Kuinka esiteini saadaan sekaisin! (Syksyn satoa osa 8)

31.10.2014 Tri Tuomio

Terry Austin, John Byrne, Chris Claremont ja muita: Ryhmä-X – Vuosikerta 1984–1985

Jonkun mielestä Ryhmä-X saattaa saada nyt lyhyen ajan sisällä liikaakin huomiota tässä blogissa, mutta syksyn kovin näkkäri nyt vaan on syksyn kovin näkkäri. Slangia ymmärtämättömille selvitettäköön tässä vaiheessa, että näkkärillä tarkoitetaan näköispainosta. Ja supersankarisarjakuvien faneille tämän syksyn ehdottomasti kovin juttu on siis vuosien 1984 ja 1985 lehtiä kovien kansien väliin kokoava timanttinen RX-näkkäri.
X1984
Allekirjoittaneen ensimmäinen kosketus oli naapurin pojan jostain käytettynä haltuunsa saama Ihmeneloset-lehti 1/1982. Ennen kuin lehden sai omin hyppysin selattavaksi ja noin viikon päästä siitä jopa lainaksi, piti kuunnella naapurin polveileva luento kyseisen julkaisun sisällön ylenpalttisesta ihmeellisyydestä ja nerokkuudesta. Jopa lehden tapahtumien eläytyvää näyttelemistä saattoi tapahtua, en kerro enempää naapurin nolostuttamisen välttämiseksi. Lehti kuitenkin lunasti vankan hypetyksen aiheuttamat odotukset ja viihdytti enemmän kuin mikään. Pian tämän jälkeen tapahtui jotain, joka sai Ihmeneloset vaikuttamaan käppäiseltä pienempien poikien viihteeltä: Ryhmä-X 1/1984 löytyi lehtihyllystä!

Murrosikää lähestyvän nuoren uroon tajuntaan kyseinen julkaisu osui kuin bunkkerin tuhoamiseen tarkoitettu risteilyohjus. Epäonnisten (sitä on aina ollut hankala käsittää, että supervoimien saaminen on joillekin hirmuinen ongelma ja tragedia) tiedemiesten sijaan sankareina oli mutantteja, jotka olivat jo lähtökohtaisesti friikimpiä ja uskottavampia kuin Ihmenelosten puhtoisempi kiiltokuvajengi. Mutantti sananakin oli jo hyvin jännittävä. Nämä tyypit olivat erilaisia, jopa vaarallisia.

Naishahmot toki näyttelivät tärkeää roolia. Ihmenelosilla oli Näkymätön Tyttö. Ryhmä-X:llä Storm ja Feeniks. Tarvitseeko sanoa muuta? Ororo Monroen Stormin vetimet riittivät jo vetämään ajatukset hämmentäville sivupoluille, mutta ensimmäisessä numerossa neiti keikistelee muutenkin puolipukeissa tuhdin määrän sivuja. Jatkossa esimerkiksi Jean Greyn Feeniksin vermeet puolestaan repeilevät taistelun tiimellyksessä usein hyvinkin strategisesti, ollakseen seuraavilla sivulla jälleen ehjiä. Yksityiskohta, johon osaa näköjään kiinnittää huomiota vasta näin vanhemmiten. Onkohan muuten Jean Greyn ansiota, että Tri Tuomio saattaa olla perso punapäille?

Hottien misujen lisäksi myös RX:n miespuoliset sankarit tekivät valtavan vaikutuksen. Ylivoimaisesti viileimmät olivat Wolverine ja Painajainen. Kyklooppi oli ihan jees. Kolossi kiva. Peto hitusen nolo ja Ulvoja todella pahasti nolo. Mutta Wolverinen ja Painajaisen (ja edellä mainittujen misujen) ansiosta noloudensietokynnys oli aika korkealla, joten RX piti ensikosketuksen jälkeen hommata aina lehtihyllyyn mahdollisimman pian ilmestymisen jälkeen, kunnes tilauksen ruinaaminen vanhemmilta onnistui.

Kun jatkuva fiksi oli varmistettu, niin luvassa olikin melkoinen jatkumo supersankarihunajaa. Helvetintulen Klubi (Storm häkissä, Jean Grey korsetissa ja ruoska kourassa… Jännää!) ja paljon muuta verkkokalvoille ja aivopoimuihin lähtemättömästi syöpynyttä seikkailuparhautta. Tämä kattaus on niin kova, että X-Men -elokuviin ihastuneille voi helposti suositella tätä pakettia perusteokseksi kirjahyllyyn. Tässä kokoelmassa käydään läpi sarjan tärkeimmät hahmot, teemat ja tapahtumat. Tekijöinä mm. Chris Claremont, John Byrne ja Terry Austin. Juuri näiden sarjakuvien ja tekijöiden ansiosta ne elokuvat ylipäätään ovat olemassa.

Näköispainoksesta kun on kyse, niin nostalgialinssit kannattaa asetella silmille, sillä latominen tai kääntäminen eivät ole tasoltaan tätä päivää, mutta ei niiden ajoittainen rujous haitannut lukukokemusta silloin tai nyt. Moni X-mutantteihin kunnolla hurahtanut hankkii nämä sarjat hyllyynsä alkukielisinä, mutta varaa sijan myös tälle näkkärille, sillä tästä kaikki monella kohtalotoverilla alkoi. Juuri tässä ilmiasussa nämä lehdet kolahtivat. Ja kolahtavat yhä. Ostakee, niin voimme tehdä näitä lisää!

Ja muistakaa Egmontin FB-sivun RX-kilpailu. Vielä viikko aikaa osallistua!

Ryhmä-X – Vuosikerta 1984–1985 juuri nyt kirjakaupoissa!

Avainsanat