Sarjakuvan siivenveikot

16.10.2009 Tri Tuomio

Suomen ilmasodan Korkeajännityksen tekijät ovat luotettavia sana- ja kuvakerronnan konkareita, jotka ovat harrastaneet lapsuudesta asti lentokoneita ja ilmasodan koukeroita. Innoitusta ovat antaneet Korkeajännityksen rinnalla ilmestynyt Siivet-sarjakuvalehti (1962 alkaen), ilmasotakirjat sekä niissä kahakoineen lentokoneiden pienoismallien rakentelu.

Moog Konttinen (vas.), Markku Paretskoi, Hannu Lukkarinen ja Tarmo Koivisto.
Moog Konttinen (vas.), Markku Paretskoi, Hannu Lukkarinen ja Tarmo Koivisto.

Moog Konttinen

Kurvatappelua Karjalan taivaalla -tarinan käsikirjoittaja tunnetaan Jekyll & Hyde -hahmoistaan, joista arkiminä on DI-sähköinsinööri Konttinen ja rockminä puolestaan Herra Moog. Laulajana ja sanoittajana Moog on jättänyt suomalaiseen rockiin pysyvän jäljen 1970-luvulta näihin päiviin asti. Kirjallinen minä on löytänyt uran kirjojen ja sarjakuvien suomentajana sekä Korkeajännityksen käsikirjoittajana. Hänen kirjoittamiaan ovat Luutnantti Ilveksen ansiokkaat taistelukoneiden esittelyt.

Markku Paretskoi

Punaisen Kobran kirjoittaja tunnetaan parhaiten neljännesvuosisadan ajan (1975-2000) ilmestyneen huumorilehti Pahkasian ideamoottorina, kirjoittajana, toimittajana ja “vanhana herrana”. Pahkasiassa ja sen ympärillä kukoisti myös erilaisten sarjakuvien, lehtien ja albumien, julkaisu- ja levitystoiminta. Ahkeran kirjoittajan kynästä syntyy edelleen runsaasti humoristisia kolumneja, artikkeleita ja käsikirjoituksia.

Hannu Lukkarinen

Kurvatappelun lennokas ja pureva kuvittaja on Suomen kokeneimpia kuvittajia ja sarjakuvataiteilijoita, jonka tilillä on noin 70 kirjaa, yli 30 vuoden kuvitukset eri sanoma- ja aikakauslehdissä ja jonkin aikaa myös TV1:n graafiset työt. Sarjakuvista tunnetuimpia ovat kirjailijoiden teoksiin tehdyt komeat albumisarjat: Andrew Vachss, Arto Paasilinna ja viimeksi Juha Ruusuvuoren keskiaikaiset tarinat.

Tarmo ja Topi Koivisto

Punaisen Kobran upea ja elävä piirrostaide jakautui taistelupari Koivistolle, isälle ja pojalle, jotka ovat jo tehneet yhteistyötä Tarmon pitkäaikaisen sarjakuvallisen päätyön Mämmilän sekä Pääkaupunki-satiirin kuvituksessa. Samoihin aikoihin Pahkasian kanssa alkanut Mämmilä ilmestyy edelleen ajoittain omina kirjoinaan. Tarmo on tehnyt laajaa pioneerityötä sarjakuvajulkaisuihin, lehtisarjakuvaan sekä tehnyt näyttäviä kuvituksia moniin painotuotteisiin. Hän on toiminut aktiivisesti myös Sarjakuvantekijöiden sekä kehitysavun kansainvälisen kurssitoiminnan piirissä. Topi Koivisto on jo hankkinut nimeä omilla sarjakuvillaan. Hänen piirtämänsä Noan seikkailut palkittiin fantasia-aiheisessa Sarjis 2007 -kilpailussa. Punaisessa Kobrassa hänen valttejaan ovat hiottu tekninen piirtäminen ja uutta luovat varjostustyylit.

Lue myös:

Suomen ilmasodan Korkeajännitys: Luutnantti Ilves

Komento vaihtuu Korkeajännityksessä

Avainsanat