Rämeen olento, tekijäesittelyt

02.03.2010 Tri Tuomio

Rämeen olento oli Alan Mooren läpimurto amerikkalaisille sarjakuvamarkkinoille, ja sitä pidetään edelleen yhtenä hänen pääteoksistaan. Mooren sävähdyttävää tarinaa myötäilevät hienosti Stephen Bissetten ja John Totlebenin houreiset piirrokset. Maineikas kauhukirjailija Ramsey Campbell on laatinut teokseen esipuheen, ja hahmon luoja Len Wein on kirjoittanut johdannon tähän kokoelmaan.

Alan Moore

Alan Moore aloitti sarjakuvauransa vuonna 1979 useilla humoristisilla, viikottaiseen Sounds-musiikkilehteen piirtämillään sarjakuvastripeillä. Vuoden kuluttua hän päätti keskittyä käsikirjoittamiseen ja alkoi laatia tarinoita lehtiin Doctor Who Weekly ja 2000 AD. Tätä seurasivat Marvelman (tunnettu amerikassa nimellä Miracleman) sekä poliittinen trilleri V niin kuin verikosto, josta hän sai Englannissa parhaan sarjakuvakirjoittajan Eagle-palkinnon vuosina 1982 ja 1983.

Hänen mullistava työnsä Rämeen olennon parissa muutti koko sarjakuvan kentän ja nettosi hänelle rutkasti alan palkintoja. Moore on myös kirjoittanut Hugo-palkitun sarjan Vartijat, joka sinetöi hänen maineensa aikamme vaikutusvaltaisimpana sarjakuvakirjoittajana. Vuonna 1999 Moore lanseerasi oman sarjakuvalinjansa, nimeltään America’s Best Comics, jonka kautta hän loi (yhteistyötä monien lahjakkaiden piirtäjien kanssa) sarjat Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga, Promethea, Tom Strong, Tomorrow Stories sekä Top Ten.

Stephen Bissette

Vaikka hänet tunnetaan parhaiten palkitusta urastaan Rämeen olennon parissa, Stephen Bissette on myös perustanut, toimittanut ja julkaissut Eisner-palkittua, kiisteltyä kauhuantologiaa Taboo, tehnyt Mooren kanssa yhteistyötä sarjassa 1963, sekä kirjoittanut, piirtänyt ja julkaissut neljä numeroa lehteä S. R. Bissette’s Tyrant. Bissetten elokuvaarvioita, artikkeleita ja novelleja on julkaistu yli kahdessakymmenessä lehdessä ja kirjassa, ja hänen lyhytkertomuksensa Aliens: Tribes voitti Bram Stoker -palkinnon vuonna 1993.

John Totleben

Vietettyään lapsuutensa Pennsylvanian Eriessä ahmien sarjakuvia, hirviölehtiä ja hirviöelokuvia, John totLeben meni Joe Kubertin sarjakuvakouluun, jossa hän tapasi Stephen Bissetten. He piirsivät yhdessä ensin Bizarre Adventures -lehteä, sitten Rämeen olentoa, jota he tekivät melkein kolme vuotta. Totleben tunnetaan ehkä parhaiten kuvituksistaan Alan Mooren Miracleman-sarjaan. Hänen töitään on myös julkaistu lehdissä 1963, Vermillion ja The Dreaming.

Avainsanat