Alkuvuoden albumisatoa 2022

28.01.2022 Tri Tuomio

Vuosi on alkanut vauhdikkaasti. Putin kukkoilee naapurissa ja pörssi tuntuu romahtavan ainakin kerran viikossa, mutta onneksi pandemia sentään osoittaa hälvenemisen merkkejä. Saisi toki hälvetä nykyistä paljon terhakkaamminkin. Vaikka maailma välillä kolhii, niin onneksi kuitenkin on sarjakuvia ankeita päiviä piristämässä ja pelastamassa. Luodaanpa siis pieni katsaus alkuvuoden albumisatoon. Tällä marssijärjestyksellä mennään maaliskuun loppuun saakka, jolloin toivottavasti pääsemme toivottavasti jo sarjisfestaroimaankin.

Vanha fanisuosikki Natasha suoritti juuri paluun sarjakuvakauppojen hyllyihin. Caltechin kriisi tarjoaa jännitysviihdettä eurooppalaisin maustein, eli albumin sivuille on ladattu kaunista piirrosjälkeä, neuvokas sankaritar, koheltava sankari, ufoja, huumoria, menoa ja meininkiä. Albumin esittelyn löydät täältä.

Karhukopla pääsee kunnolla irti 9. helmikuuta, kun Carl Barksin sankareita esittelevä albumisarja ottaa tämän roistokaartin käsittelyynsä. Näiden kelmien kolttoset kestävät aikaa, joten lukijoille on hykerryttäviä hetkiä luvassa. Albumin esittelyn löydät täältä.

16. helmikuuta kannattaa sarjakkuun ystävän ruksata kalenteriinsa tavallista isommalla, sillä silloin on luvassa komea kattaus uutta ja ja vanhaa klassikkoa. Asterix ja ennustaja on allekirjoittaneen suosikkeja, ja mahtuu helposti Asterixin seikkailujen kivikovaan kärkikymmenikköön kysytään sitten keltä tahansa. Ja tietenkin tämä albumiklassikko on jälleen kerran ajankohtaisempi kuin koskaan. Tuorein esittely löytyy täältä.

Tex Willer Kirjasto 62 puolestaan tarjoaa kivikovaa lännenviihdettä. Texin seikkailut alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä paketoiva sarja tarjoilee nyt kaikkien aikojen suosikkitarinaa toisensa perään, eli parasta mahdollista Tex Willeriä huolellisesti restauroituna ja hillitysti väritettynä. Esittely löytyy täältä.

Sisarukset Grémillet: Sarahin uni on aiva upea fantasiasarjakuva, joka briljeeraa sekä maagisen hienolla kuvituksellaan että jännittävällä tarinallaan. Nuorille suunnattu seikkailu toki, mutta kyllä tätä aikuinenkin ihastelee leuka lattiassa. Albumin esittelyn löydät täältä. Pohjantuli saa tästä vielä kovan kilpakumppanin.

Aivan upea on myös Matthieu Bonhommen Wanted Lucky Luke, joka onnistui herkistämään kyynisen ja kaiken kokeneen sarjakuvatoimittajankin kyyneliin. Todella komea moderni länkkäriklassikko, joka kolisee takuulla vanhojen Luke-fanien lisäksi ihan kenelle tahansa hyvän sarjakuva ystävälle. Upea tarina ja upeaa piirtämistä, kerta kaikkiaan. Esittely löytyy täältä.

Jos jonkin eurooppalaisen sarjakuvan jatkoa on odotettu kuin kuuta taivaalta, niin se on Blacksad. Ilmeikkäillä eläinhahmolla silattu kovaksikeitetty dekkari palaa sarjakuvakauppihin 2. maaliskuuta. Kun kaikki sortuu osa 1 liikkuu takuulla liukkaasti sarjakuvakaupoista sarjakuvaharrastajien hyllyihin. Ja jatkoakin on siis jo luvassa! Albumin esittely löytyy täältä!

Maaliskuu käynnistyi siis kunnon pamauksella, mutta kuun puolivälissäkin on näyttävää ilotulitusta luvassa, kun seuraava kolmen kopla karauttaa kauppojen hyllyille. Asterix ja aarnikotka saa vihdoinkin kovat kannet. Huima seikkailu kylmässä pohjolassa on kuorrutettu urheilla naissotureilla ja legioonalaisten hurtilla huumorilla. Pehmeäkantisen laitoksen esittely pätee tähänkin painokseen. Kovakantisen laitoksen esittelyyn antaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan oman sivumakunsa.

Michel Vaillantia ja kunnon kaahailussarjakuvia on monella ollut kova ikävä ja nyt Painajaisen myötä tämä autoilijaheeros kurvailee tiensä BD-sarjaamme. Luvassa on kovia otteita, nopeita kulkupelejä ja viileän tyylikästä toimintaa. Esittely löytyy täältä ja albumi luonnollisesti verkkokaupastamme.

Kevät ilman Nemiä ei tuntuisi keväältä, joten piikikkyyttä ja sydämellisyyttä yhdistelevä Lise Myhren luoma kaikkien hieman ulkopuolisten sankaritar synkistelee hänkin loskan halki tiensä Lehtipisteiden ja sarjakuvakauppojen hyllyille. Vai näinköhän lumet ehtivät sulaa sitä ennen? Mahdollisista kevättulvista huolimatta Kuin kala vedessä naurattaa takuulla. Täältä löytyy siitä todistusaineistoa.

Tämä kymmenen albumin kattaus toivottavasti auttaa yli alkuvuoden mahdollisten karikoiden. Keväälle on toki luvassa uusia kujeita ja huimia seikkailuja, joista lisää myöhemmin!