Karvinen miinus Karvinen

29.03.2010 Tri Tuomio

Internetmenestys nyt suomenkielisenä albumina! Karvinen on yksi maailman kuuluisimmista sanomalehtisarjakuvista. Sitä julkaistaan noin  2 600 sanomalehdessä ympäri maailmaa. Mutta voitko kuvitella sarjaa ilman kissaa? Dan Walshin nerokas nettisarja poisti stripeistä Karvisen,  jolloin jäljelle jäi yksinäisyydessä ja elämän pettymyksissä piehtaroiva Esko. Kuinka ollakaan luvattomasta piraattisarjasta seurasi laajalti naurunpurskahduksia, ja myös sarjan alkuperäinen luoja Jim Davis ihastui ajatukseen. Yhdessä herrat Davis & Walsh kokosivat albumin, jolle hykertelevät niin sarjan ystävät kuin vihollisetkin!

Kuten moni muukin lapsi, Dan rakasti laiskaa, kyynistä ja lasagnea rakastavaa kissaa lapsena ja vietti sarjakuvien kanssa paljon aikaa. Mutta teinivuodet vei ajatukset muualle (lue tyttöihin) ja kului vuosia ilman Karvista. Kunnes aikuisuus, arki ja niiden mukana tuoma elämän tasapaksuus saivat Danin huomaamaan, että hänhän muistuttaa Karvisen isäntää Eskoa. Kun stripeistä otti pois kissan, Esko jäi yksin valittamaan kadonnutta nuoruuttaan, kadotettuja tilaisuuksia, menettyjä deittejä jne. Eskohan oli tavallisen Danin sielunkumppani!

Irlantilainen Dan Walsh alkoi poistaa Karvisen stripeistä vuonna 2008 ja perusti ”uusille” stripeille sivuston garfieldminusgarfield.net. Hetkessä sivuston kävijämäärät kasvoivat puoleen miljoonaan päivässä. Toisin sanoen Eskon sielunkumppaneita olikin rutkasti ympäri maailmaa. Otteet Dan Walshin alkusanoista albumissa kertovat parhaiten, miksi tämä albumi kannattaa hankkia ja lukea:

“Merkille pantavaa ja hauskaa on, että Esko on aina puhunut itsekseen. Karvinen ei koskaan todella vastaa, koska sen vastaukset ovat vain ajatuksia. Katso huviksesi, näin on! Esko on aina kertonut meille asioita, Karvisen kanssa totuus vain tuppaa hämärtymään: Esko tarvitsee apua!”

”Epäilemättä sydäntä lämmittävimmät fanipostit tulivat ihmisiltä, jotka kärsivät bipolaarisesta masennuksesta. Ne olivat kaikkein arvostavimpia ja koskettavimpia kaikista faniposteista.”

”Huomasin pian, etten voinut lopettaa; minusta tuntui kuin olisin raaputtanut joka päivä arpoja ja voittanut joka kerta. Jotkut tulokset saivat minut ajattelemaan, joistakin tulin surulliseksi, jotkut panivat minut tirskumaan ja joillekin nauroin niin kovasti, että kyyneleet valuivat pitkin poskiani. Lopputulos oli niin totaalista ja täydellisen hilpeän masentavaa!”

Karvinen miinus Karvinen – ilmestyi: 24.3.2010, sivuja: 128+k,  hinta: 9,95 €,  jakelu: lehtipisteet kautta maan

Avainsanat