Jaska Jokunen & Ressu 50 vuotta Suomessa

17.09.2009 Tri Tuomio

Tenavat-sarjakuva 50 vuotta Suomessa

Jaska Jokunen, Ressu ja heidän ystävänsä ovat puhaltaneet hyvää tuulta suomalaislukijoihin jo 50 vuotta. Hyvä tavaton! 50 vuotta Tenavia Suomessa -näyttely kunnioittaa juhlavuotta Päivälehden museossa Helsingissä.

Tenavien luoja Charles Monroe Schulz käsikirjoitti, piirsi ja tekstasi yksin kaikkiaan 17 897 jaksoa Tenavia. Sarjakuva ilmestyi tauotta 2.10.1950–13.2.2000. Sarjakuvan toi Suomeen ministeri Aatos Erkko, ja se alkoi ilmestyä Ilta-Sanomissa ja Viikkosanomissa 30.10.1959. Aatos Erkon ansiosta Charlie Brown on Jaska Jokunen.

”Olen kääntänyt Tenavat-sarjakuvaa 30 vuotta. Kun aloitin, meillä ei tunnettu ystävänpäivää, meillä ei tunnettu vaahtokarkkeja eikä halloweenia. Muutin järjestelmällisesti kaikki Jaska Jokusen ystävänpäiväkortit syntymäpäiväkorteiksi, kunnes meillä alettiin postin ja postikorttifirmojen taivuttamana viettää ko. päivää. En halunnut olla ensimmäisenä tuomassa suomalaiseen kulttuuriin jotain tänne kuulumatonta.”

Juhani Tolvanen

Hyvä tavaton -näyttelyn käsikirjoittaja, sarjakuvatoimittaja ja Täydelliset Tenavat –kirjan kääntäjä

Hyvä tavaton! 50 vuotta Tenavia Suomessa -näyttely on avoinna 18.10.2009 saakka ti-su klo 11-17 Päivälehden museossa Helsingissä (Ludwiginkatu 2-4). Vapaa pääsy.

Lataa Karvisessa (8/09) julkaistu Tenavat -näyttelyjuttu (PDF)

Tenavat Egmontin verkkokaupassa


Avainsanat