Kevään sarjakuvasatoa 2022

01.04.2022 Tri Tuomio

Kevät hyökyy päälle jo ihan tosimielellä. Lämpöasteissa se ei tosin vielä tunnu, mutta valon määrä ja lintujen laulu lohduttavat mukavasti pakkasen yhä pureskellessa. Kevään sarjakuvasato onneksi kypsyy hallanvaarasta huolimatta. Ensimmäisen vuosineljänneksen nimikemäärästä jäämme tosin jälkeen, mutta siitä käy syyttäminen juuri juhlittua Tampere Kupliita. Kolmannelle kvartaalille onkin sitten luvassa enemmän uutisoitavaa, kun Helsingin sarjakuvafestivaalit asemoivat julkaisukalenteriin pienen sumanpoikasen alkusyksyksi. Mutta luokaamme nyt siis katsaus Q2:n tuleviin sarjakuvahelmiin – luvassa on uusia ja vanhoja suosikkeja lännenviihteestä fantasiaan, Ankkalinnaa unohtamatta!

Tämän esittelykattauksen aloittaa itseoikeutetusti Don Rosa -kirjasto 2: Andien kutsu. Tämä 14 tarinan uljas kattaus sisältää useita Don Rosan “ensimmäisiä ja ainoita” sarjoja. Mitä tämä tarkoittaa? Sen kertoo mestari itse esipuheessaan. Eikä näiden klassikkojen ja kummallisuuksien taustoitus ja sisäpiirin tietojen viljely rajoitu vain esipuheeseen, vaan luvassa on laajalti asiaa Disney-sarjakuvien työstämisestä. Pääosassa loistaa kuitenkin Don Rosan taide sekä sarja- että kansikuvien muodossa. Tämä kirjasarja on varsinainen herkkupala kaikille sarjakuvan ystäville, ankoilla tai ilman. Sarjan ensimmäisen niteen esittelyn löydät täältä ja tämän osan täältä.

Kevään Maxi-Tex: Bill veljekset esittelee nyt suomalaisillekin lukijoille Gianluigi Bonellin luoman veljeskolmikon, joiden edesottamuksia uskaltaa suositella muun muassa kaikille Bud Spencerin ja Terence Hillin ystäville. Luvassa on siis kovaotteista konnien kalttausta ja kiivasta sanailua kavereiden kesken. Jäävätkö Tex ja kumppanit kakkosiksi näissä jaloissa lajeissa? Mauro Boselli hoitaa tarinapuolen ja veljeskolmikon ujuttamisen Texin maailmaan. Alessandro Piccinelli klaaraa kuvituksen. Seurauksena on lähes 300 sivua maukkainta mahdollista nihilismillä maustettua spagettiwesterniä. Viime syksyn Maxi-Texin kohdalla verkkokauppamme tarjoaa eioota, joten kannattaa kotiuttaa viime kevään Maxi-Tex hilipatihippan ja tämö Bill-veljekset vaikkapa samoin tein tuosta alta löytyvää linkkiä hyväksi käyttäen. Tämä tuhti länkkäripokkari esitellään tarkemmin täällä!

Seuraavaa tuhtia Tex-julkaisua ei tarvitse kauan odotella, vaan rakastetun Tex Willer Kirjasto -sarjan 63. nide iskeytyy sarjakuvakauppojen hyllyihin 21. huhtikuuta. Tämän niteen vie kokonaan jättitarina Flagstaffin suuri vehkeily, jossa Tex kokee todella kovia kieron salajuonen pauloissa. Kunnianhimoinen ja kimurantti jännitysnäytelmä kestää toistuvia lukukertoja. Se jopa pysyy ja paranee. Edeltävän Tex-kirjaston esittelyn löydä täältä.

Eurooppalaisen agenttitoiminnan ystäville koittaa karkkipäivä 4. toukokuuta, kun Bruno Brazil: Black Program osa 2 livahtaa sarjakuvakauppoihin. LF Bolléen ja Philippe Aymondin juoniman seikkailun edellisen osan esittelyn löydät täältä ja tämän albumin täältä. Suosittelemme pysymään kartalla myös BD-sarjamme muiden sankarien seikkailujen suhteen 

Malin Falchin Pohjantuli-sarjan ensimmäinen osa Peikkolaakso käynnisteli tarinaansa kuin varkain, mutta päättyi sen verran jännittäviin tunnelmiin, että ainakin allekirjoittanut on odotellut jatkoa tulisilla hiilillä kärvistellen. Lisää tätä nuorisolle suunnattua ja ihan kaikille sopivaa pohjoista fantasiaa onkin luvassa 4. toukokuuta, kun Viikingit ja varis rynnistää kirja- ja sarjakuvakauppoihin. Albumin esittely löytyy täältä.

Asterix Korsikassa on 20. Asterixin seikkailu ja viimeinen Pilote-lehden sivuilla julkaistu tarinakokonaisuus, joten tämä klassikko kannattaa lukaista juhla-albumilasit silmillä. Ainakin aikaisemmista seikkailuista tuttuja hahmoja vierailee tässä albumissa tavallista enemmän. Rakastettu klassikko joka tapauksessa kyseessä. Vuoden 2017 kovakantisen painoksen esittelyn löydät täältä. Nyt tarina julkaistaan pehmeisiin kansiin pakattuna, ja löydät tämän albumin sekä kirjakaupoista että Lehtipisteistä 18. toukokuuta. Tuore esittely tarjoillaan täällä.

Kevään Tex Willer Suuralbumissa Old South joukko entisiä Amerikan konfederaation sotilaita on perustanut apassiterritorion rajalle albumin nimeä kantavan kaupungin, mutta sodan haamujen ja vihamielisten intiaanien lisäksi sen asukkaita riivaa ahneuden kirous. Pasquale Ruju takaa tarinan laadun ja kuvituksesta vastaavan Giampiero Casertanon jäljen uskaltaa luvata uppoavan ainakin Petri Hiltusen faneille. Ryhdikkään miehekästä, tummanpuhuvaa ja ilmaisuvoimaista lännensarjakuvaa siis luvassa. Old South löytyy sarjakuvakaupoista ja Lehtipisteistä 18. toukokuuta. Albumin esittelyn löydät täältä.

Tex Willer Kirjasto 64 nelistää sarjakuvakauppoihin 15. kesäkuuta ja sen sivuilla päättyy siis eräs Texin historian todellisista mahtiseikkailuista, uljas ja eeppinen Flagstaffin suuri vehkeily. Epiikkaa ei myöskään puutu tässä Tex-kirjastossa käynnistyvästä tarinasta Luvattu maa, jossa Tex ja kumppanit päätyvät turvaamaan mormonien vankkurikaravaanin matkaa. Tämäkin seikkailu tarjoilee kaikki klassisen westernin ainekset mestarien ottein haudutettuina, eli luvassa on pahassa pulassa olevia uudisasukkaita, vihamielisiä intiaaneja ja kieroja lainsuojattomia.

Kevään kova kotimainen on samalla Kersantti Napalmin tuorein isku sarjakuvahyllyihin. Suomen amerikkalaisin supersankari tarjoilee mustalla huumorilla ja railakkaalla asenteella ladattua supersankaridystopiaa parhaasta päästä. Hahmolla on ikää jo 30 vuotta, joten käsikirjoittaja Vesa Vitikaisen ja kuvittaja Markus Tuppuraisen otteissa on mukana vuosikymmenien mukanaan tuomaa varmuutta. Kersantti Napalm: Barracuda toimii sekä historiikkina että jännitystarinana, eli tarjoaa mitä mainioimman keinon tutustua tähän täysillä tykittelevään hahmoon ja sen maailmaan. Albumin löydät nyt sarjakuvakaupoista kautta maan tai tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla. Vesa Vitikaisen tuoreen haastattelun löydät täältä.

Alustava kansihahmotelma.

Amerikansuomalainen Wallace Wood (s. 1927, k. 1981) oli yksi Yhdysvaltojen arvostetuimpia sarjakuvataiteilijoita Jack Kirbyn ja Will Eisnerin ohella. Woodin sarjakuvia on julkaistu suomeksi satunnaisesti siellä täällä, mutta ei koskaan omana kokoelmakirjanaan. Nyt Story House Egmont ja KVAAK Kirja korjaavat tämän epäkohdan. Otimme tähän projektiin mukaan myös tulevat lukijat, sillä kirjaa pääsi rahoittamaan täällä. Minimitavoite ylitettiin komeasti joten tämä komea kirja on luvassa hyvällä onnella ensi jouluksi.


Tässä siis kevään satomme. Alkuvuoden albumien esittelyt löydät täältä. Älä myöskään unohda tilattavissa olevia sarjakuviamme. Niiden avulla voi piristää harmaata arkea monta kertaa kuukaudessa!