Kuuminta kesälukemista: Asterix lyö vetoa

05.06.2015 Tri Tuomio

Viides Asterix-albumi toi mukaan kuvioihin Idefixin, joten oman erityispaikkansa Asterix-kaanonissa se ansaitsee pelkästään sillä. Tosin kaveri ei vielä saa nimeä ja vitsi olikin siinä, että Asterix ja Obelix eivät huomaa heitä sinnikkäästi seurailevaa pientä koiraa, mutta albumin viimeisellä sivulla Asterixin ja Obelixin tiimi saa kolmannen jäsenen. Idefix valloitti siis tekijänsäkin, sillä alunperin hahmon oli tarkoitus olla vain tämän albumin hauska sivuhahmo.

Alv1

Toinen uusi ilmiö on aikaisempiin albumeihin viittailu. Goscinny ja Uderzo alkavat siis tuntea olonsa kotoisiksi Asterixin maailmassa ja sarjan kasvattaminen klassikkomittoihin alkaa toden teolla. Pääpaino on yhä roomalaisten kanssa nahistelussa ja seikkailumeiningissä, mutta panosten kovenemisen aistii. Seuraava albumi onkin Asterix ja Kleopatra, joka on lähes sataprosenttisella varmuudella mukana viiden parhaan Asterix-albumin listauksissa ja aika monella ykkösenä.

Alv2

Juonikuvio on lähtöasetelmaltaan yksinkertainen: selkäsaunan saaneet roomalaiset yrittävät eristää voittamattomana pidetyn kylän rakentamalla sen ympärille massiivisen aidan, jolloin kylän väki ei pääsisi näyttämään huonoa esimerkkiä muulle Gallialle. Tästä tulistunut Asterix päätyy lyömään vetoa Caesarin eriloislähettilään kanssa siitä, että he aitauksesta huolimatta kiertävät koko Gallian ja tuovat siitä todisteeksi kunkin alueen eritysherkkuja.

Alv3

Tästä käynnistyy sukellus Rankan eri maakuntien asukkaiden erityispiirteisiin ja herkkuihin. Roomalaiset toki tekevät kaikkensa asettaakseen kapuloita Asterixin ja Obelixin rattaisiin. Niin tosin tekee eräs kiero hevoskauppiaskin. Gallian kierros olisi varsin hauska toteuttaa itsekin. Jos joku matkatoimisto Tri Tuomiolle moisen matkan tarjoaa, niin massiivinen matkaraportti tässä blogissa on varmaakin varmempi. Vink vink!

Alv4

Vakavammalla nuotilla voimme jälleen todeta Asterixin olevan kroonisesti ajan hermolla: vuonna 1965 ilmestynyt Asterix lyö vetoa tuntuu hyvinkin maailmanpoliittisesti ajankohtaiselta kommentilta, sillä muureja rakennetaan tälläkin hetkellä eri puolilla maailmaa. Yhtä suurella menestyksellä.

Alv5

Asterix lyö vetoa on parasta mahdollista luettavaa auringossa tai sateen sattuessa. Saattaapa se myös hiljentää takapenkin huligaaneista osan muutamaksi hetkeksi. Allekirjoittanut aina herkistyy kesällä Asterixien äärellä, koska kummitätini Asterix-seikkailujen kokoelma oli parasta Luumäelle suuntautuneilla kesäretkillä. Savustetut ahvenetkin jäivät kakkosiksi ja se on paljon se.

Asterix lyö vetoa lehtipisteissä, kirjakaupoissa ja sarjakuvamyymälöissä 17. 6. 2015!

Avainsanat