Syksyn 2020 sarjakuvahelmet!

28.08.2020 Tri Tuomio

Syksy jatkuu säiden puolesta kauniina, mutta tapahtumien puolesta synkkänä. Eli niinhän siinä sitten kävi, että COVID-19 heitti ruman varjonsa myös Helsingin sarjakuvafestivaalien päälle, eli sarjisharrastajien syksyn päätapahtuma on nyt peruttu. Onneksi sarjakuvien tulvaa ei edes korona kykene patoamaan. Festareille ajoittamamme sarjakuvakatras pelmahti juuri ulos pilttuistaan, joten luokaamme nyt pikainen silmäys Egmontin syksyn satoon. Albumikohtaiset hehkutukset tulossa lähitulevaisuudessa. Kannattaa myös tarkkailla tätä blogia sekä Facebook- ja Twitter-sivujamme sarjisfestivaalien tienoilla 4.–6. syyskuuta. Messutunnelmia luvassa!

Alotetaanpa syyssadon hehkutteleminen kaikkein odotetuimmasta julkaisusta, sillä Marvelia on moni kaipaillut muutenkin kuin kuukausittaisen Hämähäkkimiehen muodossa. Nyt ihmeen tuntua ja avaruusoopperaa Marvelin malliin on luvassa kokonaiset 352 sivua. Silver Surfer: Sielunmessu pakkaa yksiin kansiin neljä eeppistä ja traagista Hopeasurffari-seikkailua, tekijöinään Stan Lee, Moebius, Keith Pollard, J. Michael Straczynski, Esad Ribić, Simon Spurrier ja Tan Eng Huat. Silmäkarkkia, suuria tunteita ja kosmisia kohtaloita ei säästellä. Tri Tuomion tulinen suositus!

Seuraavaksi hehkutetaankin sitten ihan jotain muuta, eli tuhoutuvien maailmojen ja kosmisen yksinäisyyden sijaan kohkausvuorossa on vauhtia ja hullunkurisia tilanteita Fournierin malliin, eli Piko ja Fantasio -albumi Tora Torapa. Triangeli ei suostu pysymään kanveesissa, ja tällä kertaa kaapatuksi joutuu Zorbul. Hulluhko tiedemies väärissä käsissä on vaarallinen ase, joten Piko ja Fantasio tovereineen suuntaavat pelastusretkelle. Operaation kohteena on eksoottinen Lapa Lapapalapata ja pelätty Tora Torapan saari. Kaaosta ja kohellusta riittää jo paljon ennen perille pääsyä, mutta kuka kumma onkaan Papa Pop, Triangelin salaperäinen hypernumero 1?

Sitten vakavoidumme hieman ja palaamme scifi-tunnelmiin. Yoko Tsunon seikkaulut ovat myöskin kovasti odotettuja tapauksia ja tällä kertaa vuorossa on uunituore sellainen. Albumissa Haukkoja ja enkeleitä Yoko Tsuno ystävineen syöksyy seikkailuihin sekä ajassa että taivaan sinessä. Pienten lasten pelastaminen junaturmalta vaatii aikakoneen lisäksi rivakoita otteita Tiger Moth -kaksitason puikoissa. Kahden muumion palauttaminen Egyptiin puolestaan kaipaa hieman järeämpää lentokalustoa, mutta muinoin kuolleiden muassa majesteettinen H.P.42 kantaa lastiruumassaan tappavia salaisuuksia, sillä joku haluaa estää koneen perille pääsyn hinnalla millä hyvänsä. Klassikkomeininkiä luvassa muun muassa junien, autojen ja lentokoneiden ystäville…

Syksyn kova kotimaisemme on Musta hevonen. Tosin tämä heppa on nyt myös kova kansainvälinen. Humma kun löysi pilttuun Dark Horsen tallista ja Samsonin huumori leviää nyt ympäri maailman. No millaista se Samsonin huumori sitten on? Sattuvaa huumoria tietenkin!

Pysyttelemme tumman humoristisissa tunnelmisssa ja suuntaamme Norjaan, josta ponnistaa Lise Myhren ihanainen Nemi. Synkistelyn jalon taidon hallitseva sankaritar osaa mallisuorittaa myös edistyneessä todellisuuspakoilussa. Tämä albumi naurattaa sekä rokuja että runotyttöjä ja etenkin rokuja runotyttöjä. Ja runopoikia tiätty. Setämiehillä saattaa mennä ajoittain luu kurkkuun. Siispä Valoa pimeään!

Vuonoilta suuntaamme Villiin länteen. Achdén Lucky Luke on jo vanha tuttu molemmissa inkarnaatioissaan. Tällä kertaa on muksumman Luken vuoro kutitella lännenviihteen ystävien nauruhermoja albumissa Merta päin! Mukana myös tietoiskut. Mainio ja ehkä jopa yleissivistävä tapa koukuttaa pikkuväkeä sarjakuvaklassikon äärelle siis tarjolla.

Kauniiksi lopuksi katse Disneyn suuntaan! Kun ankkapiirtäjien aatelinen Carl Barks jäi eläkkeelle vuonna 1966, taiteilijan 24 vuoden sarjakuvauran aikana huippuunsa viritetty ideamylly tahkosi tarinan aiheita vielä tasaiseen tahtiin. Niistä syntyi joukko käsikirjoituksia ja luonnoksia, jotka Barks jätti 60- ja 70-luvuilla vaikuttaneiden kollegoidensa piirrettäviksi. Nämä hupaisat, tunnelmalliset ja hiukan kokeellisetkin seikkailut päätyivät lopulta vuonna 1990 ansaitsemiinsa käsiin, kun hollantilainen piirtäjävirtuoosi Daan Jippes sai tehtäväkseen viimeistellä ne Barksin tutulla ja rakastetulla tyylillä. Jippesin Barks-tarinat 1959–1971 pistää nämä helmet nätisti pakettiin.

Tällä kattauksella pärjäämme ainakin viikon tai kaksi. Myöhemmin syksyllä on luvassa muun muassa Punapartaa ja Korkeajännityssarjaa. Ja pitäkäähän siis silmät auki tämän blogin ja muiden meidän somemetkujen suhteen syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Egmont Kustannus goes festival!