AAVEJAHTAAJA

09.02.2010 Tri Tuomio

Englantilaisen William Hope Hodgsonin (1877-1918) luoma Thomas Carnacki lienee kirjallisuuden ensimmäisiä “yliluonnollisia etsiviä”. Muun muassa Sherlock Holmesilta vaikutteita saanut salapoliisi keskittyi tarinoissaan tutkimaan yliluonnollisia (tai yliluonnollisilta vaikuttavia) tapauksia, apunaan kamera, itse kehittelemänsä “sähköinen viisikanta” sekä muita mystisiä välineitä. Toisin kuin Holmesin tapauksissa, Carnackin kertomuksissa yliluonnolliset elementit eivät joka kerta paljastu huijaukseksi – vaikka osaan kylläkin löytyy hyvin maanpäällinen selitys. Holmesin tavoin Carnacki lähestyy mysteereitä järjestelmällisesti ja pyrkii ratkomaan niiden syyt todisteiden perusteella.

Ensimmäinen maailmansota katkaisi Hodgsonin kirjailijauran, mutta Carnacki jäi elämään inspiroiden vastaavia hahmoja niin kirjallisuuden kuin muunkin viihteen parissa. Myöhempien aikojen yliluonnolliset TV-sarjat kuten Kolchak tai Salaiset kansiot jatkavat selkeästi Carnackin viitoittamalla tiellä. Näyttäytyipä Carnacki itsekin englantilaisessa TV-sarjassa Sherlock Holmesin kilpailijat mainion Donald Pleasencen tulkitsemana.

Suomeksi Carnackista kertovia novelleja ei juurikaan ole julkaistu, kertomus “Viheltävä huone” ilmestyi Apu-lehdessä ilmeisen rankasti lyhennettynä versiona vuonna 1937. Mutta Jalava kustansi vuonna 1989 Hodsgonin ansiokkaan “Kauhujen talo” -kirjan, joka on suositeltavaa luettavaa kaikille yliluonnollisesta ja kauhusta kiinnostuneille!

Carnacki näkee unissaan enteitä tulevista, mutta herääminen voi olla rankkaa...

Avainsanat