Marsupilami huippumallina (Syksyn satoa osa 3)

19.09.2014 Tri Tuomio

Kaminka, Marais & Batem: Marsupilami – Jaguaariparaati

Nyt ei käy epäonnenlukuihin luottaminen, sillä järjestyksessä 13. Marsupilami-albumi on edeltäjäänsä Unelmien Jollywoodia huomattavasti ryhdikkäämpi tapaus. Nimimerkki Batem (tottelee myös nimeä Luc Collin) pysyttelee nyt omimmalla tontillaan, eli keskittyy kuvituspuoleen ja tarinasta vastaavat Kaminka ja Marais. Ainakin tämä lukija on tyytyväinen tähän marssijärjestykseen, sillä nyt Marsupilamin ja kumppanien kohellus on paljon vankemmalla pohjalla.
Jaguaariparaati
Kalabaliikin käynnistää tosielämän muotiguruista vain hieman liioitellen yhditelty Desire Varenne, joka haluaa Marsupilamin uuden mallistonsa lanseerauksen vetonaulaksi. Sähläävän salametsästäjän ansiosta hidalgon on tyytyminen Marsupilamin naapureihin, eli jaguaariin ja tämän pentuun. Pentu on Marsupilamin muksun leikkitoveri, joten sankarimme joutuu lähtemään pelastusretkelle.

Marsupilamin tie vie siis viidakosta asfalttiviidakkoon ja pian mm. romutetaan urakalla autoja ja riehutaan muotinäytöksessä. Slapstick-huumoriin on haettu vaikutteita Marx-veljeksiltä, joten rima on siltä osin tarpeeksi korkealla. Liian hurjaksi touhu ei kuitenkaan ylly, koska koko perheen sarjakuvasta on kyse. Muikeana yksityiskohtana mainittakoon sivuhahmo Lady Cacao, eli Lady Gaga tekee cameon melkein kymmenen vuotta etuajassa. Albumihan on siis alunperin vuodelta 1999. Jotkut asiat vain ovat ennakoitavissa. Kopioista revitään muutenkin tässä albumissa huumoria.

Syksyn harmaisiin päiviin Marsupilamin remellys sopii kuin häntä tamariinille. Eurooppalaisen sarjakuvan kestotähti tekee sen mitä parhaiten osaa, eli on oma anarkistinen itsensä ja alleviivailee siinä ohessa ihmishahmojen pöljäilyä. Synkkää pohjavirettä tai vakavien teemojen vyörytystä ei tämän albumin kohdalla tarvitse pelätä. Jaguaariparaati on puhdasta hyvän mielen sarjakuvaa!

Avainsanat