Kick-Ass – sarjakuvanörtistä supersankariksi

16.04.2010 Tri Tuomio

Kick-Ass ensi-ilta 16.4.2010! Kick-Ass on elokuva sarjakuvanörtistä teinipojasta, joka päättää ryhtyä eräänä kauniina päivänä supersankariksi. Elokuva perustuu Mark Millarin ja John Romita Jr.:n samannimiseen sarjakuvaan, joka ilmestyi Marvel Comicsin Icon-linjan kautta vuosina 2008-2010. “Kuinka voi olla mahdollista, että kukaan ei ole yrittänyt olla supersankari?” Kun New Yorkissa asuva Dave Lizewski vetää päällensä netistä ostetun vihreäkeltaisen märkäpuvun ja muuttuu teräväsilmäiseksi Kick-Assiksi, hän löytää vastauksen omaan kysymykseensä; ”Koska se tekee niin kipeää!!!”

Jo yli vuosikymmenen ajan supersankarielokuvat ovat vetäneet yleisöä elokuvateattereihin. Bladen (1998) ja X-Menin (2000) aloittama buumi on kuitenkin edennyt nyt siihen pisteeseen, että valkokankaalle on alkanut Spider-Manin kaltaisten perinteisten sarjakuvatarinoiden lomaan eksyä niin sanottuja anti-supersankarielokuvia. Haukuttu Hancock (2008) ja ristiriitaisen vastaanoton saanut Watchmen (2009) esittelivät elokuvayleisölle lehtien sivuille jo 1980-luvulla löytäneet moniongelmaiset supersankarit. Kick-Ass vie tilanteen vielä pidemmälle.

Elokuva tarjoaa samanlaisen muisteloretken nuoruuteen kuin kalsarisankarien sarjakuvatkin. Mutta myös ne, joille Marvel- ja DC Comics -universumien virstanpylväät ovat vieraita, voivat nauttia Kick-Assista. Vaikka onkin suunnattu ensisijaisesti sarjakuvanörteille, on elokuva viihdyttävä ja eheä toimintafantasia.

Kick-Ass on Suomessa ensi viikolla dvd:llä ilmestyvän Defendorin ohella realistisin supersankarielokuva mitä USA:ssa on tehty. Silti sitä ei ole kuvattu trendikkäästi käsivarakameroilla, vaan Spider-Man-tyylisesti vakain käsin ja kirkkaiden värien kera. Visuaalinen tyyli saa odottamaan perinteistä supersankarifantasiaa, mutta tosiasiassa Kick-Ass on äärimmäisen väkivaltainen ja kiero elokuva, jossa on kaikki ainekset tulevaksi kulttihitiksi.

Lue koko arvostelu Plazan sivuilta

Katso elokuvan esittely Finnkinon sivuilta

Avainsanat