Legendaarinen taitelija Frank Frazetta on poissa

11.05.2010 Tri Tuomio

Mies, jonka ikoniset fantasiamaalaukset ovat muovanneet niin kirjallisuuden, elokuvan kuin sarjakuvankin maailmaa, menehtyi toukokuun 10. päivä. Amerikkalainen Frank Frazetta oli kuollessaan 82-vuotias.

Frazetta aloitti uransa sarjakuvien parissa jo 50-luvulla, ja hänen taitava viivansa elävöitti mm. sarjoja L’il Abner, Buck Rogers sekä Johnny Comet. Hän myös auttoi Dan Barrya Flash Gordonin parissa.

Parhaiten Frazetta kuitenkin tunnetaan upeista maalauksistaan, jotka koristivat monia amerikkalaisia pokkareita 60-luvulla. Frazettan iskevät tulkinnat Conanista, Tarzanista, John Carterista ja lukuisista muista elämää suuremmista hahmoista ovat varmasti tuttuja kaikille, jotka ovat fantasiataidetta seuranneet. Hänen maalauksiaan on myös hyödynnetty levyjen kansina sekä elokuvissa. Frazettan maalaukset olivat täynnä liikettä, mystiikkaa, reheviä naisia ja karskeja miehiä.

Suuri osa Frazettan maalauksista on ollut näytteillä hänen nimeään kantavassa museossa, mutta joitakin mestariteoksia on viime vuosina myyty yksityisille keräilijöille ennätyshintoihin, mm. tunnettu maalaus Conanista myytiin viime vuonna miljoonalla dollarilla.

Suomessa Frazetta tunnetaan heavy-levyjen ohella kenties parhaiten hienoista SHOKKI-kansista, joita nähtiin viime vuonna ilmestyneessä SHOKKI-kokoelmassa.

Avainsanat