The Walking Dead – hittisarja viimein suomeksi

01.05.2012 Tri Tuomio

Robert Kirkmanin kirjoittama ja aluksi Tony Mooren, myöhemmin Charlie Adlardin, kuvittama THE WALKING DEAD on yksi viime vuosien suurimpia menestystarinoita sarjakuvamaailmassa. Niinkin erikoisen aiheen kuin zombie-maailmanlopun ympärillä kieppuva tarina on koukuttanut lukijan toisensa jälkeen, ja sekä lehti että siitä kootut albumit ovat jatkuvasti Yhdysvaltain sarjakuvalistojen kärkisijoilla. Vuonna 2010 sarja sai arvostetun Eisner-palkinnon kategoriassa “paras jatkuva sarja”.

Sarjan lähtökohta on petollisen simppeli. Konstaapeli Rick Grimes joutuu ammuskelun seurauksena sairaalaan, ja kun hän herää sieltä, elävät kuolleet ovat vallanneet koko maailman ja sivilisaatio romahtanut. Alkaa tuskien ja haasteiden täyttämä matka, kun Rick yrittää löytää perheensä ja rakentaa heille jonkinlaista turvattua elämää tässä toivottomassa uudessa maailmassa.

Vaikka kauhistuttavat zombiet näyttelevät sarjakuvassa suurta osaa, huomion vievät napakasti rakennetut ihmishahmot ja heidän keskinäiset kiistansa.  Kirkman on mestari luomaan uskottavia tyyppejä sekä keksimään yllättäviä käänteitä, ja niin Moore kuin Adlardkin kuljettavat tarinaa sujuvasti harmaasävytetyillä kuvillaan.

Harvan sarjakuvan pohjalta on tehty suuren budjetin televisiosarja, mutta The Walking Dead on kokenut senkin kunnian. Frank Darabontin (mm. Rita Hayworth – avain pakoon sekä The Mist) tuottaman sarjan ensimmäinen kausi julkaistiin melko tuoreeltaan suomeksi DVD:llä, ja parasta aikaa sitä esittää televisiossa FOX Suomi. Sarjan toinen kausi päättyi juuri USA:ssa, ja sen viimeistä osaa seurasi 9 miljoonaa katsojaa.

Egmont Kustannus julkaisee The Walking Deadin kaksi ensimmäistä USA-albumia muhkeana 300-sivuisena kokoelmana, joka sisältää sarjakuvan lisäksi piirtäjien luonnoksia, alkuperäisiä kansikuvia sekä muuta taustamateriaalia.  Opus on myynnissä 2.5. alkaen kaikissa hyvin varustetuissa sarjakuva- ja kirjakaupoissa – sekä tietenkin Egmontin myyntipöydässä Kuplii-festareilla!

Avainsanat