Tampere Kuplii 2022!

25.03.2022 Tri Tuomio

Odottavan aika on ollut pitkä, mutta nyt yksi ihanimmista kevään merkeistä kokoaa sarjakuvia harrastavan kansanosan jälleen Tampere-talon hellään huomaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Jos tarkkoja ollaan, niin tapahtuma on tätä kirjoittaessa täydessä käynnissä jo kolmatta päivää, ja sarjakuvia juhlitaan ja ihmetellään täyttä häkää  ympäri Tamperetta. Muualta tuleville viikonlopun ohjelma on kuitenkin se oleellisin osa tätäkin tapahtumaa.

Kupliin lauantain ohjelmasta vinkkaamme eritoten Kvaak-kirjan esittäytymistä (Duetto 2, klo 14:00), sillä näiltäkin sivuilta tuttu sarjakuvatoimittaja Jouko Ruokosenmäki on uhonnut kertovansa siellä erittäin mielenkiintoisia uutisia. Rmäen lisäksi tapahtumassa riittää suomalaisen sarjakuvan legendoja bongattavaksi. Kunniavieraana häärii muun muassa Conan Barbaarin ja Korkeajännityksen sivuilta tuttu Petri Hiltunen. Maikki Harjanne puolestaan on tuttuakin tutumpi nimi ainakin kaikille 70-luvun lopussa ja 80-luvun alussa muksuina sarjakuvia ahmineille ja näiden nykyiselle jälkikasvuille. 70-luvun loppumetreillä ensimmäiset sarjakuva-annoksensa nauttinut allekirjoittanutkin käyskentelee tapahtumapaikoilla kuin kuka tahansa meistä.

Tekijöiden tapaamisen lisäksi sarjakuvatapahtumissa on tarjolla usein myös mahdollisuuksia sijoittaa rahansa sarjakuviin, eikä Tampere Kuplii tee poikkeusta sääntöön. Sarjakuvatorilla on meidänkin valikoimamme hyvin edustettuna. Pääset sitten paikan päälle tai et, niin tarjoilemme nyt kymmenen vinkin kattauksen tuoreimmasta valikoimastamme. Aloitamme nuorille aikuisille suunnatuilla fantasiasarjakuvilla. Malin Falchin Pohjantuli-sarja aloitti kulkunsa komealla albumilla Peikkolaakso ja jatkoa on luvassa keväämmällä. Lämmin suositus kaikille pohjoisen luontomystiikan, norjalaisten maisemien ja pelottavien peikkojen ystäville. Astetta urbaanimman fantasiamaailman tarjoaa puolestaan Giovanni Di Gregorion ja Alessandro Barbuccin luoma Sisarukset Grémillet. Ensimmäinen seikkailu Sarahin uni on tämän kevään satoamme, ja sen koskettava tarina kolisee varmasti kaikille nykyfantasian ystäville.

Jatkakaamme eurooppalaisen sarjakuvan parissa. Miehekkään ja oikeamielisen sarjakuvasankarin mallia tarjoavat Matthieu Bonhommen Wanted Lucky Luke ja Díaz Canalesin ja Guarnidon Blacksad 6: Kun kaikki sortuu. Karmivista konnista ja räjähtävästä toiminnasta huolimatta molemmat hittialbumit tarjoilevat myös sydämiä murskaavaa romantiikkaa. Nenäliinat valmiiksi varsinkin Lucky Luken kohdalla. Jos nämä albumit eivät mahdu vuoden 2022 parhaiden sarjakuvajulkaisujen kärkikymmeniköön, niin allekirjoittanut syö puolet stetsoneistaan ja tästä tulee kaikkien aikojen sarjakuvavuosi.

Aina ajankohtainen Asterix on ajan hermolla sekä uusissa että vanhoissa seikkailuissaan. Uusinnoista nostettakoon esiin Asterix ja ennustaja, jonka pehmeäkantinen laitos lataa täyslaidallisen helppoheikkien ja herkkäuskoisuuden vastaista huumoria. Albumi on René Goscinnyn ja Albert Uderzon järkälemäisen tuotannon kirkkaimpia timantteja. Viime syksynä ilmestynyt Asterix ja aarnikotka puolestaan vie lukijat sarmaattien maille, joita uhkaa roomalaisten sotilaskolonna. Muinaiset sarmaatit elelivät Ukrainan tienoilla, joten Jean-Yves Ferri ja Didier Conrad saattavat omata ihan aitoja ja oikeita ennustajan kykyjä. Nyt albumista on tarjolla kovakantinen laitos.

Euroopasta siirrymme nyt hetkeksi Amerikan raitille ja Disneyn tontille. Ankkamaakareista legendaarisimmat ovat Carl Barks ja Don Rosa, ja heiltä molemmilta on tarjolla muikeat mahtiannokset koviin kansiin pakattuja ja rakkaudella restauroituja klassikkoja. Tämän kevään hupaisimpia konnantöitä tarjoilee Carl Barksin sankarit: Karhukopla. Kulttuuritoimituksen arvostelija ainakin tykkäsi. Rosa-faneille Don Rosa- kirjasto 1: Auringon Poika on luonnollisestikin  pakkohankinta.

Tampere Kupliin sarjakuvatorilla on tietenkin tarjolla myös sarjakuviin erikoistuneiden antikvariaattien helmiä, mutta meilläpä on tarjota kaikille 70-luvulla Zoomille, Ruudulle ja Non Stopille sielunsa menettäneille myös painotuoretta hankittavaa, sillä BD-sarjamme jatkaa vääjäämätöntä kulkuaan. Tämän kevään sadonkorjuu käynnistettiin F.  Walthéryn ja Jidéhemin pippurisella Natasha-seikkailulla Caltechin kriisi. Lentopelkoisille on tarjolla maanläheisempää toimintaa, sillä Jean Gratonin kaahailusarjakuvaklassikko Michel Vaillant suoritti sekin kauan kaivatun paluunsa sarjakuvakauppojen hyllyille. Painajainen tarjoilee suorastaan kuumeista vauhtia ja toimintaa.

Tampere Kupliin antiin kannattaa toki mennä tutustumaan ihan paikan päälle ja ostaa kassillinen tai kaksi sarjakuvia meiltä ja muualta, Pienlehtimarssia unohtamatta!!! Virpi Hämeen-Anttila valitsi tänä vuonna Sarjakuva-Finlandian saajaksi Suvi Ermilän teoksen Vastaanottokeskus. Onnittelemme voittajaa!