Geenipostin paluu ja upea kisa!

23.10.2014 Tri Tuomio

003-039xmen1213fin.indd

Oi!

Mitä ihmettä täällä tapahtuu? Onko silmiesi edessä todellakin luettavissa jonkin sortin versio Ryhmä-X:n maankuulusta Geenipostia-kirjepalstasta? Kyllä, kyllä todellakin on.

Koivumäki täällä siis, vielä hetken verran ja ainakin kerran. Tervetuloa.

Kerrattakoon sen verran asioita, että Ryhmä-X (eli X-Men) koki lehtenä karmaisevan viiltävän loppunsa viime vuonna. Numero 12/2013 jäi tällä erää ja näillä näkymin viimeiseksi säännöllisesti ilmestyväksi, tuota X-nimeä kantavaksi sarjakuvalehdeksi.

Hiljainen hetki muistolle.

Lehden lopettamisen jälkeen toimitukseen kuitenkin saapui vielä niin hienoja muistelukirjoituksia, että pakkohan ne on ilmoille saattaa. Ainakin meikäläiselle tuli melkoisia liikutuksen tunteita kirjeiden ääressä, ja varmasti kaikki lehden julkaisussa mukana olleet tahot tuntevat sisimmässään lämpöä kaikkien kiitosten ja kehujen ansiosta.

Erikoiskirjepalstan julkaisu liittyy tietenkin siihen, että ensinnäkin tämä vuosi on Suomessa Ryhmä-X:n 30-vuotisjuhlavuosi ensimmäisestä omaa nimeään kantaneesta lehdestä lukien. Ja toisekseen juuri näinä päivinä on julkaistu näköispainos tuon ensimmäisen vuoden 1984 lehdistä, ja mukaan on kerätty vielä osa 1985-vuodesta. Mahtavaa!

Klassisten seikkailuiden lisäksi näköispainoksessa on luonnollisesti mukana legendaarisen Mail-Manin palstoja, mihin liittyen tärkeä huomautus! Mikäli huomaatte 30 vuoden takaisia kirjeitä lukiessanne, että haluaisitte lähettää itsekin palautetta, niin älkää käyttäkö noilla palstoilla mainittuja osoitteita. Siinä saattaisi postihenkilö olla ihmeissään, että mikä Semic, mikä postilokero… Mielipiteet, kysymykset, risut ja ruusut siis osoitteeseen palaute@egmont.fi, kiitos.

Ja sitten niiden kirjeiden pariin!

* * *

Hei,
olen ollut vuosia X-Men-sarjakuvan lukija. Olen lukenut jo 80-luvulta lukien Ryhmä-X-sarjakuvaa, Sarjakuvalehteä, Megaa, Megamarvelia, X-Meniä, Daredeviliä, Hulkia, Ihmenelosia, Kostajia ja kaiken maailman erikoisjulkaisuja.

Ryhmä-X on nimenomaan ollut se sarjakuva, joka on pitänyt minut kiinni tukevasti supersankareiden maailmassa. Osissa on ollut aivan käsittämättömän hienoja käsikirjoituksia (mm. Cassandra Novan hurjistelu, Murtomaailma-spektaakkeli ja tämä viimeinen X-Men vs. Kostajat. Aivan toooodella hyvää laatua) ja aivan mielettömän hyviä kuvittajia, huh! Ja aivan mahtavia persoonia: Emma, Wolverine, Kitty Pryde, nykyisin Kolossikin on mielenkiintoinen, samoin Kyklooppi. Ja takuuvarmat henkiinheräämiset! Kuinka monta kertaa Xavierkin on menettänyt kävelykykynsä, henkensä ja ollut sivuraiteilla. Puhumattakaan Magnetosta!

Olen hyvin pahoillani lehden lopettamisesta. Hyvin hyvin pahoillani. Olen 39-vuotias ja itsekin yllättynyt siitä, kuinka harmissani olen tästä. Ymmärrän kustannustehokkuuden hyvinkin, mutta silti, tämä lehti on ollut minulle tärkeä, olenhan seurannut sitä jo yli 25 vuotta.

Valitettavasti mikään Egmontin lehti ei voi korvata tätä menetystä, enkä tilaa mitään lehteä tilalle. Spiderman on lapsellinen verrattuna Ryhmä-Xään, ja mikään muu lehti ei vaan kiinnosta, ei edes meidän lapsille tilattuna.

Sen sijaan aion aloittaa tilauksen Jenkeistä. Onko Uncanny X-Men lopetettu sekin? Mikäköhän lehti pitäisi tilata? Näitä on ollut niin monta rinnakkaisjulkaisua jossain välissä…

Sekin harmittaa, että Suomeen valittiin todella hyvin tätä julkaisua, on paljon kätevämpää saada hyvin valikoidut lehdet suomeksi kuin itse surffailla Amazonin sivuilla ja pohtia, että minkäköhän tasoinen joku julkaisu on ja onkohan kuvitus ja käsikirjoitus mistään kotoisin…

Suomennos oli hyvä, lehti tuli ajallaan, painojälki oli hyvää, paperinlaatu kohdillaan jne. Hyvä lehti, hyvä toimitus.

Kiitos kaikista näistä vuosista! Toivottavasti me uskolliset saamme edes välillä joitain erikoisjulkaisuja!

Kaikkea hyvää!
Terveisin,
Hanna Hagström
(39-vuotias kahden lapsen äiti, myyntijohtaja, joka on tartuttanut koko perheensä lukemaan Ryhmä-Xää, Ihmenelosia, Kostajia ja kaikkea missä taistellaan ja lennetään viitat viuhuen.)

– Kiitos kirjeestäsi ja onnittelut hienosta sivistystoiminnasta perheesi parissa, Hanna! Mainitsemasi tarinat lukeutuvat omiinkin suosikkeihin, etenkin käsikirjoittajiensa, Grant Morrisonin ja Joss Whedonin, ansiosta.

Jota kuinkin heti RX vs. Kostajat -rymistelyn jälkeen käynnistyi Marvel NOW! -kampanja, jonka yhteydessä lehtiä uudistettiin, uusia nimikkeitä aloitettiin, vanhoja lopetettiin ja pakkaa sekoitettiin muutenkin aika huolella.

Uncanny X-Men ilmestyy edelleen, mutta sikäli mikäli RX:n julkaisu Suomessa olisi jatkunut, olisimme noin 98,9-prosenttisella todennäköisyydellä siirtyneet uuden All-New X-Men -lehden materiaalin pariin. Suosittelen aloittamaan siitä, ja sitten vilkuilla muita X-lehtiä, jos siltä tuntuu. Nimikkeitä kyllä riittää.

Lisäksi kannattaa kokeilla Marvel Unlimited -palvelua, jota viimeisen Ryhmä-X:n kirjepalstallakin mainostettiin. Suhteellisen vaatimattomalla 9,99 taalan kuukausimaksulla pääsee netin välityksellä lukemaan tuhansittain ja taas tuhansittain Marvelin julkaisemia lehtiä. Aivan tuoreimpia julkaisuja ei palvelussa ole, mutta se voi toimia hyvänä paikkana tutustua eri X-lehtiin ja katsoa, mistä niistä haluaa ihan konkreettiset painokset hyllyyn hankkia. Koska kyllähän sarjakuvia pitää lukea paperilta eikä tietokoneen tai tabletin näytöltä. Stan Leellä olisi hyvä kommentti asiaan liittyen, mutten taida tohtia sitä tässä toistaa… Ne tietävät, ketkä tietävät.

* * *

Moi,
ostin vuodenvaihteessa Ryhmä-X:n 12/2013, mutta vasta nyt oli aikaa lukea se – ja tajusin, että sehän on perkele viimeinen numero. Toistaiseksi uskon Ruokosenmäen tavoin.

Junnuna olin erittäin aktiivinen Marvel-fani ja yhdessä vaiheessa tuli kaikki lehdet tilattuna kotiin. Tämä ns. viimeinen Ryhmä-X sai muistelemaan niitä aikoja, ja hienoja muistoja ovatkin. C. Claremontin tarinoista aloitettiin, mitäs ne klassisimmat vuosikerrat olivatkaan, 1984–88? Yhä on kaikki numerot tallessa, pitäisi vain saada edustavasti esille.

Ilmeisesti Hämähäkkimies-lehti on vielä voimissaan? Toivottavasti homma lähtee vielä uuteen nousuun laajassa mitassa. Ja ai niin, tuo tarina 12/2013:ssahan oli aivan huikea. Hienoa Ruokosenmäki ja Koivumäki, että olette pitäneet lippua korkealla Suomessa. Kiitos.

Ystävällisin terveisin,
Toni

– Eipä kestä, Toni. Kiitos itsellesi ja kaikille muille mutanttiporukan uskollisille lukijoille! Toivottavasti saamme ryhmältä nähdä vielä uusiakin seikkailuja. Tulevaisuus tosin on vielä epävarma suunnilleen kaiken suhteen eli enpä osaa sanoa vielä oikein mitään ensi vuoden julkaisuista. Uutisten toivossa kannattaa seurata Egmontin blogia ja/tai Facebook-sivuja, ja eiköhän myös herra Rami Rautkorpi kerro Hämiksen palstoilla, että missä mennään.

Uutta nousua sopii vain toivoa. Mainittakoon tässäkin yhteydessä se fakta, että Ryhmä-X:n lukijamäärät eivät missään vaiheessa varsinaisesti romahtaneet, vaan ne pysyivät suurin piirtein samoina vuodesta toiseen. Mutta koska kustannukset nousivat koko ajan, olisi uskollisen lukijakunnan lisäksi pitänyt saada mukaan uutta verta, uusia lukijoita, uusia asiakkaita. Tämä ei valitettavasti onnistunut. Aika näyttää, saako RX vielä (jälleen kerran) uuden mahdollisuuden Suomessa.

* * *

kirje2014

– Kirjepalstan päätteeksi todellinen ihme eli ihan oikea, fyysinen kirje. Aina välillä näitäkin toimitukseen tulla tupsahteli, vaikka muuten niin ATK-keskeisessä maailmassa elämmekin. Kiitos ilahduttavasta postista, Täti! T. nimim. “Setä-ihminen vm. -77”

* * *

Näin on saatu ekstraspesiaali ja turbotimanttinen kirjepalsta loppuun. Tällä kertaa en valitettavasti pääse toivottelemaan tapaamisia jälleen kuukauden kuluttua, mutta toivon toki vahvasti, että vielä joskus pääsen taas kirjepalstaa pyörittämään. Siihen asti jatkan sarjakuvien kääntämistä niin kauan kuin henki pihisee – tai kunnes minut potkitaan hommista pellolle.

Excelsior! Eteenpäin vaan!

Tampereella syyskuussa 2014,
– Koivumäki –

PS. Tri Tuomio varastaa huomionne näin lopuksi! Koska Ryhmä-X on todella monelle se kaikkein tärkein supersankarijulkaisu tässä maassa (Tri Tuomio on yksi heistä), niin laitamme Facebook-sivullemme kisan pystyyn. Kerro oma suosikkisi Ryhmä-X -lehden numeroista tai tarinakokonaisuuksista ja perustele valintasi lyhyesti. Vastaajien kesken arvomme seuraavat muikean mukavat palkinnot:

1 kpl X-Men Cerebro Collection ( kaikki seitsemän X-Men -elokuvaa kokoelmaboksissa)FP92162963-BD-ps_3

2 kpl X-Men: Days of Future Past DVD/Blu-ray/3D Blu-ray

FP99158301-BD-ps_3

2 kpl iPhone 5 -puhelimeen sopivia X-Men -kuoriaX-Men_iphonecover

Kilpailun löydät tätä blogikirjoitusta hehkuttavan linkin yhteydestä osoitteesta: https://www.facebook.com/egmontkustannus

Aikaa vastata on 7. 11. 2014 asti.

Avainsanat