Goottikauhua villissä lännessä (Syksyn satoa osa 9)

07.11.2014 Tri Tuomio

Pasquale Ruju & Corrado Roi: Auringonlaskun paholaiset (Tex Willer Suuralbumi 30)

Eritoten piirtäjät valokeilaan nostava tuhtien Tex-albumien sarja on saavuttanut jo sangen kypsän lukeman ja kolmikymppisille osuukin sopivasti hieman Texin peruslinjasta poikkeava tarina. Peruslänkkäröinnin ohella Auringonlaskun paholaiset tarjoaa yliluonnollisempaakin tunnelmointia, kun kauhusarjakuvan erikoismies Corrado Roi pääsee leikkimään selkäpiitä värisyttelevillä valoilla ja varjoilla.
TWAP
Pasquale Rujun tarina hiihtää melkoisen tuttuja latuja, mutta se ei olekaan tällä kertaa pääroolissa, eli visuaalinen toteutus vie selkeän voiton taistelussa lukijan sielusta. Roin kuvituksen teatraalinen asetelmallisuus korostaa albumin tummanpuhuvaa tunnelmaa. Korostuneen asetelmallisuuden myötä esimerkiksi klaffivirheitä löytyy ilman isompaa hakemista, mutta sehän kuuluu italialaisen esimerkiksi kauhuviihteen tavaramerkkeihin, eli vaikea laskea miinukseksi.

Albumin henkilökaartikin on kuin goottilaisen kauhuromantiikan käsikirjasta: mielipuolinen ja susimainen albiinojättiläinen, salaperäinen aristokraatti, vielä salaperäisempi tumma kaunotar, melko salaperäinen keskiaikainen linna ja viaton vaalea tyttöraasu ripauksella nuorta ja tietenkin kiellettyä rakkautta. Ruumiita syntyy sangen vinhaan tahtiin, joten esimerkiksi irtopäitä vierastaville teosta ei uskalla suositella.

Tuttuun tapaan albumi taustoitetaan tekijähaastattelulla. Corradoi Roin kommentoit alleviivaavat hienosti sitä pieteetttiä, millä Tex Willeriä tehdään, eli kovalla työmoraalilla ja rakkaudesta lajiin. Sergio Bonellin perintö elää voimakkaana, eli riman laskemista on turha pelätä.

Roin hahmojen ilmeettömyys saattaa jakaa mielipiteitä, eli herra tuskin tulee ikinä hätyyttelemään suosituimpien Tex-kuvittajien kymmenen kärkeä, mutta tällaiseen hieman erikoisempaan tarinaan hänen siveltimensä sopii kuin Texin nyrkki konnan leukaperiin. Tarinan kohtalokkain kaunotar on hänkin sangen onnistunut luomus, eikä Willerin miehisessä maailmassa ole koskaan liian runsaati naiskauneutta kontrastia tarjoamassa.

Toivottavasti sekä kauhusarjakuvan että italokauhun ystävät löytävä Auringonlaskun paholaiset. Heille on pieni herkkupala tarjolla. Tai siis suuri herkkupala, kun suuralbumista kuitenkin on kyse.

Auringonlaskun paholaiset nyt kirjakaupoissa!

Avainsanat