RYHMÄ-X JUHLII!

18.12.2009 Tri Tuomio

Vuoden 2009 viimeinen suomalainen Ryhmä-X (eli numero 8/2009) pitää sisällään amerikkalaisen Uncanny X-Men -lehden numeron 500, ja vaikka täällä pohjolassa ei vielä vastaavissa lukemissa pyöritä, rikkoi suomalainenkin RX tänä vuonna 200 julkaisun rajapyykin – eipä hullummin ryhmältä mutantteja, joita maailma sekä pelkää että vihaa!

Niinpä, Kyklooppi, Storm, Painajainen ja tietenkin Wolverine ovat puolustaneet oikeutta ja viihdyttäneet suomalaisia lukijoita jo reippaasti yli 20 vuotta, niin vaikea kuin sitä onkin uskoa. Lehtihän käynnistyi varsinaisesti vuonna 1984, ja julkaisuformaatti (lähinnä sivumäärä) sekä -tiheys on ehtinyt vaihdella sen jälkeen moneen otteeseen – mahtuupa väliin muutama vuosi, jolloin lehteä ei ilmestynyt lainkaan!
Samoin lehden historiaan mahtuu monia erilaisia tekijätiimejä. Alkuaikoina me saimme ihastella Chris Claremontin, John Byrnen ja Terry Austinin nyt jo klassikoiksi luokiteltua saagaa, ja käsikirjoittaja Claremont jatkoi työtään monien laatukuvittajien kanssa, joista mainittakoon mm. Alan Davis, Jim Lee sekä Paul Smith. Claremontin siirryttyä muihin hommiin ovat RX:n kohtaloa luotsanneet mm. Fabian Nicieza, Scott Lobdell, Grant Morrison sekä Chuck Austen.

Rossin hienossa kannessa vilisee tuttuja hahmoja.
Rossin hienossa kannessa vilisee tuttuja hahmoja.

Nykyisin lehteä kirjoittavat kovasti maineikkaat Ed Brubaker, Matt Fraction sekä Mike Carey, kun taas taiteesta vastaavat Greg Land ynnä Terry & Rachel Dodson. Kuten olen ilokseni monelta sarjan pariin palanneelta vanhalta fanilta saanut kuulla, uusien kirjoittajien maine on ansaittua! Greg Land on kuvittanut RX:ää realistisella tyylillään aiemminkin (vuoden 2008 huikea Feenix-tarina), ja Dodsonin pariskuntahan muistetaan näyttävistä Hämähäkkimies-tarinoistaan. Tekijöiden taidot voi kuka tahansa tietty itsekin todeta ostamalla ja lukemalla uusimman numeron, jossa Ryhmä-X muuttaa vapaamieliseen San Franciscoon ja huomaa, että ylenpalttisesta suvaitsevaisuudestakin voi koitua ongelmia… puhumattakaan Magneton tai Vahtien vierailusta!

Dodsonien näyttävä versio RX:stä miellyttää silmää!
Dodsonien näyttävä versio RX:stä miellyttää silmää!

Tanakan johtotarinan lisäksi lehdessä alkaa uusi pidempi tarinakokonaisuus, jossa Ryhmä-X saa vastaansa Helvetintulen Kultin! Kaikki tämä sekä Alex Rossin maalaama upea tuplakansi tekevät numerosta taatusti juhlan arvoisen. Ensi vuodeksi on muuten luvassa peräti kaksitoista 52-sivuista uljasta Ryhmä-X -lehteä, joten mutanttien ystävien juhlat jatkuvat edelleen.

Landin tulkinta RX:n perivihollisista!
Landin tulkinta RX:n perivihollisista!

Avainsanat