Mahtava Thor – Mail-Manin esipuhe

05.11.2015 Tri Tuomio

Mahtava Thor on nyt kirjakaupoissa. Tuhti teos on samalla legendaarisen Mail-Manin paluu Marvelin maailmaan, sillä herra on kuratoinut opuksen sisällön, kääntänyt sen ja kirjoittanut esipuheenkin. Tarjoamme tämän esipuheen nyt täällä blogissakin varsinaista kirjaa hieman viilaamattomammassa muodossa. Nauttikaa! Ja mankukaa Mahtava Thor vaikka joululahjaksi, sillä se on juuri niin mahtava kuin nimessä lukee! Nyt Tri Tuomio luovuttaa ruorin Mail-Manille:

Thor4

Aloha!

Ja tervetuloa Thorin ja Asgårdin ihmeelliseen maailmaan! Thor on Marvelin sarjakuvamaailman erikoisimpia sankareita, aito viikinkijumala, jonka seikkailuja on voinut seurata Marvelin uusissa elokuvissa. Vuonna 2011 nähtiin ensimmäinen Thor-elokuva, ja vuonna 2013 sen jatko-osa. Kolmannen Thor-elokuvan on luvattu tulevan elokuvateattereihin marraskuussa 2017, eli kahden vuoden kuluttua.

Thor11

Koska olet ilmeisesti hankkinut käsissäsi olevan mestariteoksen itsellesi, olet varmaan päässyt ihailemaan Thorin uskomattoman upeita leffoja, joissa tietokoneanimaatioilla kyetään tekemään uskomattomia trikkejä ja pääsemään alkuperäisen sarjakuvan myyttiseen maailmaan. Mikäli jostain syystä nuo elokuvat ovat jääneet Sinulta väliin, kipin kapin hakemaan ne videovuokraamosta tai tilaamaan leffaputiikista, luvassa on hurjaa meininkiä niin Midgårdissa (maapallolla), Asgårdissa kuin muissakin viikinkijumalien maailmoissa!

Thor3

Thor esiintyi ensi kertaa sarjakuvissa Marvelin lehdessä Journey Into Mystery elokuussa 1962, eli 53 vuotta sitten. Asialla oli Marvelin ehdoton voimakaksikko: Stan “The Man” Lee sekä Jack “King” Kirby, jotka loistivat myös Ihmenelosten luojina. Suomessa Thorin ensiesiintyminen tapahtui 1960-luvulla mustavalkomuodossa Ihmesarjassa (jossa julkaistiin Ihmenelosia ja Hämähäkkimiestä), mutta omaa esiintymistään – ja väreissä! – hän joutui odottamaan toimittamaani Marvel-lehteen 1980- ja 1990-luvuille.

Thor2
Vuonna 1985 (30 vuotta sitten!) sain myytyä silloiselle Kustannus Semicin päätoimittajalle Marjaana Tulosmaalle ajatuksen klassisten Ihmenelosten seikkailuiden esittämisestä mustavalkoisena Semicin pokkarimuotoisessa sarjakirjassa. Niinpä Suomeen saatiin Galactuksen ja Hopeasurffarin klassinen ensiesiintyminen 128-sivuisessa Semicin sarjakirjassa 101. Myöhemmin sivukokoa suurennettiin, ja vanhoja upeita tarinoita julkaistiin mustavalkoisina Sarjakuvalehti-nimisessä lehdessä, jonka toimittamisesta hovihankkijasi Mail-Man vastasi.
Thor6
Kun Thorin omat elokuvat menestyivät niin hyvin, innostuin mielen pohjalla uinuvasta vanhasta ajatuksestani uudestaan, ja tällä kertaa sain myytyä ajatuksen Thorin klassisten seikkailujen esittämisestä Suomessa omassa erikoisjulkaisussaan päätoimittaja Jukka Torviselle. Kiitos Jukan Sinulla on nyt siis käsissäsi tämä kappale sarjakuvahistoriaa, The Mighty Thorin numerot 158-170. Toimituksellisesti valitsin alkukohdaksi Thorin ”syntytarinan”, jossa näytetään hänen alkuperäinen syntytarinansa, joka sitten korjataan osoittamaan että ukkosen jumala heilutteli Mjölniriään kauan ennen kuin tri Donald Blake astui norjalaiseen luolaan ja iski turhautuneena vanhalla kepillä kiveä.

Thor

Todella kiehtovaan tarinoiden fuusiokeittiöön päästään, kun Stan Lee heittää Asgårdin jumaltarujen sekaan Ihmenelosista niin tutun Marvelin maailman kaikkein scifimäisimmän avaruushahmon – Galactuksen! Ja jos siinä ei ole tarpeeksi, niin tulista lisächiliä tuovat Elävä Planeetta Ego, kiehtova Luotain, Rigelin Kolonisoijat, Vaeltajat, alamaailman Pluto, Hellaan tarujen Zeus – ja jälleen Ihmenelosten sivuilta Thoriin pompannut Hän! Tästä keinotekoisesti luodusta superolennosta tuli myöhemmin Adam Warlock, jonka avaruusseikkailut ovat aivan oma ulottuvuutensa. Tuossa aiemmin mainituille Vaeltajille kävi muuten huonosti kun Ego pettikin heidät (ja ”pisti poskeensa”). Tarina julkaistiin yli 30 vuotta sitten Mail-Man Ky:n Ihmenelosissa, jossa Ihmeneloset joutuivat vastatusten pahaksi muuttuneen Egon kanssa, ja siinä tarinassa muuten viitattiin nyt nähtävään kolmiodraamaan Galactus-Ego-Thor.

Thor5

60-luvun sarjakuviinkin ulottuneen kylmän sodan henkeä pääsee haistelemaan kun Stan Lee heittää peliin vielä kommunistivaaran Aasiasta, ja tietysti sen scifipuolelta Termomiehen… No jotkut asiat eivät ole paljoa muuttuneet, sillä Pohjois-Korea uhittelee yhä ydinaseellaan, eikä demokratiasta ole tietoa niin Kiinassa kuin Vietnamissakaan. Näitä juoniahan pyöriteltiin Marvelin lehdistä ennen kaikkea luonnollisesti Kapteeni Amerikassa ja Rautamiehessä. Rautamies tuntee elokuvissa nimen Iron Man, ja annan täyden suosituksen Robert John Downey Jr:n tähdittämille elokuville, mukaan lukien Kostajien leffoillle.

Thor7

Mutta vaikka saamme nyt nauttia todella epätavanomaisista Thoriin heitetyistä juonista, ovat kultaisten porttien Asgård, sateenkaarisilta Bifrost, Odin, Loki, Karnilla, Balder ja Heimdall tämän Marvelin viikinkitaruston ydintä. Ja kun olet nyt päässyt sukeltamaan Thorin maailmaan, ON SINUN PAKKO hankkia itsellesi Marvel-lehdessä 80- ja 90-luvun taitteessa julkaistu Walt Simonsonin aivan huipputuotantoa oleva Surturin saaga, jossa Ragnarök uhkaa Asgårdia kuten ei koskaan aikaisemmin tai myöhemmin! Ja jos palataan siihen kahden vuoden päästä tulevaan kolmanteen Thorin leffaan, niin sen nimi on muuten… Ragnarok!

ThorOdin

No niin, nyt Sinun on kuitenkin aika päästä sukeltamaan Stan Leen juonikäänteisiin, jotka vanha mestari Jack Kirby on niin pysäyttävällä ja ainutlaatuisella tavalla kuvittanut Jos katsot millaisia maisemia hän loihtii eteemme avaruudesta (mukana valokuvienkin käyttöä, kuten muutamassa Ihmenelostenkin numerossa aikoinaan) tai Asgårdista, on sinun pakko myöntää että pitelet käsissäsi yhtä sarjakuvan historian merkkiteoksista.

On ollut etuoikeus saada olla mukana tekemässä tätä mestariteosta, toivottavasti pidät siitä yhtä paljon kuin me Egmontin väki!

Mail-Man
Mahtava Thor juuri nyt kirjakaupoissa ja sarjakuvakauppiailla!

Avainsanat