Yookai pukuloiston keskellä

02.11.2009 Tri Tuomio

Mangatoimittajan työnkuvaan kuuluu paljon muutakin kuin pelkkää puhdasta sarjakuvatoimittamista. Yksi mielekkäimmistä peruspuurtamisen ulkopuolisista velvollisuuksista on cosplayn tuomaroiminen. Kerrottakoon pimennossa pysyneille tässä kohdin, että cosplay (tai pukuilu) on käytännössä erittäin kunnianhimoista naamiaispukeutumista ja -maskeerausta. Puvun lähtökohtana toimii manga- tai animehahmo, joskus visuaalisimman äärilaidan j-rockari. Sen jälkeen vain omat taidot ja budjetti ovat rajana, kun fiktiosta väännetään todellisuutta.

Japanin Nagoyassa järjestettävä http://www.tv-aichi.co.jp/wcs/e/#mce_temp_url# on pukuilumaailman vastine maailmanmestaruuskilpailulle. Suomen osakilpailu järjestettiin Kirjamessujen kyljessä ja Yookailla oli ilo ja kunnia olla yksi kilpailun tuomareista. Muista tuomareista voisi mainita vaikkapa Belle Modesten Auroran, JapanPopin Jannen ja edellisen kisan voittajat Artun ja Iriksen. Unohtamatta tietenkään Nagoyan kisan järjestävän TV Aichin Kuniyukia. Ja siinähän he jo kaikki olivatkin! Tuomariston cosplaymammana toimi Otto Sinisalo, jolle kiitokset opastuksista ja kahvista, vaikka siinä olikin maitoa.

Show-kisan ja varsinaisen kisan ohessa yleisö ja tuomaristo todisti mm. japanilaista matkailun edistämistä ja tämän vuoden WCS:n voittajien laulu- ja tanssiesitystä. Kilpailuja esittelevä video todisti, että propit eivät voi koskaan liian suuria tai koreografiat liian harkittuja. Eli jatkossa isommat aseet ja mietitymmät liikkeet lavalle! Tuomaristokin oppi siis paljon uutta…

Tämän vuoden voittajaksi valikoituivat pitkällisen pohdinnan jälkeen Sami ja Riina Saltiola. Erityisesti upeat propit takasivat tuomariston huomion. Samin revolveri vaati 300 työtuntia, eli siitä mittatikkua maailmanmestaruustasoa havittelevan cosplayn vaatimaan työmäärään. Oheisesta galleriasta saa toivottavasti hiukan kuvaa kaiken tämän vaivan palkkioista!

Avainsanat