Kuolematon soturi(tar)

17.02.2010 Tri Tuomio

Kuka onkaan Orlando?

Onko hän Elisabet I:n valtakaudella varttunut poikanen, joka yksinkertaisesti päätti, ettei vanhene ikinä? Tämä poika seikkaili aikansa, nukahti sitten pitkään uneen, josta heräsi myöhemmin naisena. Hänestä voit lukea Virginia Woolfin kirjasta “Orlando”, josta on myös tehty aika näpsäkkä elokuvaversio.

Vai onko hän sittenkin “Raivoisa Roland”, Ludovico Arioston 1500-luvulla kirjoittamasta eeppisestä ritarirunoelmasta kuulu sankari, joka hylkää paikkansa Kaarle Suuren henkivartijana rakastuttuaan pakanaprinsessaan? Kyseinen Roland (jota myös Orlandoksi nimetään) oli sangen kuuluisa ritarihahmo, ja hän on toiminut esikuvana mm. oopperoille, näytelmille ja maalauksille. Samainen sankari seikkaili myös Matteo Maria Boiardon teoksessa Rakastunut Roland.

Tai ehkä hän onkin kissa Orlando, josta skotlantilainen Kathleen Hale laati lukuisia kuvitettuja lastenkirjoja vuosina 1930-1970? Vai onko hän salaperäinen O ranskalaisen Anne Desclos’n klassikosta “O:n tarina”?

Kuka onkaan Orlando?


Avainsanat