KUUSI SYYTÄ RAKASTAA JONAH HEXIÄ

29.05.2009 Tri Tuomio

Puuh, tämä viikko vierähtikin sitten JONAH HEXin parissa. Yllättävän työlästä 480-sivuisen sarjakuvamötikän kokoaminen osaa olla, mutta en toki valita. Vaikka puuha nieli aikaa, oikolukeminen oli kaiken kaikkiaan silkkaa iloa – ja syitä on monia – listataanpa tähän muutama:

1) Jonah Hex itse. Vaikka vallalla on käsitys, että ainoastaan eurooppalaiset sarjakuvataiteilijat ovat onnistuneet kehittämään elämää suurempia lännensankareita (Lucky Luke, Blueberry, Cocco Bill ja tietenkin Tex Willer nousevat ensimmäisinä mieleen), Albanon ja DeZunigan luoma arpinaamainen palkkionmetsästäjä kuuluu ehdottomasti genrensä eturintamaan – itse asiassa yhtä mieleenpainuvaa tahi traagista hahmoa ei helposti löydy muistakaan genreistä. 

2) Spagettiwesternien tunnelma. Hexin seikkailuista huokuu pöly ja hiki siinä kuin Sergio Leonen elokuvista. Ja taustamusiikiksi voi lukiessaan laittaa Morriconea.

3) Monimuotoiset tarinat. Michael Fleisherin kertomuksissa lukijalle ei aina tuputeta mustavalkoisia ratkaisuja, mutta tietty moraalinen asenne niistä on mahdollista löytää, jos sellaista haluaa etsiä. 

4) Josh Brolin. Vaikka Hexin hahmo pohjautui alun alkaen Clint Eastwoodin “nimettömään revolverimieheen”, odotan ihan täpinöissäni Brolinin tulkintaa ensi vuonna teattereihin saapuvassa Jonah Hex -elokuvassa.

5) Kuvitus. Hexin hahmolle muodon antanut Tony De Zuniga on aivan järjettömän pätevä tunnelman luoja, mutta eivät ole häntä seuranneet piirtäjätkään hullumpaa porukkaa. Omaksi suosikikseni kohoaa Jose Luis Garcia Lopez, joka muilta kiireiltään ehti aikanaan kuvittaa muutaman Hex-tarinan – ja tähän kolmanteenkin kokoelmaan on siunaantunut yksi sellainen! Argentiinalainen Lopez on yksinkertaisesti nero, yksi suurimmista elossa olevista sarjakuvapiirtäjistä. Mies, jonka töitä nähdessään itse Moebius tiuskaisi: “Son of a Bitch!”.

Pahantekijät odottavat kohtaloaan...
Pahantekijät odottavat kohtaloaan...

 

 

6) Moog Konttisen käännös. Kahden kokoelman jälkeen on vaikea kuvitella kenenkään muun tavoittavan Hexin sarkastista, maanläheistä huumoria yhtä hyvin! Harvoin nauran suomennokselle enemmän kuin alkutekstille, mutta nyt sekin ihme on koettu.

… ja hei, sanoinko jo, että tässä kokoelmassa DeZuniga palaa luomansa hahmon  pariin? Ja että Hex menee naimisiin? Ja että tämä jättikokoelma ilmaantuu kioskeihin heinäkuun alussa?

Avainsanat