Ihmissusi yössä!

21.06.2010 Tri Tuomio
Alkuperäinen jenkkilehden kansi.

Ah, noita 70-luvun kultaisia aikoja, kun viaton suomalaislapsi ei tiennyt kauhuviihteestä yhtikäs mitään. Elokuvateatterit saati sitten televisio eivät esittäneet kauhuelokuvia, ja vaikka Frankenstein kuten myös Dracula olivat saatavilla kirjastossa alkuperäisromaaneina, kukapa niitä olisi sieltä osannut etsiä?

Mutta sarjakuvahyllyissä sentään tapahtui kummia. Siellä vilahteli Shokkia, Draculaa, Aaveajajaa… sekä kumman raflaavalta kuulostava omituisuus nimeltä “Frankenstein & ihmissusi”. Toisin kuin nimestä saattaisi päätellä, lehden tähdet eivät suinkaan seikkailleet yhdessä, vaan mustavalkoinen 52-sivuinen julkaisu piti sisällään yhden jakson per hahmo – ja mitä huikeaa tavaraa nuo sarjakuvat olivatkaan! Nuo sarjathan olivat osa amerikkalaisen Marvel-yhtiön paluuta kauhun pariin. Hirviöiden esittäminen jenkkiläisissä sarjakuvissa oli pitkään kiellettyä, mutta 50-luvulla asetettu “Comics Code” alkoi tuolloin 70-luvulla hieman löyhätä otettaan, ja niin ihmissusia ja vampyyreja passasi taas laittaa sarjakuviin.

Roy Thomasin ja Gerry Conwayn ideoima Ihmissusi yössä (Werewolf by Night) oli yksi menestyksekkäimpiä yrittäjiä. Jonnekin supersankariseikkailun ja puhdasverisen kauhun välimaastoon sijoittuva sarja kertoi Jack Russellista, joka peri isältään ikävän taipumuksen muuttua aina täysikuun aikaan raivoavaksi karvaturriksi. Ihmissuden hahmossa Russell sitten törmää jos minkälaisiin hirviöihin ja pahiksiin, aina tavallisista asehulluista ja prätkäjätkistä pimeyden voimia palvoviin munkkeihin. Vaikka sarja muodostuu periaatteessa yhden tai kahden jakson mittaisista episodeista, kulkee taustalla jatkuvampaa juonikuviota, jonka puitteissa ratkotaan Jackin äidin murhaa, isäpuolen konnuuksia, sisaren kohtaloa (muuttuuko kaunis Lissa aikanaan myös ihmissudeksi?) ja muuta jännittävää.

Sarjaa piirsi pitkään Will Eísnerilta oppinsa saanut Mike Ploog, joka toi tarinoihin sekä pelottavaa todentuntua että myös taidokasta karrikointia. Kokonaisuuden kruunaa hienosti taltioitu 70-luvun San Francisco, jonka leveät lahkeet, aurinkoiset uimarannat sekä koukeroiset valtatiet tuovat susihahmon tarinaan aivan oman tunnelmansa. Nyt Ihmissuden alkutaival on koottu hienoksi mustavalkoiseksi albumiksi, joka sisältää myös sarjan ensimmäiset, aiemmin suomentamattomat episodit. Mahtava lukupaketti kesäöitä varten!

PS. Kun Mike Ploog vuonna 2006 piipahti Helsingin kirjamessuilla, hän muisteli lämmöllä aikojaan ihmissuden kuvittajana. “Ihmissusi oli hyvä hahmo, koska hänellä oli persoonallisuutta”, Ploog totesi. Vanhana fanina nöyrä toimittajanne oli sangen otettu saadessaan oheisen piirroksen mestarilta!

Ihmissusi yössä – sarjakuva-albumi myynnissä lehtipisteissä 9.6.2010 alkaen. Suositushinta 14,90€, 224 s.

Avainsanat