Alkusyksyn sarjakuvasatoa 2022

08.07.2022 Tri Tuomio

Heinäkuu on sarjakuvarintamalla hiljaisehko. Lehtipisteissä toki sattuu ja tapahtuu, mutta sarjakuvakaupoissa ja eritoten albumien suhteen on lomavaihde silmässä. Kaltaiseni sarjakuvatoimittajat eivät tosin voi ottaa iisisti tai lompsia lomille, sillä painokoneet haluavat jauhaa syksyn sadon paperilta luettavaan kuosiin juuri nyt. Katsastetaanpa mitä kaikkea jännittävää meille onkaan luvassa lähitulevaisuudessa!

17. elokuuta

Näissä esittelyissä emme juuri aakkosjärjestyksestä välitä ja etenemme ennemminkin fiilispohjalta, mutta avaamme pelin silti isolla A:lla, eli Asterixilla. Pehmeäkantisena laitoksena uusintavuorossa on Asterixin & Obelixin syntymäpäivä. Pitkän seikkailun sijaan tarjolla on lyhytmuotoisempaa juhlatykittelyä ja iloittelua rakastettujen hahmojen kustannuksella. Ei välttämättä pakollisin hankita satunnaiselle Asterixin lukijalle, mutta kaikille faneille aivan essentiaali paketti.

BD-sarjamme sankareista syksyn korkkaa Yoko Tsuno, jonka seikkailuista vuorossa on Saalis ja varjo. Kannen perusteella luvassa on hiiviskelyä ja hyytäviä tunnelmia linnamiljöössä. Uskallamme luvata myös aikuisemman laidan tieteisviihdettä sekä taidolla ja sydämellä toteutettuja nostalgisia ja futuristisia kulkuvälineitä. Albumin esittelyn löydät täältä ja kääntäjän kommentit täältä.

Klassikko-osastolla on nyt niin mukavaa, että jatkamme sen penkomista. Suuri rodeo tarjoilee kolmen seikkailun verran Lucky Luken ensiaskelia. Vanhanaikaista fyysistä komediaa siis luvassa. Ja jos Morris jotain osaa, niin fyysisen komedian sarjakuvittamisen. Nyrkit, lassot ja luodit viuhuvat siis taajaan ja viihdyttävästi, visuaalisia gageja säästämättä. Albumin esittelyn löydät täältä.

Uusinta uuttakin on tarjolla. Grémillet’n sisarusten saaga käynnistyi helmikuussa albumilla Sarahin uni, jonka esittelyyn voit tutustua täällä. Kriitikot ja lukijat rakastivat aloitusta, joten jatkoa ovat kaipailleet muutkin kuin allekirjoittanut ja nyt tätä upeasti kuvitettua ja herkästi juonittua herkkua on siis luvassa lisää! Albumin esittelyn löydät täältä!

Ankkamaaneille syksy suo muun muassa Daan Jippesin kuvittamaa Carl Barksia. Kolmas kovakantinen kokoelmallinen kolahtaa sarjakuvakauppojen hyllyille ja verkkokaupassamme asioineiden postilaatikoihin elokuun puolivälissä. Jippesin Barks-tarinat 1972–1974 tarjoilee rautaisten ammattilaisten kuvallista ja sanallista ilotulitusta Ankkalinnassa viihtyville vauvahkosta vaariin.

Ihanainen Nemi kamuineen jatkaa maailman menon piikikästä kommentointia ja tavisten toilailujen ihmettelyä. Syksyn albumia koristaa sangen huima järjestysnumero 45. Siis 45! Ainakin allekirjoittanut on sen verran hyvää pataa Lise Myhren hahmojen kanssa, että mukava tavata taas kaikki tutut tyypit. Samalla saattaa pukata musa- ja viihdevinkkejäkin!

Piko ja Fantasio suuntaavat tällä kertaa Afrikkaan, kun kesken taksimatkan mystisesti kadonnut herrasmies jättää sankareillemme harvinaisen mielenkiintoisen johtolangan, jolle varsinkaan toinen seikkailuille persoista sankarihahmoistamme ei osaa sanoa ei. Niokolo-Koban arvoitus on justiinsa hyvä eksoottinen toimintaremellys, jossa Spip pistää norsut helisemään. Tai päinvastoin. Kääntäjän kommentit suomennoksen työstämisestä löydät täältä.

Elokuun puolivälin sarjakuvasumaan osuu myös Tex Willer Kirjasto 65. Gila River sisältää sen perinteiset lähes 300 sivua rakkaudella restauroitua lännenviihdettä. Texin kultakautta on tarjolla näilläkin sivuilla, eli klassikkotarinaa seuraa toinen klassikkotarina, kunnes on vielä suuremman klassikon aika. Tex Willerin peruskalliossa riittää timantteja ja jalometalleja louhittavaksi. Tsekkaa vaikka kirjaston 62 esittely, jos et muuten usko.

24. elokuuta

Jumankauta juu nääs päivää! Salatut sodat palaa jälleen sarjakuvakauppoihin. Edellinen kovakantinen kokoelma kantaa antikvariaateissa satasen tienoilla hiippailevaa hintalappua, joten tilausta tälle tuhdille opukselle todellakin on. Vanhassa vara parempi, sanoo moni, mutta tämä kovakantinen kokoelma on muun muassa sivukooltaan kookkaampaa deluxe-mallia. Excelsior! 

31. elokuuta

Nuorille suunnattu fantasia on usein kaikille suunnattua fantasiaa, ja niin on Soittorasiankin tapauksessa. Pandorientin maailma käynnistää tämän fantasiasarjan, joka on käännetty 10 kielelle ja albumeitakin on myyty 300 0000 ja risat. Luottakaamme siis siihen, että tälle herkulle riittää Härmässäkin lukijoita. Hyvää fantasiaa ei koskaan ole tarpeeksi!

14. syyskuuta

Kovan luokan sarjakuvaniilojen kulttisankarien kulttisankari saattaa hyvinkin olla Filemon. Tämän riemukkaan anarkistisen sankarihahmon villiä viiletystä pääsemme nyt ihailemaan BD-sarjamme tarjoamissa puitteissa. Epäuskoisen retki tarjoaa vinhasti ryöpsähtelevää mielikuvituksen lentoa ja filosofista tykittelyä ns. vaativaan makuun.

Jos Don Rosa on jäänyt oudoksi nimeksi, niin hänen ankkatarinansa kronologisessa järjestyksessä paketoivan Don Rosa -kirjastojen sarjan ensimmäisen osan esittelyn löydät täältä ja toisen osan täältä. Kolmas osa jatkaa samalla linjalla, eli esittelee mestarin teokset viimeisen päälle viilatussa muodossa ja huolella taustoitettuina.

Aloitimme Asterixilla, joten myös päätämme Asterixilla. Syksyn kovakantinen uusinta Asterix Intiassa kuuluu matkailu-Asterixien sarjaan, ja tällä kertaa kohteena on siis eksoottinen Intia. Pitkä matka sinne on täynnä vauhtia, vaarallisia tilanteita ja hulppeaa huumoria. Trubadurixin faneille tämä albumi on pakkohankinta! 

Jestapa jepulis! Päätämme alkusyksystä kypsyvän sarjakuvasatomme esittelyn tähän. Syyskuun lopussa pistämme sitten hehkutellen loppuvuoden julkaisut. Alkuvuoden ja kevään hehkuttelut pitävät nekin yhä kutinsa. Lukekaa! Nauttikaa!