Hei virtahepo… Ei kun Muumi!

02.06.2009 Tri Tuomio
Muumimamman vaarallinen nuoruus on uusin Egmontin julkaisema kovakantinen Muumikirja.
Muumimamman vaarallinen nuoruus on uusin Egmontin julkaisema kovakantinen Muumikirja.

Muumien tarinat ovat suomalaisille peruskauraa, kuten myös naapurimaissa ja jopa Japanissa, jossa Muumit animoitiin värikkääksi TV-sarjaksi. Jokainen tietää vähintään sen, miltä muumit näyttävät. Amerikassa sitä vastoin vasta tutustutaan Muumipeikkoon, Pikku Myyhyn ja Nuuskamuikkuseen.

Pari vuotta vanha artikkeli lehdestä Las Vegas Weekly kirjoittaa muumeista seuraavanlaisen otsikon alla: Sopii lapsista laiskureille. Artikkelin mukaan Muumipeikkoa voisi kuvailla Jaska Jokusen ja Ihaan risteytykseksi pienessä, pygmimäisessä virtahevon ruumiissa.

Artikkelin julkaisemisen aikoihin vuonna 2006 muumien tunnettavuutta lähdettiin kuitenkin kehittämään. Drawn & Quarterly, kanadalainen sarjakuvakustantamo, aloitti Muumi-sarjakuvien julkaisemisen ja sarjan neljäs suurikokoinen albumi ilmestyy tämän vuoden kesäkuussa. Muumeista onkin tullut kustantamon parhaiten myyty julkaisu. Tämän lisäksi kustantamo on jo hankkinut julkaisuoikeudet kuvakirjoihin Kuka lohduttaisi Nyytiä? ja Kuinkas sitten kävikään?

Ensimmäinen Muumi-teos ilmestyi vuonna 1945 (Småtrollen och den stora översvämningen), joten Muumien maailmanvalloitus kesti reilusti yli puoli vuosisataa. Mutta amerikkalaisten kriitikkojen kehuja lukiessa on todettava, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Lähteet:
Las Vegas Weekly, Suomen Kuvalehti

Muut:
Muumi-lehti kesätarjouksessa EgmontShopissa
Muumimamman vaarallinen nuoruus EgmontShopissa

Avainsanat