Lännenkilpailu ratkennut!

09.12.2009 Tri Tuomio

Kvaak-sarjakuvaportaalin ja Egmont Kustannuksen Lännenkilpailu on ratkennut! “Suomalainen villissä lännessä” oli aiheena piirustuskilpailulla, joka pidettiin 26.10. – 30.11. 2009 Kvaak.fi -sarjakuvaportaalin tavoittamien tekijöiden kesken.

Aiheen käsittelytapa oli muodoltaan ja näkökulmaltaan vapaa; yksittäisestä kuvasta sivun mittaiseen sarjakuvaan, vakavasta sisällöstä parodiaan. Hahmot piti keksiä itse.

Kisan tuomareita olivat Tero Mielonen (ylläpito, Kvaak), Asko Alanen (toimittaja, Tex Willer / Ken Parker) ja Timo Kokkila (sarjakuvapiirtäjä, Peräsmies poikineen)
Palkintoina jaettiin uusinta Tex Willerin Värikirjastoa Salaperäinen toteemi, suuralbumia Patagonian rangerit sekä Ken Parkeria Uudisraivaajat/Boston. Voittaja sai molemmat Willerit, kakkonen Toteemin ja kolmonen Patagonian. Kaikille lähti Ken Parker -pokkari.

Määräaikaan mennessä kertyi noin tusina kilpailutyötä, jotka tuomaristo totesi käsittelytavaltaan monipuolisiksi, mielenkiintoisiksi ja laadultaan sangen hyviksi.

Voittajien seulominen esiin vaati pohdiskelua ja mielipiteiden vaihtoa, mutta kolmikko kirkastui lopulta yksimielisesti:

1.  SHAMAANI JORMA TULIKANNEL DEADWOODISSA – JJalonen (Juha Jalonen)
Kalevalainen sankari hauskassa kaksintaistelussa revolveri vs. kannel, jossa suohon laulanta päihittää luotitanssituksen. Eivätkä konstit siihen lopu. Pienten tasakokoisten ruutujen piirrostaide toimii elävästi ja vasta lopun bordello-repliikki on tyylivirhe.

2. SUOMALAINEN TANSSII SUSIEN KANSSA – Matkamies (Tuomas Myllylä)

Edellisen kanssa tiukasti ykkössijasta kamppaillut hauska ja sujuva tuokiokuva suomalaisesta shamaanien saunassa on piiroksiltaan hiukan huolimaton ja konefontin jähmettämä. Idealtaan ja tunnelmaltaan verraton joka tapauksessa.

3. SUOMIPOIKA LÄNNESSÄ – Wilde (Ville Vainio)
Tuohikonttisen suomalaisen saapuminen intiaanikylään on mainiosti toteutettu ajan patinoimana vuotakuvana ikään kuin osana vähän tunnettua historiaa alkuperäiskansojen rauhanomaisesta kohtaamisesta. Yhdessä kuvassa on yllättävän iso tarina.

Lisäksi tuomaristo muistaa Jouko Nuoraa pienellä yllätyspalkinnolla aivan suvereenista piirtämistaidosta, perin hehkeästä lehmitytön kuvasta ja häpeämättömästä tuomariston nuoleskelusta kuvaan sijoitettujen hilpeiden hahmotusten muodossa.

Kirjasi:

Asko Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos

Lisätietoa:

Voittajia voi tarkastella lähemmin täällä

Kvaak-keskustelusta löytyvät myös tuomariston laajemmat kommentit eri kilpailutöistä sekä sarjakuvapiirin keskustelu ja gallerian ulkopuoliset kilpailutyöt

Avainsanat