Coraline

19.01.2009 Tri Tuomio

Kun loistava kirja muutetaan häikäisevään sarjakuvamuotoon…ehdoton hehkutuksen paikka…  

Coraline

coraline sarjakuva

 

Neil Gaiman (mm. Neverwhere, Tähtipölyä, Sandman) kirjoitti Coralinen vuonna 2002. Vuonna 2008 siitä tehtiin piirtäjä P. Craig Russellin avulla graafinen novelli, sarjakuva,  jonka Egmont julkaisee suomeksi 18. helmikuuta.

Coraline kertoo tytöstä, joka muuttaa vanhempiensa kanssa uuteen taloon. Tutkimusmatkailijan luonteen omaava Coraline löytää pian asunnosta oven, joka ei johda minnekään… ennen kuin seuraavana päivänä, jolloin Coraline on yksin kotona. Kuljettuaan oven läpi tyttö huomaa olevansa jälleen kodissaan -joskin jokin on muuttunut. Toisessa kodissa ovat Coralinen toinen äiti ja isä, silminään vaatenapit. Silti Coraline tuntee viihtyvänsä toisessa kodissaan paremmin, sillä nyt hänen vanhemmillaan on hänelle aikaa, äiti tekee parempaa ruokaa ja hänen huoneensakin on selvästi mielenkiintoisempi. Mutta onko tämä rinnakkaismaailma todellakin parempi kuin se, mistä Coraline alunperin on kotoisin?

Coraline Graphic Novelista on mahdollisuus lukea sarjakuvakirjan 38 ensimmäistä sivua englanniksi täältä. Luettuani tiettyyn ruutuun asti minulla todellakin meni kylmänväreet selässäni. Uskomatonta. Sivut ovat luettavissa ilmaiseksi 27.2. asti!

”Tämä sarjakuva lähettää väristykset selkärankaasi, ulos kengistäsi ja sen jälkeen taksiin lentokentälle. Sillä on kauneimpien satujen hienovaraista kauhua, se on mestariteos. Etkä enää koskaan tule ajattelemaan nappeja aivan perinteiseen tapaan.”
Terry Pratchett, Mouse Circus – The Official Neil Gaiman Website for Younger Readers

Ja namia heitellään suuhun vain lisää, kun elokuvateattereihin tulee samanniminen, novelliin perustuva elokuva. Yhdysvalloissa Coralinen ensiesitys on 6.2., mutta Suomeen elokuva ehtii vasta kesäksi. Ilmoitettu ensi-ilta Suomen teattereissa on siis 5.6. Trailerin voi käydä katsomassa elokuvan kotisivuilta; www.coraline.com

Youtuben traileri: Coraline

Avainsanat