Parasta lomaluettavaa osa 5

29.07.2014 Tri Tuomio

Charlier & Uderzo: Haikaralaivue 6 – Varastettu hävittäjä

Ranskalaisen sarjakuvan raskain sarja loistaa jälleen. Teemoiltaan tämä alunperin vuonna 1966 ilmestynyt lentäjäseikkailu on yllättävänkin ajankohtainen, sillä lentokoneisiin kohdistuneet tihutyöt ja suurvaltojen juonittelut ovat viime aikoina syystäkin hallinneet otsikoita.

Haikara6

Tarinan juoninut Jean-Michel Charlier hallitsee ilmailusanaston, sillä hän on ehtinyt toimimaan ammattilentäjänäkin ennen lopullista läpilyöntiään sarjakuvarintamalla. Eli realismia piisaa vaativampaankin makuun. Kuvallisesta osuudesta vastaava Albert Uderzo puolestaan on onnistunut alkupään osia taitavammin naittamaan yhteen realistisempaa ja humoristisempaa tyyliään, joten vakoilutrillerin vaatima vakava pohjavire ei kärsi Laverduren koomisesta kohelluksesta tai päinvastoin. Huumori toimii pikanttina mausteena jännitysviihteen ollessa pääosassa.

Jännityksen lähteenä toimivat viekkaat ja armottomat vieraan vallan edustajat, jotka himoitsevat Mirage IIIE -hävittäjän huippusalaista elektroniikkaa. Laverdurelle viritetty hunaja-ansa tuottaa tulosta ja pian taivaalla on valtava tulipallo ja Mirage IIIE hukkateillä. Vierailevan tähtenä tapaamme Buck Dannyn Charlierin Haikaralaivuetta aikaisemmasta lentoseikkailusarjasta.

Tässä osassa pääroolia vetää Laverdure, mutta ounastelenpa Tanguyn fanien saavan hyvityksensä seuraavassa osassa Lento pohjoiseen, sillä Varastettu hävittäjä petaa herralle suurempaa roolia seikkailun jatkuessa. Ja jatkoa todellakin jää odottamaan vesi kielellä. Tämä lentosotatrilleri toimii ilman nostalgiapisteitäkin. Suosittelut siis ilmailuharrastajille ja agenttijännärien ystäville. Ja ehkä kylmä sota arktisella alueella auttaa kestämään näitä tämän jutun ilmestymishetken helteitäkin.

Avainsanat