Ihmesarja 16 ja Hämiksen salattu menneisyys

02.10.2009 Tri Tuomio

Oho, Hämähäkkimies on kohta ilmestynyt suomeksi 30 vuotta! Paljon on niihin vuosiin mahtunut hienoja seikkailuja, joita kuukausittaisen lehden lisäksi on julkaistu myös pokkareissa, spesiaaleissa sekä kovakantisissa kirjoissa. Mutta kuten jokainen Amerikan markkinoita seuraava sarjisihminen tietää, jonkin verran Hämiksen tarinoita on myös vuosien varrella jäänyt suomeksi julkaisematta. Yhdysvalloissa ilmestyy yksinkertaisesti niin paljon erilaisia Hämis-sarjakuvia, että kaikkea sitä emme millään kykene Suomen sarjakuvamarkkinoille tuomaan. Niinpä meidän kotoisten Marvel-toimittajien on ollut aika ajoin pakko raakata pois sellaisia juttuja, jotka eivät mielestämme ole tarpeeksi hyviä, oleellisia tai muuten vain julkaisukynnyksen ylittäviä. Toisinaan kuitenkin väliin jää myös oikeasti hyviä kertomuksia, joita ei ole suomennettu materiaalipulan tai muun “teknisen” häiriön vuoksi.

Menninkäinen! Silvermane! Ja Hämis kiipelissä!
Menninkäinen! Silvermane! Ja Hämis kiipelissä!

Kun Hämähäkkimies lanseerattiin suomeksi omana lehtenään vuonna 1980, lähes alusta asti lehden tarinat pohjustivat monien muiden juonikuvioiden ohella Harry Osbornin paluuta Vihreän Menninkäisen rooliin. Len Weinin laatima juttu oli aivan huikean kiinnostava, ja Ross Andru on yhä monille (kuten allekirjoittaneellekin) se kaikkein rakkain Hämis-piirtäjä. Oli ihan mahtavan hienoa jännätä kertomuksen verkkaista etenemistä kuukaudesta toiseen. Mutta mutta, vuonna 1981 tapahtui jotakin, ja äkkiä lehti oli loikannut ajassa puolisen vuotta eteenpäin. Kesken jäi kohtaaminen Tuomarin ja Hitmanin kanssa, arvoitukseksi jäi Osbornin kohtalo — ja syynä oli nimenomaan tuo viheliäinen materiaalipula!

Näitä maagisia kertomuksia on, uskokaa tai älkää, yritetty julkaista suomeksi kertaan jos toiseenkin, mutta aina on jokin mennyt pieleen. Vaan nyt me sen teimme! IHMESARJA 16 esittelee vihdoinkin Weinin ja Andrun Hämis-jatkumon huipentuman — mukana myös aikanaan kesken loppunut Nova/Fotoni -tarina! Ja voi pojat, miten hienoa sarjakuvaa tuo kaikki onkaan! Nyt kun Menninkäinen sekä Osbornit ovat palanneet Hämis-lehden sivuille, on oiva aika katsahtaa herrojen menneisyyteen ja täyttää palapelin aukkokohdat.  Bonuksena pokkarissa esitellään Hämiksen ja Ihmenelosten taistelu Kauhunelosia vastaan (kuvittajina Mike Zeck & John Byrne!), ensikohtaaminen Roderick Kingsleyn kanssa sekä paljastetaan, miten Peter Parkerin jättinalle päätyi Len Weinille. Ja monta muuta hienoa juttua!

Jos et ole tuolloin aikanaan seurannut Hämistä, ei syytä huoleen, IHMESARJA 16:n kyytiin on helppo loikata sellaisenkin lukijan, joka ei seittisankaria ole aiemmin lukenut.

Ross Andrun upeaa kuvitusta.
Ross Andrun upeaa kuvitusta.

Avainsanat