Varastaiteilija

25.09.2009 Tri Tuomio

Suuri maailma on pullollaan teoksia, joista täällä Suomessa ei kauheasti tiedetä. ja ei, en puhu nyt ainoastaan sarjakuvista, vaan myös romaaneista. Tutustuin keväällä 2009 englantilaiseen dekkariklassikkoon Varastaiteilija, joka kertoo Arthur J. Raffles -nimisestä herrasmiesvarkaasta. Kyseisen kirjan tarinat on kirjoittanut 1890-luvulla herra nimeltä Ernest William Hornung, joka sattui muuten olemaan sir Arthur Conan Doylen lanko.

Hämärä kuva Rafflesista hämärähommissa.
Hämärä kuva Rafflesista hämärähommissa.

Isossa-Britanniassa hahmo tunnetaan käsittääkseni kohtuullisen hyvin, Raffles on esiintynyt elokuvissa sekä televisiossa, mutta suomeksi onnistuin löytämään vain tuon yllämainitun kokoelman, joka sekin on julkaistu jo 1910.

Kertomukset olivat kuitenkin kestäneet ajan hammasta yllättävän hyvin — siinä missä Conan Doylenkin kirjoitelmat! A. J. Raffles onkin tavallaan Holmesin vastakohta – hän on sulava ja tyylikäs poikamies, joka apurinsa Harry “Bunny” Mandersin kanssa suorittaa mitä häkellyttävimpiä murtovarkauksia.  Raffles on ensiluokkainen kriketinpelaaja, ja niinpä hänet kutsutaan useisiin seurapiiritapahtumiin, jotka luonnollisesti antavat hänelle tilaisuuden pohjustaa tulevia varkauksia.

Kirjassa on seitsemän tarinaa, jotka kaikki pitävät sisällään hauskoja käänteitä ja nokkelaa kielenkäyttöä. Kokoelman viimeisessä tarinassa Raffles putoaa mereen ja näyttää siltä, että hän hukkuu… mutta kaikki Holmesinsa lukeneet toki tietävät, että sankareilla (ja jopa antisankareilla) on tapana pelastua tällaisista kiipeleistä.

Mikään maailmaa mullistava eepos Varastaiteilija ei ehkä ollut, mutta oivallista luettavaa kesäiltojen iloksi se tarjoili. Jos haluat tutustua salapoliisikirjallisuuden menneisyyteen, suosittelen tätä kirjaa lämpimästi!

Avainsanat