Vampirella – kuvitettuja tarinoita, jotka viehättävät ja vaivaavat mieltä!

27.10.2015 Tri Tuomio

Vampirella4

Vampirella on yksi kauhusarjakuvan ikonisimpia ja hekumallisimpia hahmoja. Hehkeän avaruusvampyyrin ideoi scifi-harrastamisen kulttisankari Forrest J Ackerman. Itse asiassa kyseinen herra keksi myös termin scifi, eli melkoinen populaarikulttuurimeriitti hänellä jo siinä. Toki Vampirellan kestävä suosio on pääosin Trina Robbinsin ja Frank Frazettan ansiota. Robbins loi hahmon kampauksen ja vaatetuksen ja Frazetta löi siltä pohjalta kunnarin, joka kääntää päitä yhtä tänäkin päivänä. Vampirella-lehden kannet ovat syystäkin legendaarisia.

Vampirella6

Näin ensialkuun Vampirella lähinnä toimii lehtensä kansikuvatyttönä ja juontajana, eli hahmo pohjustaa tarinat ja tarjoaa lopuksi purevat loppukommentit. Vampirella osoittautui kuitenkin liian suosituksi hahmoksi pysyäkseen statistina omassa lehdessään. Pian hänestä tuleekin lehden ykköstarinan vakituinen sankaritar ja numerosta 12 eteenpäin José González ottaa vetovastuun Vampirellan seikkailujen kuvittajana. Hyvä niin, sillä ensimmäisten numeroiden tarinoista vastaavan Tim Suttonin jälki on kauniisti ilmaistuna amatöörimäistä ja vertailu on pahasti epäreilua. Sama suomeksi: Gonzálezin jumalaista jälkeä pääsemme ihailemaan seuraavassa kokoelmassa, jos hyvin käy.

Vampirella5

Vampirella Kirjasto 1 siis päästää raskaan sarjaan Vampirellan tekijöistä irti vasta Frank Frazettan kansineen. Kuvittajien kaartiin mahtuu muutama kova nimi, muun muassa Neal Adams, Reed Crandall ja Jeff Jones. Osin Vampirellan ensimmäisen vuosikerran kuvittajat edustavat ennemminkin innokkaita fanipoikia kuin osaamisellaan briljeeraavia pitkän linjan ammattilaisia. Tämä asiaintila korjautuu jatkossa pian, mutta Vampirellan seikkailujen ensiaskeleet ovat viihdyttäviä ja kiihdyttäviä juurikin siitä syystä, että sekä tarinat että kuvitukset ovat sangen pidäkkeettömästi toteutettua hirviöhulvattomuutta. Lukijan kannattaa varata jotain pehmeää allensa, sillä leuan uskaltaa luvata loksahtavan lattiaan asti säännöllisesti näiden tarinoiden ja niiden toteutusten yleisen älyttömyyden äärellä.

VampiAvaruusVampirella2

Vampirella Kirjasto 1 ei siis ole fantasiasarjakuvan ykkösnimien temmellyskenttä, vaan nyt ollaan visusti b-elokuvista tutun rehellisen viihdehömpän parissa. Näitä tarinoita ei ole tehty pelkästään rahasta, vaan myös rakkaudesta lajiin ja välillä jopa oman osaamisen rajat iloisesti unohtaen. Sarjaa ei siis ole toteutettu vaativaan ja herraskaiseen makuun, vaan rehdisti roisin kauhuviihteen ja krouvin huumorin ystäville. Koska 60-luvun lopusta ja 70-luvun alusta on kyse, niin tietyiltä osin huumori on kesympää ja tietyiltä rankempaa, kuin nykyisin on totuttu. Samoin monet nykyisin puhki kalutut teemat olivat tuohon aikaan mehevimmillään. Erittäin virkistävää vaihtelua, jos allekirjoittaneelta kysytään. Kunhan vanhan Vampirellan ilmastoon tottuu, niin siellä viihtyy aivan erinomaisesti. Tosin koko ajan on pieni hymynkare huulilla ja lievästi äimistynyt olo.

VampirellaDino

Elikkä mitä sydämellisimmät suosittelut niille tahoille, jotka arvostavat kalkkunaelokuvia, kovaa meininkiä, hottiksia misuja, klassisia kauhuelokuvahirviöitä ja tasoltaan villisti heittelevää huumoria. Vampirella Kirjasto 1 on ikkuna vapaampaan ja villimpään aikaan, ripauksella underground-sarjakuvan hulluinta luovuutta. Jatkossa taiteen ja tarinoinnin laatu nousee dramaattisesti, mutta menetetäänkö siinä samalla jotain näiden ensimmäisten tarinoiden mielipuolisesta energisyydestä? Lue ja ota selvää, jos uskallat!

Vampirella3

Antti Poussan vinkeä suomennos ansaitsee tällä kertaa erityismaininnan. Kirjan toimittajalla uhkasi mennä kahvi hengityselimiin enemmän kuin kerran, sillä sanailu todellakin tavoittaa alkutekstin ilkamoivan rekisterin. Kääntäjän suorituksesta uskaltaakin käyttää hersyvän ja hekumoivan kaltaisia termejä. Repeilyyn kannattaa siis varautua. Ainakin allekirjoittanut on saanut tästä teoksesta enemmän hyvää tuulta elämäänsä kuin mistään muusta painotuotteesta vuonna 2015, mutta toisaalta Tri Tuomio on omituinen. Nytkin yrittää puhua itsestään kolmannessa persoonassa.

Jyrkkä suositus isänpäivälahjaksi tai viimeistään kovaksi paketiksi kuusen alle.

Vampirella Kirjasto 1 nyt kirjakaupoissa ja sarjakuvakauppiailla

Avainsanat