Hämähäkkimiehen 400. numero!

12.02.2013 Tri Tuomio

Hamis0213kansi

Dan Slottin parhaillaan käynnissä olevaa suoritusta Hämähäkkimiehen vakituisena kirjoittajana on kehuttu ennenkuulumattoman kekseliääksi ja pitkäjänteiseksi (Näin olen kuullut… joku niin sanoi… se olin minä!), mutta uusimman numeromme perusteella tekee mieli lisätä meriitteihin jonkin sortin selvänäköisyys.

Katsokaas, Hämähäkkimiehen numero 2/2013 on kyseistä nimeä kantavan lehden 400. numero — ensimmäisestä lehdestä 1/1980 alkaen ja poislukien kaikki säännöllisen julkaisun lisäksi ilmestyneet erikoisjulkaisut — ja juhlan kunniaksi mukana on aivan erityinen tarina Slottilta ja kuvittaja Marcos Martínilta.

Tutkiessani tasasataisten juhlanumeroidemme historiaa huomasin, että ne ovat perinteisesti myös osuneet yhteen alkuperäisjulkaisujen tasasatojen kanssa. Sanon “perinteisesti” enkä “säännönmukaisesti”, koska oikeastaan vain 100. numeromme sisältämä tarina Peter Parker, the Spectacular Spider-Man #100:sta sekä 200. numeromme tarina The Amazing Spider-Man #400:sta vastaavat kuvausta. Mistään ihmeellisestä sattumasta ei tarvitse tietenkään olla kyse, vaan yksinkertaisesti hyvästä toimitustyöstä: jos jonkin amerikkalaisen lehden juhlanumero osuu kronologisesti riittävän lähelle, sen voi pienellä tarinoiden uudelleenjärjestelyllä saada sopimaan tismalleen haluttuun julkaisuun.

Marcos_aukeama

Näinpä siis 400. numerossamme näette huikean juhlatarinan, jossa tragedian jälkimainingeissa Hämähäkkimies kohtaa muistoissaan kaikki, jotka hän on vuosien varrella menettänyt. Kuvituspuolella Martín on palannut tekemään ehkä uransa parhaat koko aukeaman ruudut, vain tämän merkkihetken kunniaksi.

Paitsi että se ei voi mitenkään pitää paikkaansa.

Tarinaa ei ole valittu erityisesti Hämähäkkimiehen 400. numeroa varten — se vain oli seuraavana vuorossa. Ainoa suunnitelmiin tehty muutos sen jälkeen, kun laskelmat vahvistivat, että kyseinen virstanpylväs todellakin oltiin saavuttamassa, oli nostaa sivumääräksi 68, jotta tämä tavanomaista pidempi tarina mahtuisi yksien kansien väliin.

Kaiken lisäksi, vaikka kyseessä on selvästi aivan erityislaatuinen tarina, sen alkuperäisjulkaisussa ei ole mitään erityistä aihetta juhlaan: numero 655 on kyllä viidellä jaollinen, mutta sellaisesta harvemmin pidetään kovin suurta meteliä. Vuosissa Hämähäkkimies oli tuolloin arkiset 48 vuotta vanha.

Eli mitä tällä jaarittelulla oikein ajan takaa? Yksinkertaisesti sitä, että näin hienon juhlanumeron olemassaolo on selitettävissä vain sillä, että Dan Slott tiesi kyseisen tarinan tulevan suomalaisen Hämähäkkimies-lehden 400. numeroon jo kauan ennen kuin kukaan meistä lehden toimituksessa sitä tiesi!

Hyvä on, pelkät faktat sitten. Lehden aloitustarinassa Dan Slottin käsikirjoitusapuna on Fred Van Lente, ja kuvituksesta vastaavat Stefano Caselli ja värittäjä Marte Gracia. Toisen tarinan on kuvittanut Marcos Martín, värittänyt Muntsa Vicente ja kirjoittanut Dan Slott… joka on velho!

– Rami Rautkorpi, Hämiksen suomentaja & toimittaja

Casellisivu

Avainsanat