Asterix #32: Gallialainen kertomataulu

17.05.2010 Tri Tuomio

Ystävämme Asterix seikkailee jälleen vauhdikkaassa uusintapainoksessa! Goscinny ja Uderzo esittävät Gallialaisessa kertomataulussa neljätoista kokonaista Asterix-tarinaa.

Albert René -kustantajan huomautus

Kuusikymmenluvulta lähtien René Goscinny ja Albert Uderzo ovat luoneet muutamia mestarillisia tarinakokonaisuuksia aina kun pitkien Asterix-seikkailujen tekemiseltä ovat ehtineet – eli melko harvoin. Pilote, kokonaisen lukijasukupolven kasvattanut sarjakuvalehti, on ollut näiden tarinoiden pääasiallinen muttei ainoa julkaisija. Tarinoita on ilmestynyt poikkeuksellisesti myös eräässä naistenlehdessä, olympialaishankkeen yhteydessä ja amerikkalaisissa julkaisuissa. Kävi siis välttämättömäksi julkaista kaikki nämä työt varsinaisen Asterix-albumisarjan ulkopuolella. Se oli lähes elintärkeää, sillä meitä Albert René -kustantamon työntekijöitä uhkailtiin varsin kouriintuntuvasti: meille aiottiin syöttää paistettua villisikaa aamupalaksi. Annoimme siis periksi tämän vastenmielisen kiristyksen edessä, jonka suunnitelleen verkoston paljastamme jonakin päivänä.

Nyt kun nämä kätketyt aarteet on tarkistettu ja päivitetty, lukijan on aika päästä nauttimaan niistä. Albumin sarjat ovat joko Albertin yksin tekemiä (silloin ne on laadittu hänen ystävänsä ja työtoverinsa vuonna 1977 tapahtuneen poismenon jälkeen) tai maailman kuuluisimman sarjakuvakaksikon René Goscinnyn ja Albert Uderzon käsialaa.

Kun Albertin joukot oli siis valjastettu tähän rankkaan mutta mieluisaan työhön, hän kävi ilomielin käsiksi tehtävään ja piirsi keväällä 2003 albumin kansikuvan ja laati käsikirjoituksen ja kuvituksen viisisivuiseen, täysin ennenjulkaisemattomaan tarinaan kukosta, jolla on ällistyttävät voimat. Voiko kukko herättää uuteen syksyyn meidän ihastuttavat tummat tai vaaleat (tai punakutriset) olemuksemme, jotka ovat aamusella
parhaimmillaan?…

Kaivattu Asterix 32: Gallialainen kertomataulu lehtipisteissä ja kirjakaupoissa 11.5.2010. Sh. 8,90€, 56 sivua.

Aiemmin ilmestyneet:

ASTERIX JA KLEOPATRA

ASTERIX GLADIAATTORINA

ASTERIX LEGIOONALAISENA

ASTERIX OLYMPIALAISISSA

PÄÄLLIKÖIDEN OTTELU

ASTERIX JA GOOTIT

ASTERIX HISPANIASSA

ASTERIX JA NORMANNIEN MAIHINNOUSU

ASTERIX JA RAHAPATA

KULTAINEN SIRPPI

ASTERIX JA RIIDANKYLVÄJÄ

ASTERIX BRITANNIASSA

ASTERIX JA ALPPIKUKKA

JUMALTENRANNAN NOUSU JA TUHO

ASTERIX JA KADONNUT KILPI

ASTERIX LYÖ VETOA

ASTERIX JA CAESARIN LAAKERISEPPELE

ASTERIX GALLIALAINEN

ASTERIX JA ENNUSTAJA

ASTERIX KORSIKASSA

ASTERIX JA CAESARIN LAHJA

ASTERIX JA SUURI MERIMATKA

OBELIX JA KUMPPANIT

ASTERIX BELGIASSA

SYVÄ KUILU

ASTERIXIN HARHARETKET

ASTERIXIN POIKA

ASTERIX INTIASSA

RUUSU JA MIEKKA

OBELIXIN KALEERI

ASTERIX JA LATRAVIATA

GALLIALAINEN KERTOMATAULU

TAIVAS PUTOAA NISKAAN

ASTERIXIN JA OBELIXIN SYNTYMÄPÄIVÄ – KULTAINEN KIRJA

Avainsanat