Paljon hupia eripurasta! (Kevään satoa osa 4)

18.03.2015 Tri Tuomio

Ikuisesti ajankohtainen Asterix on sitä taas. Albumissa Asterix ja riidankylväjä Caesar keksii lähettää gallialaisten rauhaa häiritsemään uuden salaisen aseensa, riidankylväjä Tullius Intrigiuksen. Kuulostaa kovasti erään lähellämme sijaitsevan suurvallan johtajan metkuilta. Caesarin yhden miehen trolliarmeija aiheuttaa kaaosta ja eripuraa missä ikinä kulkeekin. Häneltä eivät ole turvassa edes merirosvot.

Asterix15

Käsikirjoittajanero René Goscinny on jälleen elementissään, eli repimässä huumoria universaaleista teemoista, joten tämäkin albumi avautuu lukijalleen ajasta ja paikasta huolimatta. Tullius Intrigius kärjistää kateutta, ahneutta ja kunnianhimoa, joille vastavoimana toimivat Asterixin ja Obelixin edustamat ystävyys ja luottamus.

Z1

Goscinny ei kuitenkaan sorru tekemään opettavaista sarjakuvaa ilman runsasta lystinpitoa opettavaisuuden kustannuksella. Akvavitix ja Asterix yrittävät opettaa kyläläisille järjen käyttöä. Tullius Intrigius yrittää takoa galleja piirittäviin roomalaisiin propagandan ja psykologisen sodankäynnin perusteita. Menestysprosentti vaihtelee kullakin taholla.

Z4

Kun iso osa albumista on omistettu riitelemiselle ja nujakoinnille, niin Albert Uderzolla on jälleen kissanpäivät kuvittajana. Hyvä käsikirjoittajahan osaa panostaa piirtäjänsä vahvuuksiin, ja kuten jo mainitsin, niin Goscinny kuuluu nerojen kategoriaan. Jos joku taitaa fyysisen komedian sarjakuvassa, niin Uderzo. Herrojen läheinen yhteistyö puhaltaa näihin seikkailuihin aivan oman henkensä – lukukokemus voi olla leppoisa, mutta missään vaiheessa lukija ei tunne maksaneensa turhasta. Jokainen sivu hehkuu laadukasta ajatus- ja käsityötä.

Z3

Laadukasta koko perheen viihdettä jokaiseen kotiin ahkeraa lukemista kestävissä kovissa kansissa. Tämän opuksen kanssa samana päivän kirjakauppoihin pelmahtaa myös Asterix ja alppikukka, joka kuuluu Asterixia muille maille juoksuttavien seikkailujen kategoriaan. Kyseisessä teoksessa Goscinny ottaa käsittelyynsä aikaisempaa hieman aikuisempia teemoja, mutta niistä lisää myöhemmin, sillä jokainen Asterix ansaitsee oman esittelynsä.

Z2

Asterix ja riidankylväjä hyvin varustelluissa kirjakaupoissa ja sarjakuvaspesialisteilla 18. 3. 2015!

Avainsanat