Parasta lomaluettavaa osa 4

21.07.2014 Tri Tuomio

Jean David Morvan & Philippe Buchet: Sillage 9 – Soluttautuja

Laadukasta avaruusoopperaa ei koskaan ole tarpeeksi tarjolla. Sarjakuvarintamalla sitä tarjoaa massiivisen avaruusalusten saattueen matkasta kertova jo yhdeksänteen osaansa edennyt Sillage. (Ranskassa albumeita on ilmestynyt jo 16, eli tämä herkku ei lopu heti kesken. Jei!) Sillage on sarjakuvallinen vastine Ian M. Banksin luomalle Kulttuurille – laajemman tarinakaaren polttopisteessä on siis ylivertaisen yhteiskunnan suhde primitiivisempiin maailmoihin. Sillage sulauttaa, mukauttaa ja tuhoaa kohtaamansa kulttuurit yhteisen hyvän nimissä. Hyvän vakavia teemoja pelkäämättömän scifin peruskauraa.

Sillage9

Eurooppalaisen sarjakuva-scifin hyvien tapojen mukaisesti Sillage tarjoaa silmänruokaa etenkin päähenkilöttärensä muodossa, eli outojen otusten keskellä seikkailee saattueen ainoa ihminen, hehkeääkin hehkeämpi Navi. Sillagen hallitus määrää Navin soluttautumaan terroristiryhmän riveihin, jonka neiti tekee ovelasti naamioituneena. Lukija ei pääse pitkästymään, kun Navi vaihtaa albumin aikana habitusta lähes yhtä usein kuin pop-diiva hepeneitään konserttilavalla. Yksi Navin lookeista tekee vieläpä komeasti kunniaa avaruushirviöiden ykköselle, eli Gigerin xenomorfille. Se pakollinen Star Wars -viittaus on hiukan köpömpi.

Morvanin tarina vie Navia albumi albumilta mielenkiintoisimmille laduille, eli päähenkilön kasvaessa ihmisenä ja erikoisagenttina, kasvaa myös tämän kohtaaman maailman monimuotoisuus. Hyvä ja paha sotkeutuvat pahan kerran, kun jälleen kerran yhden terroristi on toisen vapaustaistelija. Julmia tekoja perustellaan toisen osapuolen julmuudella ja niin edelleen. Navi joutuu pohtimaan moraalisia valintojaan rankemman kautta useampaankin otteeseen albumin aikana.

Sillage saattaisi olla hitti ilman Morvanin taidokasta juonimistakin, sillä Buchet’n taide on Sillagen suola, sokeri ja monta muuta paljon eksoottisempaa maustetta. Yksityiskohtaista, kaunista ja sulavaa, eikä vaivannäössä ole säästelty. Lukijaa kunnioitetaan Sillagen kaikilla tasoilla. Älykästä silmäkarkkia siis. Koska albumin teemana on terrorismi ja tappamisen moraali, niin väkivaltaa ei säästellä. Perheen nuorimmille albumia ei siis uskalla suositella – jännän näköisille avaruuden asukkaille tapahtuu sen verran kauheita asioita. Hyvän toimintaviihteen ystäville Soluttautujaa taas ei voi suositella tarpeeksi lämpimästi. Rytinää piisaa jopa eeppisessä mittakaavassa!

Avainsanat