen julkaisusuman aika. Helsingin Kirjamessut ja joulu lähestyvät enemmän tai vähemmän uhkaavasti, joten sarjakuvakauppoihin tärähtää komea kattaus uusia julkaisuja. Luvassa on muun muassa fantasiaa, merirosvoja, lännenviihdettä ja Ankkalinnan joulutunnelmia!

19. lokakuuta

Koska aakkosjärjestys on tylsä tapa edetä, niin aloitamme syyssadon esittelyn tämän sarjistoimittajan innokkaimmin odottamalla julkaisulla. Malin Fachin Pohjantuli-sarjan ensimmäinen osa imaisi mukaansa kuin varkain ja toinen osan myötä ainakin allekirjoittanut oli jo täysin koukussa. Lintusisaret kasvattaa tämän fantasiaseikkailun maailmaa ja henkilökaartia entisestään. Kiehtovaa pohjoista fantasiaa kaikenikäisille. Upea kuvitus ja hillittömästi pirskahteleva Grimmin veljesten perinteitä kunnioittava musta huumori kruunaavat satumaisen paketin! 

Aarniometsän myyttejä ja mytologiaa tarjoilee yleensä myös Mustanaamio, mutta tällä kertaa on luvassa kapakkatunnelmia. Morristownin pahamaineisin kuppila on Blue Dragon, jonka kanta-asiakkaista ja henkilökunnasta löytyy lurjuksia moneen makuun. Pääkallosormukselle riittääkin jälleen töitä. Moni nykyinen viihdeteollisuuden tuote tavoittelee turhaan näiden tarinoiden viihde- ja huumoriarvoja. Mainiosti patinoitunutta seikkailuviihdettä siis tarjolla. Lee Falkin ihastuttavat klaffivirheet ovat mainio bonus. Aikaisemmin ilmestyneet teema-albumit ovat tarjoilleet muun muassa legendoja ja ihan vain konnien kolhimista. Ja sama nykykatsannossa ihastuttavan nyrjähtänyt meininki on aina läsnä.

Mustanaamio aloitti uransa merirosvoja vastaan taistellen, joten päästetäänpä seuraavana Punaparta irti. Karibian demoni hyppää nyt kovakantisten kokoelmien sivulta BD-sarjamme sankariksi. Varpushaukan salainen tehtävä on taattua merellistä musketeilla ja miekoilla ladattua seikkailuviihdettä vaativaan makuun. Alexandre Dumas nosti tämän lajityypin riman todella korkealle ja Jean-Michel Charlier ja Victor Hubinon antavat sen lipun hulmuta. Tätä edeltävän seikkailukattauksen hehkutuksen löydät täältä. Suosittelemme Punaparran seikkailuja kuuman grogin kanssa nautittaviksi.

Jatkamme eurooppalaisen toimintasarjakuvan kovimpien luiden parissa. Värillinen Tex Willer (terkkuja Fingerporin suuntaan tässä kohdin) on monille kauhistus, mutta vähintään yhtä monille mainiota vaihtelua perinteisemmälle mustavalkoiselle ilmaisulle. Mestarillinen Matteo Vattani on jälleen vastuussa värimaailmasta, kun Giorgio Giusfredi (tarina) ja Alfonso Font (kuvitus) tarjoavat perinteiseen eurooppalaiseen albumittaan sovitetun ja tulisin spagettiwestern-maustein haudutetun melodraaman Tex Willerin malliin. Ensimmäinen Tex Willer Värialbumi sai ainakin tämän sarjisskribentin kehräämään, eikä Viimeinen tehtävä anna sille lainkaan tasoitusta

Lähes tuoreimmasta mahdollisesta väri-Texistä on tällä kertaa lyhyt matka klassikko-osastolle. Tex Willer Kirjasto 66: Mescaleros tarjoilee vuoden 1973 Tex-seikkailuja rakkaudella restauroituina ja hillitysti väritettyinä. Käännös on toki uusi. Tämän Tex-kirjaston puitteissa pääsemme ihastelemaan pokeripeliä kovimmilla mahdollisilla panoksilla ja jahtaamaan tavanomaista huomattavasti kierompia mescalero-apasseja. Texin kultakautta, eli parasta mahdollista lännenviihdettä tarjolla. Emme olekaan hetkeen hehkutelleet Tex-kirjastojen kuviota, eli saatamme hyvinkin kurkistaa tämän opuksen kansien väliin lähitulevaisuudessa.

Lokakuun sadon ja koko sesongin ykkösjyrä saattaa olla Carl Barksin joulutarinat 1958–1964, jolla lapsuuden joulutunnelmat saadaan taiottua melkein kotiin kuin kotiin. Yhdeksän tarinan verran klassikkoa klassikon perään. Ankkalinnan joulu ei ole koskaan tylsä, eikä edes Karhukopla rauhoitu jouluksi, mikä on tietenkin lukijan kannalta hyvä asia. Tätä edeltävän joulutarinakokoelman esittelyn löydät täältä.

16. marraskuuta

Vuosi sitten ilmestynyt Asterix ja aarnikotka oli sangen metka tapaus. Ja osoittautuipa se myös hämmentävän ajankohtaiseksi ja kaukaa viisaaksi. Uuden Asterix-tiimin ensimmäinen sukellus René Goscinnyn ja Albert Uderzon luomaan maailmaan tapahtui kuitenkin albumin Asterix ja piktit myötä. Jean-Yves Ferrin ja Didier Conradin matka mestarien jalanjäljissä on ollut kiehtovaa seurattavaa. Tässä seikkailuissa Asterix ja Obelix lähtevät jälleen kerran reissuun ja kohteena on Skotlanti. Reissaamisen ja roomalaisen maahantunkeutujan uhmaamisen lisäksi nykyisen tekijötiimin ensimmäistä ja viidettä albumia yhdistää myös eräs antiikin aikojakin muinaisempi yksityiskohta. Mikä? Se selviää albumit lukemalla!

Alkusyksyn sarjakuvasatomme esittely ei ole mennyt vielä vanhaksi. Tosin Salatut sodat myytiin loppuun salamana, eli jos tästä tuoreimmasta sadosta haluaa jotain aivan ehdottomasti omaan hyllyynsä tai vaikkapa lahjapakettiin, niin nopeus saattaa olla valttia!