Vampyyreita ja ihmissusia!

28.04.2009 Tri Tuomio

shokki_logo1

Pelkäätkö pimeää? Ja kaikkia pimeän turvin liikkuvia olentoja, jotka luultavammin ovat juuri SINUN perässäsi? No, syksyllä joka ikinen pelkosi tiivistetään yksiin kansiin… uskallatko lukea?

Warren Publishing -niminen kustantamo perustettiin 1950-luvulla Amerikassa. Kustantamon keskeisimmät julkaisut olivat joko kauhua, fantasiaa tai sci-fiä. Tunnetuimmiksi lehdiksi nousivat kauhusarjakuvat nimeltä Creepy ja Eerie, joita Warren julkaisi vuosina 1964-1983 aina yrityksen konkurssiin asti.

Suomessa Creepy– ja Eerie-lehtien kauhut tulivat tutuiksi 1970-luvulla, jolloin niiden tarinoita julkaistiin lehdessä nimeltä Shokki. Koskapa lehti oli mustavalkoinen, ei silloin Amerikassa vallinnut tiukka sarjakuvasensuuri ollut päässyt vaikuttamaan sen sisältöön. Niinpä Shokin lukija saikin nauttia kunnon veriroiskeista ja hyytävistä hirviöistä!

Viimeinen suomenkielinen Shokki julkaistiin vuonna 1976.

shokki_c1feikki2_fin
Kannen luonnos

Tänä syksynä: Egmont esittelee ylpeänä massiivisen, kovakantisen SHOKKI-kokoelman, joka pitää sisällään tarinoita Creepyn alkuperäissarjan 5 ensimmäisestä numerosta. Tarinat on uudelleen suomennettu ja painettu huolellisesti entisöidystä digitaalimateriaalista. Kauhukertomusten lisäksi kirjasta löytyvät myös lehtien alkuperäiskannet, jotka on maalannut maailmankuulu Frank Frazetta. Suomalaiseen kirjaan on esipuheen laatinut tummanpuhuvan goottibändi 69 EYESin vokalisti Jyrki 69.

Kirja tulee myyntiin Helsingin sarjakuvafestivaaleille.

Nyt ihmiset kertokaa; onko teillä ajan kultaamia muistoja Shokki-lehdestä? Itse en ollut lehden julkaisuaikoihin edes syntynyt, mutta jopa 90-luvun alussakin Shokkia löytyi divareista ja kavereiden sarjakuvakätköistä.. Niitä sitten luin ennen kuin käskettiin nukkumaan -eikä tullut ihan heti Nukku-Matti kylään 🙂

Avainsanat