Mangatoimittajan painajainen

20.01.2010 Tri Tuomio


Sarjakuvatoimittajaa sapettaa eritoten yksi asia. Oman tuotteen myöhästyminen. Syitä siihen voi olla monia. Osa liittyy toimittajaan itseensä, osa on muusta maailmasta kiinni. Jopa maanjäristys toisella puolella maailmaa saattaa aiheuttaa sarjakuvan myöhästymisen lehtipisteistä Suomessa. Eritoten Kiinassa painetaan paljon länsimaista kirjallisuutta. Haitin maanjäristys ei myöhästelyjä aiheuta, mutta venyneitä aikatauluja on kevätkaudella luvassa lukijoiden ja Yookain hihoja liekittämään.

Myöhästymisen syy ei välttämättä siis ole toimittajassa tai suomalaisessa kustantajassa, mutta aikataulun lipsumisen selitteleminen on silti vaikeaa. Jos kalikan heittää ja koira älähtää, niin se koira saattaa myös upottaa hampaansa toimittajan sääriluuhun ja tehdä seuraavan tankobonin toimittamisesta entistäkin hankalampaa. Eli toimittaja joutuu nielemään mielipahansa ja toivomaan, että lukijoilla riittää ymmärrystä.

Ja ymmärrystä kaivataan nyt eritoten Hellsingin ja Nanan lukijoilta. Nana 11 ilmestyy kuluvan kuun puolen välin sijaan maalikuun lopussa. Hellsing 9 hyppää vähintään huhtikuulle. Nana jatkaa sitten ilmestymistään kahden kuukauden välein kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hellsingin tarinan päättävä kymmenes osa seuraa ysiä samaisella kahden kuukauden säteellä, jos kamit niin suovat. Kymmenes Hirviöprinsessa Hime toivottavasti auttaa tyydyttämään verenhimoisimpia. Se pärähtää lehtipisteisiin maaliskuussa kuin vihainen moottorisaha!

Avainsanat