Syksyn 2021 sarjakuvasatoa (osa 2)

08.10.2021 Tri Tuomio

Syksyn sarjakuvasato ajoittuu tänäkin vuonna perinteisen tapahtumapainotteisesti, vaikka toinen tapahtumista siirtyikin pandemiateknisistä syistä marraskuulle. Tälläkin pilvellä on pieni hopeareunus, eli Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla on nyt enemmän myytävää tarjolla. Syyssatomme ensimmäinen korillinen kypsyi siis elokuun lopussa sarjakuvafestarien alkuperäisen päivämäärän mukaan, ja nyt on perinteisen kirjamessukorillisen aika pelmahtaa painokoneista sarjakuvahyllyjä sulostuttamaan, mutta mitä kaikkea onkaan luvassa sarjiskeskiviikkona 20. lokakuuta 2021?

Aloittakaamme kohdasta A eli Asterix. Asterixin poika on tämän syksyn kovakantinen Asterix-julkaisumme. Tässä klassikkotarinassa kymmenien seikkailujen ajan onnistuneesti aikuistumista, vastuuta ja paikoilleen asettumista vältelleet Asterex ja Obelix joutuvat kohtaamaan yhden kovimmista vastustajistaan, eli vauvan. Gallialaiskylään on luvassa oikein kunnon kaaos, sillä luonnollisesti myös roomalaisilla on lusikkansa mukana tätä mannavelliä hämmentämässä. Tämän albumin esittely löytyy täältä blogista 22. lokakuuta!

Elokuvateattereissa agenttikuvioita dominoi James Bond, mutta sarjakuvahyllyillä tilanteen ottaa haltuun Brazil, Bruno Brazil. Nämä tuoreet seikkailut tarjoilevat fiksua ja filmaattista vakoiluviihdettä vaativaan makuun. Bruno Brazil: Black Program osa 1 esitellään täällä!

Joulu ja Disney kuuluvat yhteen. Jos muuten et meinaa päästä joulutunnelmaan, niin kannattaa lukaista Carl Barksin joulutarinat 1950–1957. Viime vuonna käynnistimme uuden jouluperinteen, eli Carl Barksin jouluisten ankkaseikkailujen kokoamisen joulujuhlaviksi kovakantisiksi niteiksi. Vuoden 1945–1949 seikkailujen esittelyn löydät täältä. Nyt on siis toisen hurmaavan tarinakimaran aika. Tämän kokoelman esittelyn löydät täältä blogistamme 26. marraskuuta

Pysytttelemme 50-luvulla ja kokoelmatunnelmissa, sillä tämän syksyn Korkeajännityssarja-näköispainosten sarjassa on Battler Brittonin vuoro loistaa. Näiden seikkailujen suuren suosion ansiosta Korkeajännitys siirtyi hitaasti mutta varmasti sotasarjakuvaan erikoistuneeksi julkaisusarjaksi. Syy siihen on näiden seikkailujen myötä selvä. Battler Britton viihdyttää vaikka väkisin! Korkeajännistyssarja: Battler Britton 1958 kokoaa siis tämän taivaiden sotasankarin viisi ensimmäistä villiä seikkailunidettä yksiin kansiin näppäränä näkkärinä. Esittelly luvassa 12. marraskuuta.

Jatkamme mustavalkoisen ja kovanyrkkisen seikkailusarjakuvan merkeissä. Ja pahojen merkkien merkeissä. Vaeltava aave nimittäin merkkaa konnan jos toisenkin tämän syksyn klassikkokokoelmassa Mustanaamio: Kova koville. Nämä teema-albumit ovat kääntäjän, toimittajan ja latoja ehdottomia suosikkeja. Toivottavasti myös lukijat hihkuvat ääneen näitä viihdepläjäyksiä nauttiessaan. Hurmoksellinen hehkuttelu tulossa näille sivuille 19. marraskuuta.

Mustavalkoisesta machoilusta siirrymme täysin toisenlaisiin tunnelmiin, eli yhteen tämän syksyn sarjakuvatapauksista. Norjalaisen Malin Falchin Pohjantuli-sarjan ensimmäinen albumi Peikkolaakso iskee kehiin sellaisen nuorisolle suunnatun fantasiaviihteen lempeästi syleilevän täystyrmäyksen, että aikuisempikin nörttikin kiittää ja kumartaa. Kiireetöntä, herkkää ja kaunista maailmanluomista, inhoja peikkoja, pelottavia viikinkejä, puhuvia eläimiä salaperäisiä sukulaisia, nuorta rakkautta… Tekijän haastattelun ja albumiesittelyn löydät täältä! Tämän fantasiahelmen voit tilata tuosta alapuolelta klikkaamalla. Linkin takaa löytyy myös albumitraileri, joka todellakin kannattaa käväistä ihastelemassa.

Seikkailulhelmiä on tarjolla myös ensimmäisen Don Rosa -kirjaston sivuilla. Roope Setä ja Aku Ankka – Auringon poika paketoi rakastetun ankkapiirtäjä elämää, tekoja ja ankkasarjoja alusta alkaen. Allekirjoittanut veikkaa tämän teoksen löytyvän useammankin sadan joulukuusen alta jouluaattona 2021. Tarkempi esittely tulossa näille sivuille 5. marraskuuta.

Jatkamme ankkaviihteen parissa, eli loppuvuoden kovakantinen kotimaisemme on piirtäjämestari Kari Korhosen Roope-tarinoita kokoava Roope ankan päiväkirjat, joka kertoo tarkan markan ankan seikkailuista muun muassa Klondikessa ja Skotlannissa, Ankkalinnaa ei todellakaan unohdeta ja Egyptiin sijoittuva seikkailu julkaistaan ensimmäistä kertaa tämän kirjan sivuilla. Ankisteille pakollista luettavaa siis! Esittelyn löydät täältä!  

Loppuhuipennuksena soi nahkaruoska, eli siirrymme Villiin länteen Tex Willerin seurassa. Värilliset albumit siirtyvät nyt Suuralbumi-sarjasta omaksi sarjakseen, jolloin yksittäiset seikkalut pääsevät loistamaan arvonsa mukaisesti. Sarjan korkkaa Pasquale Rujun juonima ja Mario Milanon kuvittama Ruoska – uljas ja verinen spagettiwestern, jossa ei melodraamaa tai lyijyä säästellä. Esittelyn löydät täältä!


Tässä siis supersarjakuvakeskiviikkona 20. lokakuuta 2021 ilmestyvä albumikatraamme. Koronavihulainen toki saattaa lyödä kapuloita rattaisiin, mutta jos kaikki menee kuten Strömsössä, niin kaikki nämä sarjakuvat löytyvät Helsingin Kirjamessuilta 28. lokakuuta. Sinne karauttaa myös tämän syksyn suurin sarjakuvatapaus, eli Asterix ja aarnikotka, jonka esittelyn löydät täältä. Sama kattaus löytyy toki myös Helsingin Sarjakuvafestivaaleilta 13.–14. marraskuuta. Näitä tapahtumia ennen voit vierailla virtuaalisesti Turun Sarjakuvafestivaaleilla 16. lokakuuta.