Tami ja vaimo ruokakaupassa

28.05.2009 Tri Tuomio

Kuopatun, mutta maineikkaan Radiomafian Oilers Go Go! -ohjelman tekijät kannustivat syksyllä 2000 kuulijoitaan lähettämään heille netin välityksellä lätkävitsejä. Ja koska painettu sana ei koskaan häviä, meikäläiset julkaisivat vitsit lopulta pikku kirjasena. Kuten kaikki tiedämme, hyvät vitsit kannattaa kertoa ainakin kaksi kertaa. Mustaa Valkoisella nostaa kirjasta vielä kerran pinnalle MM-kisakommentaattori Juhani Tammista käsittelevän fiktiivisen tarinan.

Juhani Tamminen vaimonsa kanssa Raksilan Citymarketissa…

– Ei tami, ei enää. Nyt mennään sisään!

– Älä hätäile, honey. Well planned, well done. Saanko sen ostoslistan, kaupan pohjapiirrustuksen ja tussin tänne.

– Noniin katsohan. Me ollaan tässä. Tuossa on leivät, bread and butter, tuossa on maitotuotteet, tuolta löytyy lihat ja makkarat. Kahvit ja kaakaot koukataan tässä ja muuten listaa toteutetaan case by case.

– Mutta…

– Mä ehdotan, tai itseasiassa mä edellytän, että me lähdetään liikkeelle linjassa. Sä otat ostoskärryt, mä scriinaan tilanteen mukaan.

– Ensimmäinen ongelmakohta on leipäesittelijä. Pitää muistaa, että leipäesittelijät ovat ruokamarketissa omimmilla alueellaan, ne on myyntihommissa äärimmäisen hyviä. Mä hoidan ostamisen, sä tuet. Pidetään paketti kasassa, boxin sivut kiinni, ei liian pitkää väliä syvyyssuunnassa, ettei ne pääse väliin. Keep it simple, keep it stupid.

– Keep it simple, keep it stupid…

– Anteeksi?

– Et saa.

– Time out. Täällä hyllyjen välissä. Okkei, homma toimii, on toiminut ainakin tähän saakka. Sulla on selvästi nouseva trendi, sä plokkasit sen kauppiaanrouvan tosi hyvin ja sulta on löytynyt positiivista energiaa tiukoissakin paikoissa. Mutta nyt me ollaan tilanteessa, joka voi olla tän ostossession käännekohta. Edessä on lihatiski, ja siellä on kauppias. Se on tämän firman “kuuma pelaaja”, the man, se myy sulle kokonaisen sian, jollet sä pidä varaas.

– So, that’s how I’ve planned it. Sä näet tuon rouvan tuossa noin, kukkahattu ja kumisaappaat, just perfect, menee varmasti lihatiskille. Me tehdään näin: mä scriinaan sen ulos juuri, kun se on avaamassa suutaan ja sä menet väliin. K-Väiski näkee kuvion, mut se ei tajuu sitä. Se hämmentyy ja se haluu päästä susta eroon niin nopeasti kuin mahdollista, koska se on jo ehtinyt luoda mentaalisen tatsin tuon rouvan kanssa eikä haluais katkaista sitä. Se myy sulle juuri sitä, mitä sä haluut ja juuri niin nopeesti kun pystyy, next customer, please – and that’s it.

– Mutta tuo rouva…

– Divaritasoa, aivan väärässä liigassa. Don’t worry, me hoidetaan tää homma.

*****

– Seis! Mikä se on? Mikä suhun meni? Miks sä jäit juttelemaan sen jätkän kanssa. Okei, se on sun veli, mutta meillä on homma hoidettavana, meillä on suunnitelma, joka toimii vain siinä tapauksessa että sitä noudatetaan. Lässyttäminen loppu just nyt tai mä heitän ton baltikakärryn seinään! Understood?

– Okei, mä näen, että meni perille. Jatketaan. Nyt tarvitaan momentumia, nyt tarvitaan sitä hyökkäävän asiakkaan profiilia, joka ei ole sun parhaita ominaisuuksia, mutta johon sä pystyt, jos sä todella haluat sitä, jos sä todella haluat selvitä tonne kassalle ilman takaiskuja.

– Meillä on suora linja kassalle, mutta kaistat ovat tukossa molemmilta puolilta, pakastealtaat oikealla, juomaosasto vasemmalla ja vielä karkkihyllyt kassoilla. Tässä tarvitaan nyt eteenpäin menevää draivia, pysähtyminen tietää äkkikuolemaa, keep on going, don’t look back.

– Mä liidaan, sä seuraat kärryjen kanssa tuntumassa, pidä distance kunnossa, äläkä hermoile, me osataan tää homma. Lähdetään merkistä: one and two and go!

*****

– Okei, kulta, se meni tosi hienosti. Mä olen ylpee susta, meidän teamwork oli täydellistä etenkin loppupäässä.

– Mutta…

– Ei mitään muttia! Meillä on kaikki mitä tarvitaan viikonlopuksi, on ruokaa, on leipää, on juomista, keep it cool…

– Mutta kun me ei ehditty maksaa näitä, sinulla oli niin kiire. Ja tuo tuossa on kauppias, tuo on myymäläetsivä ja tuo poliisi.

– Ai jaha. Mitäpä marshall, saisinko mä sun esimiehes mobilen numeron?

Vähintäänkin yhtä värikkäitä tarinoita urheilulehtien huipulla. Pro Hockey – Euroopan suurin NHL-lehti. Jääkiekkolehti – Lehti täynnä lätkää. Goal – Skandinavian suurin jalkapallolehti. Tilaa nyt EgmontShopista tarjoushintaan 24,90€  – kaupan päälle sporttinen olkalaukku (arvo 20€).