Syksyn 2021 sarjakuvasatoa (osa 1)

20.08.2021 Tri Tuomio

Helsingin Sarjakuvafestivaalit siirrettiin syyskuun alusta marraskuun puoleenväliin. Oikea päätös, sillä ihmisten terveys edellä eteneminen on aina viisainta. Ja koska marraskuun on kuukausista ehdottomasti ikävin, niin se todella kaipaakin piristystä ja positiivista tekemistä. Festarien siirtyminen ei kuitenkaan estä alkusyksyn sarjakuvasatomme kypsymistä elokuun viimeisellä viikolla, joten luodaanpa pieni katsaus tulossa olevaan yhdeksännen taiteen syystulvaan. 

Sadon hehkuttelu on hyvä aloittaa kovan luokan klassikolla. Lucky Luke -seikkailu Postivaunut lienee monen fanin listoilla Luke-suosikkien kärkikymmenikössä. Eli jos lukee elämässään vain yhden Lucky Luken, niin se voisi olla vaikka tämä. Tosin tuskinpa se tutustuminen tähän jäisi. Morris ja René Goscinny hallitsevat Villin lännen huumorin ja Postivaunut on siitä malliesimerkki. Albumiesittely löytyy täältä!

Nemi on ihana ja aina hyvien puolella. Ja kavereidensakin toilailuja on mukava seurata, vaikka välillä saakin olla sydän syrjällään. Oudoilla poluilla jatkaa Lise Myhren rokusankarittaren seikkailuja taattuun synkiöystävälliseen tyyliin. Hehkutus löytyy täältä!

Sarjakuvatoimittaja on aina kovin riemuissaan päästessään touhuamaan Pikon ja Fantasion uusien seikkailujen parissa. Piko ja Fantasio Neuvostoliitossa oli kesähelteillä riemukasta oikoluettavaa ja tarkistettavaa, joten ihan sydäntä lämmittää, kun tämän seikkailun pääsee vihdoinkin jakamaan muidenkin kuin vain graafikon ja kääntäjän kanssa. Aivan mainio kylmän sodan tunnelmissa toikkaroiva agenttiremellys luvassa! Kurkistamme tämän albumin kansien väliin täällä!

Kehuttu ja palkittu Punaparta tarjoaa kääntäjälle ja graafikolle runsaasti tekemistä, eikä toimittajallakaan helppoa ole, mutta vaiva palkitaan, sillä tarjolla on jälleen korkeatasoisinta mahdollista eurooppalaista vanhan liiton seikkailuviihdettä. Tämäkin viihdehelmi loistaa suurelta yleisöltä piilossa, mutta ehkä tästä joskus tehdään televisiosarja ja jästitkin näkevät valon. Tämä neljäs kolmen albumin kokoelma kantaa nimeä Mustan haukan loppu, eli ainakin yksi paatti päätyy merenpohjaan näiden seikkailujen syövereissä. Vaan selviävätkö kaikki sankarit hengissä seuraavan kokoelman sivuja sulostuttamaan? Se selviää tämän kovakantisen opuksen tarinat tavaamalla. Luotaamme tämän kokoelman syvyyksiä täällä. Luvassa komeita purjelaivoja ja armotonta tykkitulta! Edeltävistä osista kohkaamme täällä ja täällä.

Tätä on kaivattu! Sammy tekee paluun meikäläisten sarjakuvaputiikkien hyllyille BD-sarjassamme. Ikämiehiä ja robotteja vuodelta 1972 esittelee tekijätiimin Raoul Cauvin ja Berck voimiensa tunnossa. Luvassa on siis kolhuja, kuhmuja ja konetuliaseita väistelemätöntä komediaa 20-luvun Chicagon kuumilta kaduilta. Rmäen Sammy-esittelyn löydät täältä!

Tex Willer Kirjasto 60 tarjoaa Villin lännen seikkailuja sekä kauhutunnelmilla että ilman. Tämän länkkärikokoelman hehkutuksen löydät täältä. Lämmin suositus voimakkaiden naispahisten ystäville!

Napataanpa albumikatraan ulkopuolelta Lännentie Kronikka 2 mukaan tähän syksyn satoa esittelevään sarjakuvakorilliseemme. Tämä kaksi alkuperäistä numeroa sisältävä näköispainos karauttaa Lehtipisteisiin 8. syyskuuta 2021! Kronikka 1 pitää siis kotiuttaa Lehtipisteeltä ennen kyseistä päivämäärää. Sarjan esittelyn löydät täältä. Jos et Rmäkeä usko, niin armoitetun sarjakuva- ja levynkansitaiteilija Juha Vuorman Lännentie-esittelyn löydät täältä

Helsingin Kirjamessut toivottavasti tapahtuvat lokakuun lopussa. Silloinkin on luvassa tymäkkä kattaus uutta ja vanhaa sarjakuvaa, kuten esimerkiksi Asterixia, Battler Brittonia, Mustanaamiota, Carl Barksia, Don Rosaa, Pohjantuli… Palaamme aiheeseen syksymmällä.

Unohtaa ei myöskään pidä jatkuvasti ilmestyviä sarjakuvajulkaisujamme, joiden tilaamista kotiin kannettuina kannattaa vakavasti harkita. Linkkejä siihen puuhaan löytyy tuosta alapuolelta.