Kisailua, orjuutta ja lähiöelämää à la Asterix (Kevään satoa osa 6 + kisa)

03.04.2015 Tri Tuomio

Uusi kolmiulotteinen Asterix-animaatio pamahti elokuvateatterien valkokankaille Suomessa perjantaina 3.4.2015 ja sen kunniaksi pannaan pystyyn myös pieni kisa! Eli arvomme kaikkien tätä blogipostausta tai Facebookin kisapostausta kommentoineiden kesken 3 x 2 lippua Asterix-elokuvaan sekä uuden Jumaltenrannan nousu ja tuho -leffaspesiaalialbumin! Kisa päättyy torstaina 9.4. klo 10. Joten ei muuta kuin kommentoimaan ja onnea kaikille arvontaan! Lisäinfoa leffasta löydät vaikka täältä.

600-15-002 Asterix17_Jumalten_LowRes

Alkuteoksen ja elokuvasovituksen vertailu on nyt todella helppoa, sillä lehtipisteistä ja kirjakaupoista löytyy nyt painotuore Jumaltenrannan nousu ja tuho. Kyseessä on vieläpä rajoitettu ja extroilla ladattu painos, eli perusversiosta poiketen mukana on 16 sivua taustatietoa albumin tekemisestä. Jos albumia ei entuudestaan löydy kirjahyllystä laisinkaan, niin kirjakauppaan mars!

Tri Tuomio saarnaa Asterixien ajattomuutta kyllästymiseen asti, eikä tämäkään kerta tee poikkeusta. Tämän albumin teemat ovat juuri nyt ajankohtaisia, vaikka albumin inspiroineet tapahtumat on helppo bongata Ranskan lähihistoriasta. Pariisin vuoden 1968 opiskelijamellakoiden aikoihin Ranskassa koettiin laaja lakkojen sarja, joten tässä albumissa uutta asuinaluetta rakentamaan pakotetut orjat ovat myös hanakoita lakkoilemaan ja into taistella oikeuksien puolesta tarttuu myös legioonalaisiin.

A1

60-luvun puolen välin pakeilla Ranskassa rakennettiin innolla uusia kaupunkimaisia lähiöitä (ville nouvelle), joiden lähtökohtia ja arkkitehtuuria René Goscinnyn pilkkakirves hellii aivan erityisesti. Osansa irvailusta saa myös aikakauden mainosmaailma. Toki albumissa vierailee myös kaikille 70-luvun alun ranskalaisille tuttuja julkimoita, mutta tosimaailman tapahtumien ja henkilöiden bongaaminen on jälleen vain pikantti extramauste valmiiksi sakeassa sopassa.

A2

Albumi jakautuu kahteen näytökseen. Ensimmäisessä näytöksessä roomalaiset yrittävät toteuttaa Caesarin juonta, eli hävittää voittamattomia gallialaisia suojelevan metsän ja rakentaa sen tilalle luonnonpuiston ja roomalaisen lähiön. Asterixin tekijöiden asenne metsien tuhoamiseen ja maaseudun urbanisoimiseen tulee selväksi. Suurinta lystiä tarjoaa roomalaisten käyttämän orjatyövoiman kansallisilla erityispiirteillä herkuttelu, sekä tietysti myös orjien järjestäytyminen Roomalaisia vastaan taikajuoman avustuksella.

Toisessa näytöksessä roomalaiset pääsevät muuttamaan gallialaisten naapuriin, mikä aiheuttaa kyläläisten keskuudessa aikamoisen säpinän. Muoti ja elinkeinorakenne menevät kertaheitolla uusiksi ja Asterixin ja Obelixin tehtäväksi jää vanhan tutun status quon palauttaminen. Asterix osaa siis olla konservatiivinenkin sarjakuva. Onneksi kaveruksilla on muun muassa Trubadurixin kaltainen epäreilu keino roomalaisten savustamiseksi pois sieltä, mihin heitä ei tahdota. Auraalinen väkivalta tuo siis mukavaa vaihtelua ainaiseen nyrkeillä muksimiseen.

A3

Jumaltenrannan nousu ja tuho lasketaan Asterixin seikkailujen kovimpaan kärkeen kuuluvaksi tarinaksi, mikä on luonnollisesti paljon sanottu, mutta albumin hykerryttämisprosentti on todella kova. Yksittäistä vitsiä pukkaa tiiviiseen tahtiin isompien tarinakokonaisuuksien edetessä sarjakuvan mestarien osaavasti tahdittamana. Albumin voikin nauttia pienemmissä osasissa tai ahmia kerralla. Kohdeyleisönä ovat kaikki vauvasta vaariin. Viiden tähden sarjakuva. Extroissa on mukana muun muassa konnagalleriaa, tietoa hulvattoman Jumaltenranta-mainosliitteen toteuttamisesta ja näytteitä Jumaltenrannan nousun ja tuhon matkasta käsikirjoituksesta sarjakuvaksi.

A5

Asterix 17 – Jumaltenrannan nousu ja tuho nyt lehtipisteissä ja kirjakaupoissa!

Avainsanat