Agentti X9 palaa

30.12.2009 Tri Tuomio

Agentti X9 ilmestyi Suomessa vuosina 1973 – 1994, sen jälkeen Modesty Blaise ilmestyi omana X-lukemisto –lehtenään pari vuotta ja nyt Agentti X9 ja Modesty alkavat jälleen. Mikä on kupletin juoni tällä kertaa?

Modesty Blaise alkaa alusta, nyt sarjan etuna on uusi, isompi sivutaitto, joka perustuu alkuperäisiin strippeihin, jotka ovat peräisin keräilijöiden kokoelmista. Tarinat etenevät kronologisesti,  helmikuun lopulla ilmestyvässä ensinumerossa on La Machinen lisäksi mukana myös tarina Alussa oli… (In the Beginning) joka ei ole järjestyksessä toinen Modesty Blaise –seikkailu, mutta se kuitenkin valottaa sankarin alkutaivalta ja puolustaa siksi paikkaansa.

Ensimmäisessä numerossa alkaa myös kehuttu 100 Bullets jonka myötä siirrytään lähemmäs nykyhetkeä ja suurkaupungin koville kaduille. Jatkossa siirrytään ajassa taaksepäin, 1930-luvulle asti Sanchez Abulin ja Alex Tothin aikaa valottavassa toimintasarjassa Torpedo 1936 jossa eurooppalainen kerronta ja piirrostyö kohtaa amerikkalaisen maanalaisen ympäristön.

Palstajutussa tarkastellaan Modesty Blaisen ja huippusuositun Lisbeth Salanderin yhtäläisyyksiä. Onko Stieg Larsson luonut hahmon Modesty Blaise mielessään?

Agentti X9 on ennen ollut eräänlainen dekkari/trillerisarjakuvan lippulaiva. Sitä se on vieläkin, uusi risteily alkaa helmikuussa.

Antti Marttinen

Avainsanat