Kun suomalaisilta kysyy, mitä sarjakuvalehtiä he tuntevat, vastaus on yleensä Aku Ankka, Tex Willer, Mustanaamio ja Korkeajännitys. Nuo keskenään hyvinkin erilaiset lehdet ovat puhutelleet suomalaisia, ja niillä kaikilla on tai oli takanaan pitkä historia.
Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä Korkeajännitys aloitti taipaleensa nimellä Korkeajännityssarja. Alussa tarinoina julkaistiin mm. salapoliisijuttuja ja avaruustarinoita, mutta 1960-lukuun tultaessa lehden linjaksi oli vakiintunut sota, ja sodista erityisesti toinen maailmansota. Vanhemmat lukijat muistavat lähes supersankarimaisia kykyjä omanneen Battler Brittonin, joka laittoi saksalaiset polvilleen mitä erilaisimmissa mielikuvituksellisissa tarinoissa. Tuolloin sodasta oli kulunut vain vähän aikaa, ja Britanniassa tehdyn lehden näkökulma oli yltiöpäisyyteen asti brittiläinen.
Ajan kuluessa kaikki muuttui, ja taisteluihin saatiin lisää muitakin kansallisuuksia, onpa mukana ollut suomalaisiakin. Aivan oma lukunsa ovat Korkeajännityksen edellisen toimittajan Asko Alasen toteuttamat “Suomi-Korkkarit”, joissa liikuttiin kansalaisodan tantereilta vuoden 1968 Neuvostoliiton taivaalle. Julkaisut olivat onnistuneita sekä kaupallisesti että ilmaisullisesti.
Aikanaan tarinoiden tekijöitä ei lehdissä mainittu, mutta lukijat oppivat nopeasti tunnistamaan muun muassa piirtäjämestarien Gordon Livingstone ja Ian Kennedy tyylit. Lehdessä on jo kauan mainittu tekijät, ja nykyisessä neljän lehden paketissa pyritään siihen, että jokaisen lehden tekijät ovat eri henkilöitä. Lisäksi lehdissä on jo pitkään julkaistu asiaan liittyviä artikkeleita, kirja- ja elokuva-arviota ym. Korkeajännitys on siis uudistunut oman sektorinsa puitteissa niistä ajoista, kun isoisä Korkkarin osti.
Juhlavuoden kunniaksi Erikois-Korkeajännityksissä on julkaistu Korkeajännityksen pitkään hyödyntämän Commando-lehden aiemmin suomentamattomia tarinoita 1960-luvun alusta. Lisäksi joka syksy on julkaistu 12 tarinaa sisältävä kirja lehden vanhoja juttuja, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta.
Kun Korkeajännitystä uudistettiin nykyiseen muotoonsa 1990-luvulla, silloinen julkaisujohtajamme totesi lakoniseen äänensävyyn: “Toinen maailmansota on jo sodittu”. Totta tuokin, mutta kummasti se siitä huolimatta tuntuu lukijoita vuodesta toiseen kiinnostavan.
ANTTI MARTTINEN
Korkeajännityksen toimittaja vuodesta 2009, lukija 1960-luvun alusta