Kuninkaallista viihdettä – Mahtava Thor!

26.11.2015 Tri Tuomio

Jos supersanakarisarjakuvan tekijöitä ryhdytään rankkaamaan, niin Stan Lee ja Jack Kirby ovat ultra-raskassarjalaisia. Kumpikin nostaa enemmän kuin Hulk. Tästä todisteina liikanimet The Man (Äijä) ja King (Kuningas). Herroja arvostettiin näiden Thor-seikkailuiden ilmestyessä ja arvostuksen määrä on vuosien varrella vain lisääntynyt.

Thor4

Stan Lee lienee tuttu nimi aivan kaikille Marvelin ystäville. Myös niille, jotka eivät lue sarjakuvia. Herralla kun on tapana vilahdella elokuvissa ja televisiosarjoissa. Cameot herralle sallittakoon, sillä hän on kuitenkin luonut tai ollut mukana luomassa Ihmenelosia, Hämähäkkimiestä, Ryhmä-X:ää, Rautamiestä, Daredeviliä… Tuli varmasti selväksi herran arvokas panos supersankarien ihmeelliseen maailmaan.

Thor2

Stan Leen hankkiessa ensimmäistä isoa sulkaa hattuunsa aisaparina toimi kuka muukaan kuin Jack Kirby. Ihmenelosten kosmiset seikkailut olivat ensimmäinen askel kohti yhtenäistä Marvel-universumia. Kosmiset seikkailut ja aikaisempaa kompleksisemmat henkilöhahmot vetosivat lukijoihin. Ja kun tiedemiehistä oli tehty supersankareita, seuraavaksi oli jumalien vuoro.

Thor4

Pohjoismainen jumaltarusto riitaisine jumalineen ja upeinen hirviöineen tarjosi mainion kaikupohjan Leen ja Kirbyn yhteistyölle. Lee osaa ajatella isosti ja Kirby kuvittaa isosti, joten pian aasat saivat vastaansa muun muassa planeettoja syövän Galactuksen. Eikä haastava kuvitettava Kirbyltä aivan heti loppunut kesken, kun mukana kahinoissa oli mukana eläviä planeettojakin. Toimintasarjakuvan mittakaava pistettiin siis uusiksi. Shakespearelainen draamaa aasa-jumalilla ja villit scifi-visiot vetosivat jo 60-luvun lopulla hieman supersankarien perinteistä kohdeyleisöä varttuneempiinkin lukijoihin ja takaavat näille seikkailuille ajattoman kiillon.

Thor5

Jack Kirby oli jo taustansakin puolesta toimintasarjakuvalle taivaan lahja. Jo katujengitaustan myötä herralla oli ensikäden kokemusta joukkotappelun keskellä olemisesta. Toisessa maailmansodassa Kirby toimi tiedustelijana, eli piirsi muun muassa karttoja ja mallikuvia taktisista kohteista. Lee puolestaan toimi huolto- ja propagandajoukoissa, joten omakohtaista sotakokemusta on molemmilla herroilla. Ja tämän myötä varsinkin Kirbyn toiminnassa on lihaksikasta dynamiikkaa, joka omalta osaltaan uudisti toimintasarjakuvan ilmettä. Eli Kirby on muutakin kuin kosmisia visioita ja villejä fotorealistisia efektejä.

Thor3

Mahtavan Thorin paneeleista useampikin sopisi ainakin allekirjoittaneen mielestä pop-taiteen klassikkoja esittävään museoon. Yleensä sen huomion ovat saaneet Kirbyn ruutuja enemmän tai vähemmän ironisesti jäljitelleet taiteilijat, joiden tittelistä puuttuu eräs tietty etuliite. Mutta Kunkku Kirby on silti Kunkku.

Thor6

Tarjolla on siis supersankarisarjakuvan klassikko, jonka sisällön on osaavasti kuratoinut yksi legendaarisimmista suomalaisista sarjakuvatoimittajista, eli Mail-Man. Paketti avataan näppärästi Thorin syntytarinalla numerosta 158 (marraskuu 1968) ja siitä siirrymme suoraan toimintaan sangen kattavaa viholliskatrasta vastaan. Mukana menossa myös fanisuosikki Loki. Suositellaan kaikista supersankarisarjakuva merkkiteoksista kiinnostuneille. 280 sivua jumalaista toimintaa kovissa kansissa.

Thor1

Stan Lee & Jack Kirby: Mahtava Thor nyt kirjakaupoissa ja sarjakuvakauppiailla.

Avainsanat