Yliannostus synkkää ja kaunista silmäkarkkia! (Syksyn satoa osa 6)

10.10.2014 Tri Tuomio

Jeph Loeb ja Tim Sale: Batman – Synkkä voitto

Ylisanavaara! Allekirjoittaneen mielestä Pitkä pyhäinpäivä kuuluu Batman-kaanonin kymmenen kärkeen ja nyt eeppinen mafiaa ja mielipuolisia superkonnia sekoittava goottilainen rikosdraama jatkuu Synkän voiton muodossa. Christopher Nolanin Batman-elokuvien trilogia ei syntynyt tyhjästä. Sen inspiroivat juuri nämä Jeph Loebin ja Tim Salen tummanpuhuvat tarinat. Itse asiassa Nolan karahti karille vasta kolmannessa Yön ritarin paluussa, joka seilasi pois tämän tiimin kartoittamilta vesiltä ja lipsahti motivoimattomaksi sekoiluksi.
BMSV
Pitkän pyhäinpäivän pääkonnan roolin napannut Lomauttaja on nyt telkien takana, mutta Gothamin poliisivoimia alkaa väijyä uusi sarjamurhaaja. Langoista nykii joku, joka pystyy liikuttelemaan mafiaa, superkonnia ja oikeuslaitosta. Batman on siis helisemässä. Onneksi Kissanainen jeesaa hieman. Tai sitten ei. Ainakin Kissanainen on hottis ja kiusaa sankariamme hyvinkin rohkeasti. Lukijalla on hauskaa.
BMSV1
Teoksen ehdoton vahvuus ovat Tima Salen superkonnat. Mies on Kissanaisen lisäksi syntynyt piirtämään Jokeria, Kaksinaamaa, Arvuuttajaa ja Variksenpelätintä. Synkkää silmäkarkkia siis riittää. Tom Waitsia, Nick Cavea tai jotain muuta urbaania synkemmän veran bluesia kannattaa kaivaa Synkän voiton taustamusiikiksi, niin teoksesta saa revittyä vielä lisää tehoja. Gothamia ei myöskään kannata unohtaa. Kolkon massiiviset rakennukset ja ikuinen usva ja hämärä ovat yksi tarinan hahmoista, eivätkä pelkkää taustakangasta. Selina Kylen ja Bruce Waynen hetkellinen patsastelu auringonpaisteisella uima-altaalla on tämän albumin kontekstissa hauska alleviivaus. Kumpikaan hahmoista ei ole siellä kotonaan.

Eräästä tamperelaisesta sarjakuvaan erikoistuneesta kirjakaupasta sain kuulla Synkän voiton myyvän huomattavalla tahdilla, eli Batman-fanit todellakin ymmärtävät hyvän päälle. Jos haluat palkita Halloween-kemujesi naamiaisten parhaan asun, niin osuvampaa palkintoa ei tämän syksyn sarjakuvajulkaisuista hevin löydy. Ja toki teoksen konnagalleriasta sopii napata inspiraatiota omaan pukeutumiseen, jos haluaa olla illan kunigas tai kuningatar.

Synkkä voitto on tuhti teos, joten sen lukeminen kerralla saattaa aiheuttaa synkistelyähkyn. En kuitenkaan laske tätä isoksi miinukseksi. Vaikea tätä opusta on keskenkään lopettaa. Ja ensimmäisen ahmimiskerran jälkeen on pakko selata komeimmat kohdat hitaasti uudestaan. Niin synkkää. Niin kaunista.

Synkkä voitto nyt sarjakuvan erikoisliikkeissä ja kirjakaupoissa 22. lokakuuta!

Avainsanat