Kuuminta kesälukemista: Laatulänkkärit!

02.07.2015 Tri Tuomio

Jos tästä maasta pitää valita yksi aivan liian vähälle huomiolla jäänyt sarjakuva, niin se on Ken Parker. Kulttisuosikki, jolla on omat intohimoiset faninsa, mutta joka todellakin ansaitsisi paljon nykyistä suuremman yleisön. Tuorein numero on elokuun puolen välin tienoille saakka lehtipisteissä tyrkyllä, joten tutustumaan ehtii mainiosti.

KP1

Kyseinen numero on vieläpä malliesimerkki siitä miten taidesarjakuva ja viihdesarjakuva paiskaavat kättä. Villin lännen seikkailusta on kyse, mutta toteutus on kunnianhimoinen sekä kirjoittamisen että kuvittamisen saralla. Piirtämistä harrastavat itkevät ja nauravat yhtaikaa tätä lukiessaan. Jälki on niin hienoa.

KP11

Avaustarinassa Väärään aikaan käsikirjoittaja Giancarlo Berardi herkuttelee aikatasoilla ja siirtymillä lukijan sitä lähes huomaamatta. Tällä saralla tarjotaan myös yksi iso yllätys, mutta spoilaamatta paras. Kenin kasvattipoika karkaa Kenin siskon huomasta ja lukee isänsä seikkailuista junamatkalla Bostonista kohti villiä rajaseutua. Tarinan alkupuolen humoristisetkin kommellukset vain korostavat lopun traagisuutta. Giorgio Trevisanin ja Pasquale Frisendan hienovarainen ja nostalgialla herkutteleva taide sulattavat ainakin tämän lukijan sielun ja sydämen.

KP12

Kakkostarinassa piirrosvastuu palaa Ivo Milazzon hoteisiin, joka maestron ottein räjäyttää ne osat pankista, jotka edeltävän parivaljakon jäljiltä olivat yhä pystyssä. Ja kaksi naapuripankkia siinä samalla. Tämä maailman mukavin seuramies on nimittäin suoraan sanottuna liekeissä tässä vankilatarinassa. Tuulahdus vapautta tarjoaa armotonta klaustrofobiaa, pimeitä sellejä, tuskaisia ilmeitä ja vankilan pihan armotonta valoa koko mittansa ajan.

KP13

Berardi ei säästele paukkuja tarinaosastolla, vaan vankilan asukkaat motivoidaan puolin ja toisin sangen. Hyvin ei mene vartijoilla, näiden esimiehillä, eikä varsinkaan vangeilla. Mallivankilassa valta on lipsahtanut vääriin käsiin ja luvassa on verinen räjähdys. Ken Parker luonnollisesti tapahtumien ytimessä. Suuri sydän ja kovat nyrkit saavat molemmat töitä.

KP14

Sydämestä puheen ollen se on juuri se, joka tekee näistä tarinoista ajattomia klassikoita. Nämä tekijät rakastavat hahmojaan ja lukijoitaan. Sen lisäksi heillä on sanoma. Suvaitsevaisuutta yrittää nykyisin moni maalata pahaksi asiaksi. Ken Parkerin tekijät eivät jätä epäselväksi omaa kantaansa asiaan. Jyrkkä ei rasismille ja muiden potkijoille.

MTex1

Hieman kevyempää lännenviihdettä hakeville on myös tuhti herkkupaketti kahden viikon ajan tarjolla. Maxi-Tex 29: Luopioden etuvartio tarjoaa reilut kolmesataa sivua kovaksi pureskeltua toimintaviihdettä. Joukko sotilaskarkureita kaappaa rahalähetyksen ja pakenee intiaanien maille. Tex ja Tiger painuvat perään ja yrittävät estää intiaanisodan käynnistymisen.

MTex2

Allekirjoittanut tykästyi eritoten tarinan pääkonnaan, kapteeni Eric Spenceriin. Mielenterveysongelmien ja syyllisyyden riivaama mies on uskottava hahmo konnarykmentin johtajana. Älykkyydestä myös plussaa. Liian usein käsikirjoittajat tekevät konnista hölmöläisiä, mutta Pasquale Ruju ei sorru siihen ansaan. Epätoivoinen mies tekee epätoivoisia ratkaisuja, mutta pyrkii pelaamaan kortit niin hyvin kuin mahdollista, eikä aliarvioi vihollistaan heti ensimmäisen mahdollisuuden tullen. Tex vääjäämättömänä luonnonvoimana tuodaan hyvin esiin myös konnien näkökulmasta. Intiaanit jäävät ikävästi statistin rooliin. Lähinnä ottavat pataansa ja tulevat Texin pelastamiksi. Välillä molempia yhtaikaa.

MTex3

Taiteesta vastaa vanha konkari Roberto Diso. Voisin melkein vannoa tämän 1932 syntyneen piirtäjän imeneen vaikutteita myös manga-osastolta, sillä Goseki Kojima (Lone Wolf & Cub, Samurai Executioner…) tulee kuvakerronnasta mieleen muutamaankin otteeseen. Jos yhtä Tex-julkaisua pitäisi suositella mangaa harrastavalle, niin se saattaisi olla tämä. Persoonallisen näköiset ja ajoittain karikatyyrimäiset hahmot tuovat nekin mieleen aikuisemman mangan.

MTex4

Eli tästä siis tuhdit lukupaketit esimerkiksi mökkielämää sulostuttamaan. Ken Parker varsinkin kestää monta syventävää lukukertaa. Olisi sadepäiviksi aina parhautta tarjolla.

Ken Parker 1/2015 ja Maxi Tex 29: Luopioiden etuvartio nyt lehtipisteissä!

Avainsanat